Foto: tinca
Ľahký koláčik s malou obmenou plnky oproti klasickému pyté.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
20 dkg |
|
20 dkg |
|
20 dkg |
|
20 dkg /hera/ |
|
2 ks celé |
|
1 ks |
|
|
|
Plnka: | |
1,5-2 kg |
|
2 hrste |
|
1 hrsť posekané |
|
5-6 PL |
|
1 ks (sáčky) |
|
2 sáčky |
|
1 hrsť |
|
1 PL |
|
cca 6 ks |
|
3-4 PL na posyp cesta |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme plnku. Olúpeme si jablká a postrúhame na hrubom strúhadle. Ja jablká do plnky krátko podusím tak, že ich vyžmýkam, pridám kryštáľový cukor, vanilkový a škoricový cukor. Takto pripravené ich podusíme za stáleho miešania na miernom ohni. Necháme vychladnúť. Zomelieme si orechy, ďalšie posekáme, ja to robím valčekom v mikroténovom sáčku. V mažiariku potlčieme klinčeky. Po vychladnutí jablkovej zmesi do plnky pridáme tieto ostatné ingrediencie a premiešame.
- 2
V druhom kroku si zo surovín pripravíme cesto,tak že ich dôkladne premiešame a vypracujeme. Odložíme do mikroténového sáčku na 1/2 hod. do chladničky, najmä teraz keď ortuť teplomera sa šplhá nad 30 st.C. Medzitým si zvyšným tukom vymastíme plech a vysypeme múkou.
- 3
Cesto rozdelíme na dve časti a každú vyvaľkáme. Pomocou valčeka prvý plát prenesieme na plech a posypeme ho strúhankou, ktorá vsiakne vlhkosť z jablk. Na to rovnomerne rozložíme plnku a prikryjeme ďalším plátom cesta. Popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 st.C 25-30 min. /elektrická/ RADA: S cestom pracujeme opatrne a čo najrýchlešie, lebo tieto krehké cestá sa zvyknú trhať.
- 4
No a tu je upečený koláčik.
- 5
Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu