Jablkové lievance s Crème brûlée

Branislav Križan
šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave, 19. augusta 2010
Jablkové lievance s Crème brûlée
Foto: Marek Velček

Suroviny

Lievance:
200 g
1 ks
1/2 kocky
2 ks
1,5 dl
1 ks
 podľa chuti
Crème brûlée:
4 dl
4 ks
1/2 struku
40 g
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Lievance: Múku, vajcia, mlieko a cukor spojíme, pridáme nastrúhané jablko, droždie a vypracujeme liate cesto, ktoré na teplom mieste necháme vykysnúť. Po vykysnutí robíme lievance na malom množstve oleja, pečieme do zlatista, lievance potrieme džemom.

  2. 2

    Cremé brullé: Smotanu dáme variť s vanilkovým cukrom a vanilkovým strukom, ktorý prerežeme a tupou stranou noža stiahneme zrniečka a varíme takmer do bodu varu. Oddelíme žĺtky od bielkov a dáme ich do misky, do ktorej precedíme uvarenú smotanu. Jemne premiešame – spojíme žĺtky so smotanou, trošku ochladíme a nalejeme do zapekacích misiek, vložíme do hlbokého plechu.

  3. 3

    Pečieme v rúre na 150 °C asi 30 minút. Po upečení cremé brullé necháme vychladiť, vložíme do chladničky asi na 3 hodiny. Po vychladení posypeme hnedým cukrom a na povrchu vytvoríme karamel. Podávame.

  4. 4

    Náš tip: Jablko lievancové cesto krásne zjemní a zvlhčí lievanec.

Diskusia k receptu

evanaaa
Fajnééé. Dnes som dala synovcovi kremé brullé, kúpené ako polotovar v prášku aj s tým skaramelizovaným cukrom, nech si to spraví ( ja to nemôžem jesť, škoda ) ale rozmýšľam o verzii bez toho karamelu, aspoň ten krém. A mám aj vanilkové struky, aj smotanu, tak to skúsim.
helca103
varím a pečiem už dlho ale toto nepoznám...takže ukladám a vyskúšam
babav
Ten hlboky plech by mal byt naplneny vodou do 1/2 vysky misiek s
s creme brulle,ci nie?
evanaaa
Ten karamel sa dá robiť cukrárskou pištolou, ale tú majú väčšinou len profesionáli, ináč sa tie misky s krémom vrátia do rúry, zapne sa gril a o pár minút cukor skaramelizuje. Len by mali byť vyššie, bližšie ku grilu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia