Jablkové košíčky

zacharka - fotkazacharka, 26. decembra 2010
Jablkové košíčky
Foto: zacharka

Košíčky sú vhodné najmä na Vianoce, ale plnka sa môže obmieňať, môžu sa použiť rôzne ovocné alebo krémové plnky ... a ozdoby navrch

12
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

270 g
90 g
1/4 bal
120 g, alebo Palmarín
1 ks
1/2
 štipka
1 čl
1 čl,plech na muffiny
4-5 ks
2 PL
1/2
na ozdobu:
1
 posekané




Postup

  1. 1

    Cesto: Múku preosejeme s cukrom a kypriacim práškom. Pridáme nakrájaný rastlinný tuk, 1 vajce, šťavu z polovice pomaranča so štipkou soli, škoricu a zázvor. Cesto spracujeme na hladké tuhšie cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme do chladu na 20 minút. Potom cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré jemne pritlačíme do jamiek na plechu. Nezabudnime si vykrojiť aj rôzne tvary, ktoré potom poukladáme na vrch.

  2. 2

    Plnka: Na troche masla podusíme nahrubo nastrúhané jablká, pridáme 2 PL kryšt. cukru, škoricu a zázvor podľa chuti a pokvapkáme citrónovou šťavou.

  3. 3

    Do každej jamky vystlanej cestom poukladáme plnku a na vrch vtlačíme napr. vykrojenú hviezdičku. Potrieme žĺtkom a do stredu dáme kúsok orieška. Pečieme 15 min pri 170 stupňov.

Diskusia k receptu

sovka62
Toto bude veľmi dobré a aj to dobre vyzerá. Tuším vyskúšam na Silvestra, bude to ľahšie ako krémový zákusok.
babidka
@zacharka , aj mne sa pacia a hoci na Silvestra este budem mat dost vianocnych , tak urobim mozno na Troch kralov . Take kolaciky manzelovi chutia lebo nema velmi rad kremove ....
esko
veľmi sa mi páči využitie jablčok do košíčkov lebo tento rok sa síce urodili ale veľmi drobné a flakaté ale v košíčku to nebude vidieť a ešte to bude aj zdravé a chutné .
zacharka
Veľmi, veľmi pekne ďakujem, mám pripravené ďalšie recepty budem ich rada posielať. Teší ma, že vám chutilo :)
cica2
sú krásne a určite aj dobré, ukladám:)
babidka
vyborne :-) nakoniec som sa k nim dostala az teraz ...:-( a urcite nie posledny krat ! Vyslo mi az 16 kuskov a musela som dorabat plnku , takze nabuduce urobim plnky este raz tolko lebo bola taka - mnamkova:-)