Jablková plnka

tetrisss - fotkatetrisss, 29. januára 2012
Jablková plnka
Foto: tetrisss

V rámci rozšíreného "bezpečnostného príručného balíčka" vám ponúkam jednoduchú, vždy pripravenú plnku do cesta. Keď máte doma lístkové cesto /o čom nepochybujem :)/, Zobraziť celý popisV rámci rozšíreného "bezpečnostného príručného balíčka" vám ponúkam jednoduchú, vždy pripravenú plnku do cesta. Keď máte doma lístkové cesto /o čom nepochybujem :)/, máte koláčik za pol hodiny, ak vás ráno napadne ho vyložiť z mrazáku, lebo z mikrovlnným odmrazovaním lístkového cesta nemám dobré skúsenosti.

5
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

1,5 kg
0,5 kg
2 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Jablká si očistíme, vážime už v očistenom stave, pokrájame na malé kocky, tak 5x5mm, dáme do hrnca s hrubým dnom, aby sa nám nepripálili, ale aj obyčajný hrniec je v poriadku, len potom musí viac pracovať ruka :)

  2. 2

    Dáme na oheň, podlejeme kvapkou vody, pridáme želírovací cukor, poriadne pomiešame, dáme škoricu, vanilku a privedieme k varu, varíme 5 minút. Potom ochutnáme, ak sa nám to zdá veľmi sladké a nevýrazné, pridáme trochu citrónovej šťavy, kto sa nebojí chémie aj trochu kyseliny citrónovej. Zamiešame.

  3. 3

    Uvarenú hmotu dáme do trojdecových fliaš, napr. od tatarky, hmotu miešame, aby sme rovnomerne rozdelili tuhšiu a kvapalnejšiu časť. Zatvoríme, otočíme hore dnom, necháme vychladnúť a odložíme. Ja túto hotovú plnku používam do šatôčiek, či už z lístkového cesta, alebo tvarohového, ak zabudnem vybrať prvú variantu / 250 g tvarohu jemného, 250g tuku a 250 g hladkej múky/.

Diskusia k receptu

isabellafly
ja som na taketo veci laik, ale ked tam mate napisane, ze podlejeme kvapkou vody, kolko to priblizne je v pomere k jablkam? lebo si vazne neviem predstavit, ze na 1,5kg jablk by som dala napr len 1dcl vody, alebo je to tak nejak? dakujem za odpoved a coskoro vyskusam... a este jedna otazka, kolko to vydrzi v tych poharoch bez pokazenia? lebo u nas sa vela kolacov nerobieva
tetrisss
Kvapka je kvapka, xixixi, bolo jej asi pol deci, vazne, je to len preto, aby sa ti hned nepripalili, jablka pustia svoju stavu. Nuz vydrzi to aj dva roky, myslim, mne asi dva mesiace.
malinka711
ale nevyteká táto plnka potom z tých šatôčok ? lebo lekváre so želírovacím cukrom vytekajú ......
izabella929
robievam , ale zo strúhaných jablčok...mám aj teraz zavarené.-) je to veľmi rýchla pomôcka pri pečení...
tetrisss
Cesto na satocky nakrajam, rezy potriem rozslahanym vajcom, poriadne ich po naplneni a spojeni pritlacim a necham aspon 20 min zaschnut. No nepoviem, ze sa nestane, ze sem-tam vytecie, ale malo a su velmi stavnate.
damisa
ja jablká len postrúham, natlačím do pohárov a zavarím, cukor nedávam lebo manžel je diabetik a jabĺčka majú svoju sladkosť tak ani nie je treba sladiť a sladím až keď pečiem podľa potreby
zaffi
Jablká robím ako damisa, alebo postrúham alebo pokrájam na kocky,
dám do hrnca trochu popražiť, a dávam do fliaš. Sterilizujem.Takto mi dho vydržia aj dva roky/ak sa nespotrebujú/. Cukor a ostatné príchute dávam až pri pečení. Takto pripravené možno použiť aj do cesta, kde sú potrebné jablká.
paveva
Ja jablká krájam na tenké plátky, ked nimi plním štrúdlu, nevyteká z nich šťava, a zavaram ich bez pridávania cukru, vydržia bez pokazenia dlho. ale vyskúšam aj tento recept.
marikasutinka
ja som to vlani vyskúšala a bola som veľmi spokojná. Aj tento rok to presne robím podľa receptu a už sa teším ako si naplním lístkové cesto a urobím chutný koláčik.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia