Jablkové košíčky

Autor receptu: zacharka

Košíčky sú vhodné najmä na Vianoce, ale plnka sa môže obmieňať, môžu sa použiť rôzne ovocné alebo krémové plnky ... a ozdoby navrch

12
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku preosejeme s cukrom a kypriacim práškom. Pridáme nakrájaný rastlinný tuk, 1 vajce, šťavu z polovice pomaranča so štipkou soli, škoricu a zázvor. Cesto spracujeme na hladké tuhšie cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme do chladu na 20 minút. Potom cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré jemne pritlačíme do jamiek na plechu. Nezabudnime si vykrojiť aj rôzne tvary, ktoré potom poukladáme na vrch.
  2. Plnka: Na troche masla podusíme nahrubo nastrúhané jablká, pridáme 2 PL kryšt. cukru, škoricu a zázvor podľa chuti a pokvapkáme citrónovou šťavou.
  3. Do každej jamky vystlanej cestom poukladáme plnku a na vrch vtlačíme napr. vykrojenú hviezdičku. Potrieme žĺtkom a do stredu dáme kúsok orieška. Pečieme 15 min pri 170 stupňov.