Foto: tatranka
Recept je zo staršieho časopisu " Báječná žena". Už dávno som ho nerobila a zo sladkých koláčov prišiel na rad k manželovým narodeninám.Je tam Zobraziť celý popisRecept je zo staršieho časopisu " Báječná žena". Už dávno som ho nerobila a zo sladkých koláčov prišiel na rad k manželovým narodeninám.Je tam ovocie,jablká a na ozdobu mi tam niečo chýbalo,tak som pridala ešte po kúštiku zaváraných broskýň.No v recepte nie sú.Tak som ich ani neuvádzala.Ináč je to sladká bomba.Ak chudnete,neodporúčam,ale je veľmi chutný. / To si ale robím,na koláčik reklamu,keď ho nedoporučujem / !
porcií
príprava
na 180-170 °C
Suroviny
400 g |
|
1 bal. |
|
100 g posekané |
|
200 g |
|
1 bal. |
|
2 ks celé |
|
3 dcl |
|
1,5 dcl |
|
1 kg nastrúhané |
|
Krém: | |
1 plechovka |
|
250 g |
|
Zdobenie: | |
1 - 2 bal. |
|
Postup
-
1
Pripravené,ingrediencie. Deň do predu si uvaríme Salko,/asi 2 hod.v horúcej vode necháme pomaličky vrieť./ Potom necháme schladiť.Nie v chladničke!Bude pripravené na použitie do plnky.
-
2
Do hlbšej nádoby,preosejeme múku s pernikovým práškom do pečiva.Pridáme kryštálový a vanilkový cukor.Posekané -pomleté, orechy. Mám radšej väčšie kúsky.Ja sekám. Sýpku zmes,dobre premiešame. Do mlieka dáme 2 celé vajíčka,olej.Šľahačom,alebo mixérom vyšľaháme do peny.
-
3
Túto našľahanú zmes,vlejeme do sypkej zmesi.Dobre ju zamiešame a necháme odpočívať.
-
4
Kým zmes odpočíva,zapnem si rúru na 180 0C.A očistím 1 kg jabĺk.Jablka ošúpem.V recepte je,že by sa mali na drobno nastrúhať.Ja som ich krájala na mesiačiky a tak ukladala. Má to tú výhodu,že v nich zostane všetká šťava.Keď sú nastrúhané,šťava stečie na spodok nádoby.Tak len preto ich krájam na mesiačiky. Jablká ukladám na plech s fóliou,alebo papierom na pečenie. Na nakrájané jabĺčka nalejem odpočinuté cesto.
-
5
Cesto zarovnám a vložím do vyhriatej trúby.Pečiem na 180 0C asi 20 minút.Teplotu po tejto dobe stiahnem na 170 stupňov a pečiem koláč do rúžova.To už samé spoznáte,ak sa vám po kuchyni bude šíriť krásna,perníková vôňa. Koláč vyberiete a necháte ho schladiť. Keď koláčik vychladne,na vrch koláča si môžete dať druhý plech,alebo niečo rovné,na čo koláč preklopíte.Jbĺčka,ktoré boli na spodu,budú na vrchu.
-
6
Takto vychladený a pripravený koláč,natriete karamelovou plnkou.Schladené,celé Salko vyšľaháme s celým maslom a na vrch koláča natrieme. Potom našľaháme práškovú šľahačku a tú tiež natrieme.Koláč uložíme do chladu. Koláč môže končiť aj len karamelovou plnkou,na ktorú pomrvíme nejakú keksovú zmes s postrúhanou čokoládou.
-
7
Ja som robila so šľahačkou.Bolo to z príležitosti manželových narodenín a on má rád šľahačku.Prizdobila som mu vrch zavarenou broskyňou.Tá tam tiež nemusela byť.
-
8
A tu už celé menu,k manželovému sviatku.
A čo sa týka karamelového salka, podľa mňa je chutnejšie to klasické, keď ho doma uvarím, to hotové mi príde že má trošku nahorklú pachuť či čo. Vždy keď varím, tak hodím do hrnca hneď 3-4 a potom ich mám v chladničke kým neminiem. Alebo hneď aj na domáci karamelový likér :) Keď je raz za čas na klasické salko akcia v Kauflande, nakúpim do zásoby :)
Ale dobre že viem,ako si ho zhodnotila. No raz skúsiť môžem a len tak budem poznať rozdiel.Teší ma,že sa ti koláčik páči.
Listujem v starých časopisoch a sem tam na niečo natrafím,čo som ešte nerobila.Tak vznikol aj tento zákusok.
Tatianka,koláčik je veľmi šťavnatý a chutný.