Jablčník s tvarohom a mandľovou posýpkou fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 25. októbra 2015
Jablčník s tvarohom a mandľovou posýpkou (fotorecept)
Foto: tiginko

Vynikajúca kombinácia veľmi tenkého cesta, voňavých jabĺk, tvarohu a chrumkavej mandľovej posýpky zo stránky Tinkinerecepty.sk ma tak očarila, že som sa rozhodla predstaviť recept Zobraziť celý popisVynikajúca kombinácia veľmi tenkého cesta, voňavých jabĺk, tvarohu a chrumkavej mandľovej posýpky zo stránky Tinkinerecepty.sk ma tak očarila, že som sa rozhodla predstaviť recept aj vám, vrátane mojich drobných úprav.

30 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

1/2 hrnčeka (alebo mleté mandle)
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
1 ks
50 g
1 PL
1 ČL (alebo extrakt)
1 PL (alebo trstinovy)
Jablková plnka:
5 ks
1-2 PL
1-2 ČL
1 PL
1/2 bal.
Tvarohová plnka:
250 g
0,5 dl
1/2 bal.
1 PL
1 ks
Posýpka:
1/2 hrnčeka (alebo mleté mandle)
1/3 hrnčeka
20 g




Postup

  1. 1

    Do nožového mixéra dáme všetky suroviny na cesto. Pohánková múka nemusí byť, môže sa použiť len špaldová, alebo obyčajná hladká. Rovnako cukor sa môže použiť aj obyčajný kryštálový. Do surovín som zabudla napísať štipku soli.

    Jablčník s tvarohom a mandľovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Krátko mixujeme, len kým sa nám vytvorí kompaktnejšia guľa. Guľu rukami veľmi krátko premiesime a v potravinárskej fólii ju odložíme do chladničky.

    Jablčník s tvarohom a mandľovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na jablkovú plnku nahrubo nastrúhame jablká. Ja ich nešúpem, ale rozkrojím na polovice, vyberiem jadrince a ručne strúham zo strany rezu, nakoniec mi zostane takmer celá šupka v ruke. Primiešame citrónovú šťavu, med, škoricu a polovicu balíčka pudingového prášku (cca 2 lyžice).

  4. 4

    Tvaroh ponorným mixérom premixujeme s cukrom alebo iným sladidlom, vajíčkom a zvyšným pudingovým práškom.

  5. 5

    Na posýpku prstami zmiešame mandľovú múku/mleté mandle s cukrom a maslom.

  6. 6

    Cesto vyberieme z chladničky, medzi dvomi papiermi ho rozvaľkáme na veľkosť koláčovej formy (26cm) + okraje. Vrchný papier dáme dole, prevrátime a vložíme do vymastenej formy. Opatrne stiahneme papier, rukami cesto upravíme a zarovnáme.

    Jablčník s tvarohom a mandľovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na cesto navrstvíme postupne jablkovú, tvarohovú plnku a na záver posýpku.

    Jablčník s tvarohom a mandľovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme na 175°C v teplovzdušnej rúre 40 minút, potom necháme dobre vychladnúť.

    Jablčník s tvarohom a mandľovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    1 hrnček = 250 ml

Diskusia k receptu

zuzanka1367
Krásny na úvodnej fotke, bude isto odskúšaný, bo tvaroh a jablká sú moji kamaráti...
dorisa
nádherný koláčik, pekné foto, jabĺčka mam rada v koláčoch.
jujoska
mnam, ja by som asi dala viac jablk, ale inak parada
afataga
parada, este ze som vcera robila jablkovu aj tvarohovu strudlu, tak ma s tym moc nenaoné :-)
maximamaximova
Super receptík, hlavne pre zdravé pečenie. Použitie takých surovín je na jednotku s hviezdičkou...VÝBORNÉ !!!
havino
parádny, prispôsobím cukry a upečiem určite, mandle meliem na múku na mlynčeku na mak, utiahnem na najjemnejší stupeň
tiginko
ďakujem všetkým za nahliadnutie, kto vyskúša, neoľutuje. Tak sa mi zapáčil, že už rozmýšľam, kedy ho najbližšie znovu upečiem.
@havino veď ja viem, že si šikulka a vieš čarovať zo surovinami ako potrebuješ. Veď tak to má byť, ja tiež často obraciam recepty na náš obraz :-) Tak ale mandle by ma nenapadlo na makovom mlynčeku mlieť, veľmi zaujímavé, ale to musí byť podľa mňa väčšia drina ako mak, nie?
havino
Zuzi, na elektrickom, bez roboty, to mám na mlynčeku na mäso,nádstavec aj na mak
tiginko
jaaaj, tak to áno. Veď ty máš na to zázračné stroje! Len ja som si myslela, že na mak ešte elektrický nevymysleli, samozrejme nepočítam trieštivý, ktorý tiež niektorí využívajú, ale ten mak skôr ničí ako melie. Viem že moja mama raz skúšala, a akurát teplá zlepená pasta z neho vznikla :-)
zuzanka1367
Tak od sľubov k skutkom :) a dobre som spravila, doma celá rodina a sladkosť musí byť! Ďakujem Ti @tiginko za túto dobrotu, trochu prispôsobenia domácim pomerom a výsledok oslňujúci...múka len špaldová, mandle som mlela na orechovom mlynčeku, lebo na makový som si netrúfala, asi by som bola potom ako Pepek námorník, čo sa týka svalovej hmoty :) ostatné podľa recepisu, budem opakovať častejšie.


tiginko
@Zuzanka1367 (29.10.2015 16:31)

no @zuzanka moja, pekná doba prešla, než som si uráčila všimnúť tvoj koláč, prepáč. Verím že chutil, máš ho pekný. Ja som už skoro aj zabudla na tento recept, hľadala som nejaký námet na tvarohovo jahodový koláč a nakoniec som zalovila vo svojich vodách. Neľutujem, s dvojnásobnou tvarohovou vrstvou pod husto nakladenými čerstvými jahodami je ešte lepší než pôvodná verzia. Do tvarohu som pridala aj citrónovú kôru a do posýpky trocha škorice






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia