Foto: jaroslavzidek
na 180 °C
Suroviny
2 ks klasická 2 dni stará (alebo klasické rožky cca 12 ks) |
|
0,5 l |
|
4 ks |
|
200 g |
|
100 g na sneh |
|
600 g cca |
|
400 g |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
|
|
1,5 ČL |
|
1 ks dôkladne umytý |
|
|
|
podľa chuti (najlepšie domáca) |
|
(pred použitím namočené v teplej vode) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Najskôr oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme 3 vrchovaté lyžice cukru, škoricu a metličkou vyšľaháme. Keď máme vyšľahanú hustú penu, pristrúhame do nej kôru z citróna. Prilejeme mlieko, zamiešame.
- 2
Staré rožky nakrájame asi na 1 cm hrubé plátky, dáme ich do mliečnej zmesi a necháme nasiaknuť. (Rožky ale nesmú byť úplne rozmočené.)
- 3
Maslom vymastíme zapekaciu misu, vysypeme dookola strúhankou. Namočené rožky vyskladáme do misy, prázdne miesta vyplníme roztrhnutými kúskami rožka, spodok musí byť celistvý. Potrieme jablkovou marmeládou.
- 4
Tvaroh zmiešame v mise s citrónovou kôrou, hrozienkami, lyžicou cukru, trochou mlieka a zmes vylejeme na marmeládu.
- 5
Ďalšou vrstvou budú strúhané jablká.
- 6
TIP: Jablko rozštvrtíme, vyrežeme jadro. Šupku nemusíme olúpať, ale jablko nastrúhame tak, že nám šupka ostane v ruke. Jablko môžeme pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedlo. Šťavu z jablka nechávame, aby bola žemľovka šťavnatá.
- 7
Pri ďalšej vrstve postupujeme rovnako: rožky, marmeláda, tvaroh, jablká a na povrch opäť rožky, ktoré polejeme zvyškom vaječnej zmesi. Dáme zapiecť do rúry na 180°C. Necháme asi 20 minúť zapekať.
- 8
Z bielkov s lyžicou cukru vyšľaháme tuhý sneh a dáme ho na povrch žemľovky a ešte necháme zapiecť, kým sneh nebude sfarbený do zlatista.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu