Jablková žemľovka

Autor receptu: jaroslavzidek

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme 3 vrchovaté lyžice cukru, škoricu a metličkou vyšľaháme. Keď máme vyšľahanú hustú penu, pristrúhame do nej kôru z citróna. Prilejeme mlieko, zamiešame.
  2. Staré rožky nakrájame asi na 1 cm hrubé plátky, dáme ich do mliečnej zmesi a necháme nasiaknuť. (Rožky ale nesmú byť úplne rozmočené.)
  3. Maslom vymastíme zapekaciu misu, vysypeme dookola strúhankou. Namočené rožky vyskladáme do misy, prázdne miesta vyplníme roztrhnutými kúskami rožka, spodok musí byť celistvý. Potrieme jablkovou marmeládou.
  4. Tvaroh zmiešame v mise s citrónovou kôrou, hrozienkami, lyžicou cukru, trochou mlieka a zmes vylejeme na marmeládu.
  5. Ďalšou vrstvou budú strúhané jablká.
  6. TIP: Jablko rozštvrtíme, vyrežeme jadro. Šupku nemusíme olúpať, ale jablko nastrúhame tak, že nám šupka ostane v ruke. Jablko môžeme pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedlo. Šťavu z jablka nechávame, aby bola žemľovka šťavnatá.
  7. Pri ďalšej vrstve postupujeme rovnako: rožky, marmeláda, tvaroh, jablká a na povrch opäť rožky, ktoré polejeme zvyškom vaječnej zmesi. Dáme zapiecť do rúry na 180°C. Necháme asi 20 minúť zapekať.
  8. Z bielkov s lyžicou cukru vyšľaháme tuhý sneh a dáme ho na povrch žemľovky a ešte necháme zapiecť, kým sneh nebude sfarbený do zlatista.