Jablkové palacinky

eviana - fotkaeviana, 1. februára 2014
Jablkové palacinky
Foto: eviana

Keď jablkové, tak ECHT jablkové :) My ich máme radi takéto - jablká sú strúhané na hrubo, preto nie sú tenučké, ako klasické palacinky. Zobraziť celý popisKeď jablkové, tak ECHT jablkové :) My ich máme radi takéto - jablká sú strúhané na hrubo, preto nie sú tenučké, ako klasické palacinky. Receptov na jablkové palacinky je tu viac, ale takýto na ozaj jablkové som tu nenašla. Recept je po úprave vhodný aj pre pacientov s intoleranciou laktózy, namiesto mlieka pokojne možno použiť vodu či sódu, na chuti im to neuberie.

20
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

1 kg
300-350 g
2 ks
1-2 PL
2 dl (alt.voda, sóda)
1/2 ks
1 PL
podľa chuti
štipka




Postup

  1. 1

    ...pripravíme si jablká, umyjeme, očistíme, vyrežeme jadrovníky a ošúpeme šupku

    Jablkové palacinky - obrázok 1
  2. 2

    ...pripravíme si suché suroviny: múku, vanilkový cukor, práškový cukor, štipku soli, prášok do pečiva a strúhanú kôru. Vanilkový cukor podľa toho aké sú jablká, ak sú kyselšie, pridáme 2 PL. Ak sú sladšie, stačí 1 PL. Múku pridáme podľa šťavnatosti jabĺk, ak sú suchšie, stačí 300 g. Ak šťavnatejšie, dáme 350 g.

    Jablkové palacinky - obrázok 2
  3. 3

    ...jablká si nastrúhame na hrubo, pridáme k nim vajcia

    Jablkové palacinky - obrázok 3
  4. 4

    ...spolu vymiešame

    Jablkové palacinky - obrázok 4
  5. 5

    ...zmiešame si suché suroviny

    Jablkové palacinky - obrázok 5
  6. 6

    ...vysypeme k jablkám

    Jablkové palacinky - obrázok 6
  7. 7

    ...všetko spolu zmiešame

    Jablkové palacinky - obrázok 7
  8. 8

    ...pridáme mlieko (alt. vodu alebo sódu). Ja som dala len 2 dl, ale pokojne môžete pridať viac - tekutinou regulujeme hustotu cesta.

    Jablkové palacinky - obrázok 8
  9. 9

    ...na rozpálenú panvicu dáme trošku tuku - ja som dala bravčovú masť, ale zvyknem použiť aj maslo (kto má osvedčený olej, dá olej) ...lyžicou rozotrieme na plochu panvice v tvare kruhu

    Jablkové palacinky - obrázok 9
  10. 10

    ...počas pracovného procesu mi napadlo, že mám takéto niečo - pôvodne to je na oškrabávanie ľadu z okien auta, ale nikdy to nebolo použité, takže som to ako funglovku použila ta roztieranie cesta na panvici - išlo to super :) Opečieme cca 2-3 minúty z jednej strany a obrátime na druhú.

    Jablkové palacinky - obrázok 10
  11. 11

    ...opečieme aj z druhej strany a je to. Môj syn ich miluje s marhuľovým džemom (jeho obľúbeným), manžel ich má najradšej posypané zmesou práškového cukru a škorice a mne chutia len také "holé". Prajem dobrú chuť.

    Jablkové palacinky - obrázok 11

Diskusia k receptu

kukulienka71
Zvykla som dávať do palacinkového cesta,alebo doliek strúhané jablká,ale toto mi pripadá lepšie.Určite je chuť jabĺk oveľa výraznejšia a sú šťavnaté...Asi mi budú tiež chutiť "holé":-)KK,*****
anina43
výborný receptík, nemusim piecť jablkový koláč a viem ako rýchlo minúť jablká-vhodné aj pre nečakanú návštevu-super
mariamka
naozaj poctive jablkove palacinko-placky :) a musia chutit vyborne aj vdaka tej citr. kore, co je jablkove nemoze byt zle :)
elixir
Jedlo vyzerá moc pekne, jablká mám rada => odskúšam.
stacy77777
určite vyskúšam, skúšala som orechové od @palokuchki ,tie boli super, škoricové som robila, ale jabĺčkové ešte nie, budú určite Evička,5*
eviana
@kukulienka71 , budem rada ak vyskúšaš a budú chutiť, nám chutia veľmi takéto echt jablkové... ďakujem Ti za milý komentár a hviezdičky :)
eviana
@anina43 , teším sa, že Ťa recept zaujal. Aj ja som dostala jabĺčka, ktoré by dlho nevydržali, tak voľba padla na tieto palacinky :) Budem rada ak ich skúsiš a dáš mi vedieť ako Vám chutili :) Ďakujem.
eviana
@mariamka , ďakujem Ti za slová uznania, citrónová kôra je fajná vo všetkých múčnikoch, aj týmto palacinkám dala krásnu arómu :)
eviana
@elixir , som rada, že Ťa recept zaujal, som presvedčená o tom, že Ty ich posunieš do ďalšieho levelu :) Budem sa tešiť na Tvoje dojmy z nich :) Ďakujem.
eviana
@stacy77777 , mám radosť, že Ťa palacinky tak zaujali. Možno nevyzerajú extra luxusne, ale sú naozaj skvelé jabĺčkové. Budem rada ak zachutia a dáš mi vedieť svoje dojmy. Ďakujem Ti :)
pusta
@eviana milá - perfektný recept.
hviezdičkujem 5***** po zásluhe, i ked ja na sladké nie som, ale oceniť viem. :-)
jozka2
eviana,mas ich velmi jedle,ja robievam uz davno podla receptu mojej svokry,jablkove palacinky su vdacne aj ako rychly desert ked sa mi nechce vypekat.
margaretka28
tiež ich občas robievam, ale najlepšie robí moja mama:-) aj tvoje sú vydarené a veru na buduci týždeň ich naplánujem, jablká treba z pivnice míňať:-)
janger
@evianka , no tak tomuto sa teda ozaj hovori jablkove :-). Paradne palacinky su to. Tieto iste vyskusam. Ja robievam jablkove len tak, s platkami jablcka, ktore zapeciem do palaciniek, tiez ich tu mam na Vareche. Ale take bohatso-jablkove robim lievance, s ovsenymi vlockami, tie mame tiez moc radi. Ak chces, mozes na ne mrknut, myslim, ze by ti (a rodinke) chutili :-).
 varecha.pravda.sk/recepty/lievance-z-ovsenych-vlociek-a-j...
izabella929
skvelé palacinky...môžem potvrdiť a doporučiť, už som ich robila a veľmi nám chutili.-)
havino
že kilo jablk, tak to už áno teda, takéto ozaj echt jablkové som ešte nejedla, ani nepiekla, z fotky vyzerajú ohromne, uložím nech nezabudnem do jablkových, ked budem hladať čo s jablkami
eviana
@pusta , ďakujem za slová uznania aj hviezdičky. Palacinky veľmi sladké nie sú, na cca 1,5 kg hmoty idú len 2 PL cukru.
eviana
@jozka2 , vďaka za milé slová. Tiež som sa ich od svokry naučila robiť :)
eviana
@margaretka28 , je toľko jedál, ktoré sú najlepšie od mojej mamy... tie naše mamy ♥ Budem rada, ak ich skúsiš a ešte radšej ak budú chutiť. Ďakujem :)
eviana
@janger , ďakujem za milý komentár, aj za link na Tvoje lievance - podrobne naštudujem, bo už na prvý pohľad vyzerajú prudko jedlo, určite vyskúšam. Robievam aj ja niekedy, že do klasického palacinkového cesta vmiešam väčšie kúsky jabĺk, či iného ovocia, je to skvelá a rýchla maškrtka :) Ďakujem Janielka :)
eviana
@izabella929 , ďakujem za pochvalu a odporúčanie... jablkové palacinky sú klasikou a každý si ich môžeme prispôsobiť svojim chutiam, tak ako ja som prispôsobila tento recept našim :)
eviana
@havino , no veď keď jablkové, tak potom echt jablkové :) Budem rada ak vyskúšaš a ako Ťa poznám, isto ich prispôsobíš svojim chutiam a zdokonalíš :)
sracz
Ja na sladké som, aj takéto Tvoje "niečo", @eviana milá, smiem, môžem a robievam. Prvenstvo v príprave palaciniek po zásluhe priznávam svojemu bratovi Čiňu_Imrichovi a rád ho na Tvoj 5* upozorním!
kukulienka71
@eviana ,milá moja,tvoje jablkové palacinky(mne sa podarili skôr placky:-)sú úžasne chutné!!Dala som do nich aj škoricu,navrch med a posypala orechami,ale ako vravíš,najviac sú chutné len tak,"holé".Odporúčam labužníkom...Musím si zaopatriť takú stierku,ako máš ty:-)
eviana
@kukulienka71 , parádne si ich vytunovala, med a orechy... to muselo byť úžasné, si hlavička :) Oni nemôžu byť tenučké ako palacinky, veď sú v nich nahrubo nastrúhané jablká... a o to tu predsa ide. Mám naozaj veľkú radosť, že si sa na ne dala a chutili Vám, ďakujem Ti ♥
eviana
@sracz , ďakujem za milý komentár a srdečne zdravím majstra palacinkového Čiňu_Imricha :) Budem rada ak do svojho isto bohatého repertoáru zahrnie aj tieto moje jabčáky :)
katka78
Potrebovala som minúť pár jabĺčok a tento recept mi prišiel veľmi vhod. Palacinky sú chutné a šťavnaté, požičala som si aj @kukulienkin nápad s medom a orechmi. Výborné! @eviana ďakujem pekne za recept! :-)


eviana
@katka78 , ďakujem za milý komentár, odvahu vyskúšať a nádherné foto. Krásne sa Ti podarili, už na pohľad nebíčko v papuľke :) Veľmi chválim, že si zakomponovala nápad od @kukulienka71... keď budem "pri jabĺčkach" tiež pôjdem podľa nej, dotiahla to tak do dokonalosti :) Ešte raz vďaka, spravila si mi radosť :)
cesminaz
Mila @eviana ..dnes som ako prekvapenie pre deti,upiekla tvoje palacinky :-) a musim povedat,ze su naozaj skvele!! Cesto som spravila na redsie,nez mas ty na fotke,koli skuske,ze ci sa daju robit aj tensie,nieco ako normalne palacinky.A na moje velke prekvapenie,dalo sa! Pouzila som tiez niaku skrabku,ako ty :-) a dali sa super rozotierat a piekli sa fakt rychlo.Ja som dala stale pod kazdu 2-3kvapky oleja,piekli sa bez problemov a voooobec sa ani nahodou ani jedna neprilepila!! Su naozaj perfektne,vobec nie su mastne,urcite ze ich budem znova robit.Deti ich velmi vychvalovali ,-) vraj aj druhy krat mozem spravit! Mala som doma tvaroh,tak som ich detom namazala,skrutila a poliala trocha udusenymi jahodami zo zahrady ;-D ..ale su vyborne aj "hole" :-) No proste mali dnes po vydatnom obede aj ten perfektny desertik,ktory zbastili "jedna radost"! @evianka som velmi rada,ze som tento receptik vyskusala ;-DD ..naozaj ti zan velmi dakujem!

eviana
@cesminkaz , teraz pozerám, že v deň keď ja chválila Tvoju úžasnú citrónovo-jogurtovú zmrzlinu, Ty chválila moje palacinky... milá náhoda :) Podarili sa Ti krásne, si šikulka, že si ich v zrolovatelnej forme spravila. S jahôdkami a tvarohom museli byť úžasné, veľmi ma teší, že Tvojim chlapcom chutili... ďakujem za skvelú správu ♥
monty469
Tak palacinky urobene a su skvele. Robila som ich aj predvcerom a mali uspech, tak dnes bolo repete. U nas s marhulovym visnovym dzemom ;-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia