Jablková žemľovka

jaroslavzidek - fotkaJaroslav Žídek, známy šéfkuchár, 14. októbra 2015
20 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks klasická 2 dni stará (alebo klasické rožky cca 12 ks)
0,5 l
4 ks
200 g
100 g na sneh
600 g cca
400 g
4 PL
4 PL
1,5 ČL
1 ks dôkladne umytý
podľa chuti (najlepšie domáca)
 (pred použitím namočené v teplej vode)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Najskôr oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme 3 vrchovaté lyžice cukru, škoricu a metličkou vyšľaháme. Keď máme vyšľahanú hustú penu, pristrúhame do nej kôru z citróna. Prilejeme mlieko, zamiešame.

  2. 2

    Staré rožky nakrájame asi na 1 cm hrubé plátky, dáme ich do mliečnej zmesi a necháme nasiaknuť. (Rožky ale nesmú byť úplne rozmočené.)

  3. 3

    Maslom vymastíme zapekaciu misu, vysypeme dookola strúhankou. Namočené rožky vyskladáme do misy, prázdne miesta vyplníme roztrhnutými kúskami rožka, spodok musí byť celistvý. Potrieme jablkovou marmeládou.

  4. 4

    Tvaroh zmiešame v mise s citrónovou kôrou, hrozienkami, lyžicou cukru, trochou mlieka a zmes vylejeme na marmeládu.

  5. 5

    Ďalšou vrstvou budú strúhané jablká.

  6. 6

    TIP: Jablko rozštvrtíme, vyrežeme jadro. Šupku nemusíme olúpať, ale jablko nastrúhame tak, že nám šupka ostane v ruke. Jablko môžeme pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedlo. Šťavu z jablka nechávame, aby bola žemľovka šťavnatá.

  7. 7

    Pri ďalšej vrstve postupujeme rovnako: rožky, marmeláda, tvaroh, jablká a na povrch opäť rožky, ktoré polejeme zvyškom vaječnej zmesi. Dáme zapiecť do rúry na 180°C. Necháme asi 20 minúť zapekať.

  8. 8

    Z bielkov s lyžicou cukru vyšľaháme tuhý sneh a dáme ho na povrch žemľovky a ešte necháme zapiecť, kým sneh nebude sfarbený do zlatista.

Diskusia k receptu

45678
Vitaj na Vareche,:) Tesim sa na Tvoje vychytavky a nazory.Zemlovka je fajn.
janara
vítam na Vareche :), mám rada žemlovku, robievam ju aj z vianočky,jednoduché a chutné jedlo
elixir
Tá je krásna. :) Žemľovku som už dávno nejedla...
mlska
Ďakujem za recept, nie len žemľovku mám rada, ale aj tohoto výborného kuchára.
kukulienka71
Nikdy by som si nepomyslela, že prvé jedlo, ktoré vyskúšam od populárneho p. Žideka, bude žemľovka:-) ale nakoniec som rada, je vynikajúca, hlavne trošku odstáta. Roky ju robievam jednoduchšie, táto je luxusnejšia.Nemala som jablkový džem, ale vlastný hruškový s klinčekami. Dnes to bol taký socíkovský piatkový obed: gulášová polievka a táto skvelá žemľovka, Ďakujem pekne za recept, 5*, KK