Jablkové pyté s orechami
Autor receptu: tinca
Ľahký koláčik s malou obmenou plnky oproti klasickému pyté.
45 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme plnku. Olúpeme si jablká a postrúhame na hrubom strúhadle. Ja jablká do plnky krátko podusím tak, že ich vyžmýkam, pridám kryštáľový cukor, vanilkový a škoricový cukor. Takto pripravené ich podusíme za stáleho miešania na miernom ohni. Necháme vychladnúť. Zomelieme si orechy, ďalšie posekáme, ja to robím valčekom v mikroténovom sáčku. V mažiariku potlčieme klinčeky. Po vychladnutí jablkovej zmesi do plnky pridáme tieto ostatné ingrediencie a premiešame.
- V druhom kroku si zo surovín pripravíme cesto,tak že ich dôkladne premiešame a vypracujeme. Odložíme do mikroténového sáčku na 1/2 hod. do chladničky, najmä teraz keď ortuť teplomera sa šplhá nad 30 st.C.
Medzitým si zvyšným tukom vymastíme plech a vysypeme múkou.
- Cesto rozdelíme na dve časti a každú vyvaľkáme. Pomocou valčeka prvý plát prenesieme na plech a posypeme ho strúhankou, ktorá vsiakne vlhkosť z jablk. Na to rovnomerne rozložíme plnku a prikryjeme ďalším plátom cesta. Popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 st.C 25-30 min. /elektrická/
RADA: S cestom pracujeme opatrne a čo najrýchlešie, lebo tieto krehké cestá sa zvyknú trhať.
- No a tu je upečený koláčik.
- Dobrú chuť!