Jablková žemľovka

jaroslavzidek - fotkaJaroslav Žídek, známy šéfkuchár, 14. októbra 2015
20 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks klasická 2 dni stará (alebo klasické rožky cca 12 ks)
0,5 l
4 ks
200 g
100 g na sneh
600 g cca
400 g
4 PL
4 PL
1,5 ČL
1 ks dôkladne umytý
podľa chuti (najlepšie domáca)
 (pred použitím namočené v teplej vode)
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme 3 vrchovaté lyžice cukru, škoricu a metličkou vyšľaháme. Keď máme vyšľahanú hustú penu, pristrúhame do nej kôru z citróna. Prilejeme mlieko, zamiešame.

  2. 2

    Staré rožky nakrájame asi na 1 cm hrubé plátky, dáme ich do mliečnej zmesi a necháme nasiaknuť. (Rožky ale nesmú byť úplne rozmočené.)

  3. 3

    Maslom vymastíme zapekaciu misu, vysypeme dookola strúhankou. Namočené rožky vyskladáme do misy, prázdne miesta vyplníme roztrhnutými kúskami rožka, spodok musí byť celistvý. Potrieme jablkovou marmeládou.

  4. 4

    Tvaroh zmiešame v mise s citrónovou kôrou, hrozienkami, lyžicou cukru, trochou mlieka a zmes vylejeme na marmeládu.

  5. 5

    Ďalšou vrstvou budú strúhané jablká.

  6. 6

    TIP: Jablko rozštvrtíme, vyrežeme jadro. Šupku nemusíme olúpať, ale jablko nastrúhame tak, že nám šupka ostane v ruke. Jablko môžeme pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedlo. Šťavu z jablka nechávame, aby bola žemľovka šťavnatá.

  7. 7

    Pri ďalšej vrstve postupujeme rovnako: rožky, marmeláda, tvaroh, jablká a na povrch opäť rožky, ktoré polejeme zvyškom vaječnej zmesi. Dáme zapiecť do rúry na 180°C. Necháme asi 20 minúť zapekať.

  8. 8

    Z bielkov s lyžicou cukru vyšľaháme tuhý sneh a dáme ho na povrch žemľovky a ešte necháme zapiecť, kým sneh nebude sfarbený do zlatista.

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
Nikdy by som si nepomyslela, že prvé jedlo, ktoré vyskúšam od populárneho p. Žideka, bude žemľovka:-) ale nakoniec som rada, je vynikajúca, hlavne trošku odstáta. Roky ju robievam jednoduchšie, táto je luxusnejšia.Nemala som jablkový džem, ale vlastný hruškový s klinčekami. Dnes to bol taký socíkovský piatkový obed: gulášová polievka a táto skvelá žemľovka, Ďakujem pekne za recept, 5*, KK



Pridaj komentár k receptu: