Jablkové knedličky

marauder - fotkamarauder, 13. apríla 2013
Jablkové knedličky
Foto: marauder

Dvojsurovinový recept. Inštinkt mi navrával, že niečo také primitívne jednoduché sa ani nedá vymyslieť. Musel som to vyskúšať!

4
porcie
15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
podľa potreby
1 čl




Postup

  1. 1

    Očistené jablká nastrúhať na drobno, pridať hrubú múku (podľa šťavnatosti jabĺk) a vymiesiť cesto.

    Jablkové knedličky - obrázok 1
  2. 2

    Vyformovať guličky veľkost ping-pongovej loptičky a variť cca 5 min vo vode so štipkou soli, kým nevyplávu na povrch.

    Jablkové knedličky - obrázok 2
  3. 3

    Hotovo! A nastupuje fantázia: preliať čokoládou, posypať orechami, preliať maslom, pridať šlahačku, ozdobiť ovocím, posypať čokoládou, alebo podávať ako prílohu k tmavým mäsám.

Diskusia k receptu

babidka
Naozaj ! Trochu prekvapujuce /asi by ma to ani nenapadlo/ ale rozhodne stoji za ochutnanie .....Tak najprv to vyskusam s cokoladovou omackou a posypem sekanymi mandlami . Myslim , ze aj ako priloha k dusenej hovadzine to bude mat zaujimavu chut . Potesil si ma :-)
používateľ nemá avatar
hag
hag
Pokojne aj tvaroh a vanilku...alebo niečo so škoricou. Vynikajúci nápad :)
angast
vynikajúci nápad - čokoládove guľky k hovädzine a ešte by to chcelo posypať majoránkou. Toto chcete naozaj skúšať? A čo takto horalky so sviečkovou omáčkou ?
angast
marauder si z vás robí peknú prču. Guľky z jablkového cesta sa robia , ale s tvarohom, so škoricou , makom alebo orechami . Urobte to manželom k mäsu a budete " príjemne "prekvapené na ich reakcie.
margaretka28
No k mäsu si to fakt nedokážem predstaviť, jedine na sladko napr. s orechami, ale k mäsu nieeee .
angast
Ako sám vraví : primitívny inštinkt mu navrával , že také niečo
jednoduché sa nedá vymyslieť a on to predsa vymyslel . Asi preto
lebo patrí do spolku GKS.
tatranocka
Pro 4 osoby: asi 4 středně velká jablka,hrubá mouka - to je opravdu všechno.:-D

POSTUP PŘÍPRAVY

Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.Smícháme s hrubou moukou,nepíšu schválně kolik,protože

každé jablko je jinak velké a šťavnaté,musíte rukama uhňácat prostě knedlíkové těsto.Knedlíky vyrobíme jen tak

velké,aby se daly schovat v dlani,cca pinpongového míčku - aby se dobře provařily.

Vhodíme do symbolicky,jen pár zrnky soli osolené vroucí vody a uvaříme.

Knedlíky vytáhneme asi 3-5 minut poté,co vyplavou.Krásně voní,jsou sladkokyselé,dají se jíst i samotné.

Můžeme je podávat s čímkoli co máte rádi,polité máslem,s cukrem a skořicí,kysanou smetanou... mákem...

posypané nebo obalené osmaženou strouhankou,u nás teda vedou u chlapů s tvarohem.
Takto mi to prišlo mailom.

marauder
@angast : okrem GKS som aj clenom MENSY a Viceorezidentom jedneho CCC motoklubu. Specialne pre teba: tie jablkove knedlicky su ZAKLAD!!! Maslovy chlieb mozes natriet lekvarom, ale nalozit aj sunkou, salamou... Alebo inac: toho tvojho (pozicaneho?) japonca mozes tahat do choppra, cruisera, muscla, ratu, endurka, showbiku...ale zaklad ostava!!!
jamarlen
vyskúšam ich hneď zajtra, s hovädzím na červenom víne a mrkve....a ako zákusok budú posypané makom a poliate maslom, takže hneď na dva spôsoby - milujem úsporné recepty, kde sa nešpiní veľa riadu, dobre hospodári s časom, a sú aj vtipné...
slovo "dvojsurovinový" v úvode ma okamžite dostalo..
teším sa na ďaľšie....
marauder
@radost : krupica bolo to prve, co mi napadlo. Robit takto gulky je babracka s neistym vysledkom. Cesto sa lepi, pridas viac muky tvrde. Logicky mi tam chybalo vajce...
@tatranocka : aj mne! Aj s foto. :-) Uznaj, ze ked uz nevies, co s jablkami, tak to vyskusas!
@all : iba jablka a muka - UNI hmota. Nemal som prave nic ine poruke, ako br. stehno na smotane. Suhlasim, ze nie prave najoptimalnejsia priloha, ale k divine, kde neodmyslitelne patria cucoriedky a brusnice, by som to dokonca doporucil!
tiginko
nemohli by ste ma prosím poučiť, čo je to GKS? Lebo neviem na koho stranu sa mám pridať... vopred ďakujem
jahalno
Ja somm ich už robila 2x za posledný mesiac. Moja skúsenosť: keď som prvýkrát robila guľky, tak boli tvrdé, zrejme som dala viac múky, asi by bola lepšia krupica. Nedalo mi to a robila som ich druhýkrát, ale z cesta som hádzala sťaby halušky z lopára. Ony uvarením napuchli. Ale boli vynikajúce, mäkučké a hlavne s príchuťou jabĺk. Robila som ich s tvarohom na sladko. Určite ich budem robiť častejšie, je to rýchle a veľmi chutné papaničko!!

babidka
@angast , aky mas problem ? Lebo byvas aj vtipny ale zvacsa iba zbytocne ustipacny . @marauder ocividne tieto knedlicky vyskusal a kedze sa mu vydarili , tak sa s receptom podelil s nami .
angast
@babidka
Vzdávam sa. Očividne sa mu to vydarilo a s designom mu určite
pomáhali aspoň dvaja členovia okresného výboru GKS. Myslím,
že v tomto by pomohol so svojími znalosťami svetovej kuchyne
@2010. Určite nájde nejaký recept na kačicu s jablkovými gulami
poliatu čokoládou a punčovým dipom.
marauder
@jahalno &ostatni: nepodarili sa.... :-( Chut to malo, ale TVRDEEE! Privela muky. Nemiesil som to ja, ale daval som zle instrukcie. Pre mna je KAZDE cesto OBROOOVSKAAA komplikacia.
GKS: uz nefunguje. Bolo to zdruzenie nafukanych neomilionarov, golfistov... 1x mesacne sme mali tematicky vecer. Prezentacia kuchyn jednotlivych narodov. Bolo to aj u nas, v Zapadnej Azii, na hoteli, co som kupil manzelke. Vstupne bolo tusim 100-200 Eur. Uzasne jedla!
@angast : vies sa bavit normalne aspon o motorkach, ci zvazis:  cs.wikipedia.org/wiki/Oidipovsk%C3%BD_komplex...
Nic v zlom, ale reagovat na tvoje argumty vyzaduje konzultacie s Freudom...
marauder
@violeta : netusim, v com si sa nemylila. Ja uz presne viem, v com som sa mylil... Je to na dlhsiu diskusiu. Vyzera, ze na VARECHE si doma. Este par dni budem v spitali, ale potom daj do kopy partiu a pozyvam vas na kulinarske orgie. K dispozicii zahradny gril s rostom, v chatke elektrika. V pivnici par flias Rioja reserva a nejaky Merlot, plno kompotov, s penicilinovym povlakom na povrchu. Rocniky 1991-2006. A jablka z jesenneho zberu...to k receptu. Urobim to este raz. S krupicou. Iba ako spojivo jablk.
tiginko
@violeta nezabudni ma vziať zo sebou! Aj ja chcem ísť do Západnej Ázie na Rioju reservu, tú ja milujem, ešte keby tak gran reserva bola ...
violeta
OK, beriem ťa za slovo, Rioja môže byť. S tými brokmi sa už netráp, nájdeme k nej na Vareche niečo vhodnejšie...neboj @tiginko , ty si prvá :-D
angast
Dievčence , myslím že sa na Rioju a kompóty tešíte predčasne.
Vy si myslíte , že už je vyliečený ? Vás asi láka ten záhradný gril - dokonca s roštom. Kto vie aké vstupné bude na chatku . Mali by ste sa o týchto veciach vopred informovať.
violeta
Neboj @angast , to boli len menšie kozmetické korekcie, predpokladám :-D Tvrdé cesto, kulinárske orgie, dlhšia diskusia, to chce osobný prístup...
tamik
knedličky som vyskúšala...posypala ich hrozienkami a kokosom...a boli fakt chutné :)
marauder
@vsetci : pozvanie plati este 2 tyzdne. Zahrada Horny Bankov, Kosice. Vyvalujem sa tam na slniecku s ortezou a obcas nieco ugrilujem. Rioja sa mina zavratnym tempom... Jablka skoncili, ale nasiel som kompoty, takmer v mojom veku. Staci odobrat ten penicilin na vrchu. .-D Pridat hrubu muku, ci krupicu. A dochutit.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia