Jablková plnka

Autor receptu: tetrisss

V rámci rozšíreného "bezpečnostného príručného balíčka" vám ponúkam jednoduchú, vždy pripravenú plnku do cesta. Keď máte doma lístkové cesto /o čom nepochybujem :)/, máte koláčik za pol hodiny, ak vás ráno napadne ho vyložiť z mrazáku, lebo z mikrovlnným odmrazovaním lístkového cesta nemám dobré skúsenosti.

5
porcií
15 minút
príprava

Postup

  1. Jablká si očistíme, vážime už v očistenom stave, pokrájame na malé kocky, tak 5x5mm, dáme do hrnca s hrubým dnom, aby sa nám nepripálili, ale aj obyčajný hrniec je v poriadku, len potom musí viac pracovať ruka :)
  2. Dáme na oheň, podlejeme kvapkou vody, pridáme želírovací cukor, poriadne pomiešame, dáme škoricu, vanilku a privedieme k varu, varíme 5 minút. Potom ochutnáme, ak sa nám to zdá veľmi sladké a nevýrazné, pridáme trochu citrónovej šťavy, kto sa nebojí chémie aj trochu kyseliny citrónovej. Zamiešame.
  3. Uvarenú hmotu dáme do trojdecových fliaš, napr. od tatarky, hmotu miešame, aby sme rovnomerne rozdelili tuhšiu a kvapalnejšiu časť. Zatvoríme, otočíme hore dnom, necháme vychladnúť a odložíme. Ja túto hotovú plnku používam do šatôčiek, či už z lístkového cesta, alebo tvarohového, ak zabudnem vybrať prvú variantu / 250 g tvarohu jemného, 250g tuku a 250 g hladkej múky/.