Jablčník s tvarohom a mandľovou posýpkou fotorecept
Foto: tiginko
Vynikajúca kombinácia veľmi tenkého cesta, voňavých jabĺk, tvarohu a chrumkavej mandľovej posýpky zo stránky Tinkinerecepty.sk ma tak očarila, že som sa rozhodla predstaviť recept Zobraziť celý popisVynikajúca kombinácia veľmi tenkého cesta, voňavých jabĺk, tvarohu a chrumkavej mandľovej posýpky zo stránky Tinkinerecepty.sk ma tak očarila, že som sa rozhodla predstaviť recept aj vám, vrátane mojich drobných úprav.
príprava
na 175 °C
Suroviny
1/2 hrnčeka (alebo mleté mandle) |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/2 hrnčeka |
|
1 ks |
|
50 g |
|
1 PL |
|
1 ČL (alebo extrakt) |
|
1 PL (alebo trstinovy) |
|
Jablková plnka: | |
5 ks |
|
1-2 PL |
|
1-2 ČL |
|
1 PL |
|
1/2 bal. |
|
Tvarohová plnka: | |
250 g |
|
0,5 dl |
|
1/2 bal. |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
Posýpka: | |
1/2 hrnčeka (alebo mleté mandle) |
|
1/3 hrnčeka |
|
20 g |
|
Postup
-
1
Do nožového mixéra dáme všetky suroviny na cesto. Pohánková múka nemusí byť, môže sa použiť len špaldová, alebo obyčajná hladká. Rovnako cukor sa môže použiť aj obyčajný kryštálový. Do surovín som zabudla napísať štipku soli.
-
2
Krátko mixujeme, len kým sa nám vytvorí kompaktnejšia guľa. Guľu rukami veľmi krátko premiesime a v potravinárskej fólii ju odložíme do chladničky.
-
3
Na jablkovú plnku nahrubo nastrúhame jablká. Ja ich nešúpem, ale rozkrojím na polovice, vyberiem jadrince a ručne strúham zo strany rezu, nakoniec mi zostane takmer celá šupka v ruke. Primiešame citrónovú šťavu, med, škoricu a polovicu balíčka pudingového prášku (cca 2 lyžice).
- 4
Tvaroh ponorným mixérom premixujeme s cukrom alebo iným sladidlom, vajíčkom a zvyšným pudingovým práškom.
- 5
Na posýpku prstami zmiešame mandľovú múku/mleté mandle s cukrom a maslom.
- 6
Cesto vyberieme z chladničky, medzi dvomi papiermi ho rozvaľkáme na veľkosť koláčovej formy (26cm) + okraje. Vrchný papier dáme dole, prevrátime a vložíme do vymastenej formy. Opatrne stiahneme papier, rukami cesto upravíme a zarovnáme.
- 7
Na cesto navrstvíme postupne jablkovú, tvarohovú plnku a na záver posýpku.
- 8
Pečieme na 175°C v teplovzdušnej rúre 40 minút, potom necháme dobre vychladnúť.
- 9
1 hrnček = 250 ml
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 4
@havino veď ja viem, že si šikulka a vieš čarovať zo surovinami ako potrebuješ. Veď tak to má byť, ja tiež často obraciam recepty na náš obraz :-) Tak ale mandle by ma nenapadlo na makovom mlynčeku mlieť, veľmi zaujímavé, ale to musí byť podľa mňa väčšia drina ako mak, nie?
no @zuzanka moja, pekná doba prešla, než som si uráčila všimnúť tvoj koláč, prepáč. Verím že chutil, máš ho pekný. Ja som už skoro aj zabudla na tento recept, hľadala som nejaký námet na tvarohovo jahodový koláč a nakoniec som zalovila vo svojich vodách. Neľutujem, s dvojnásobnou tvarohovou vrstvou pod husto nakladenými čerstvými jahodami je ešte lepší než pôvodná verzia. Do tvarohu som pridala aj citrónovú kôru a do posýpky trocha škorice