Išlerské tortičky

helica - fotkahelica, 26. novembra 2012

Moja mamina tieto tortičky pečie od nepamäti, vždy na Vianoce. Skutočne sú veľmi dobré, pretože sú plnené fajnovučkou plnkou a nie iba lekvárom, aké Zobraziť celý popisMoja mamina tieto tortičky pečie od nepamäti, vždy na Vianoce. Skutočne sú veľmi dobré, pretože sú plnené fajnovučkou plnkou a nie iba lekvárom, aké sa u nás bežne pečú. Ak budú hotové, budem sa snažiť vložiť foto (ak sa mi to podarí).

Suroviny

Cesto:
20 dkg
3 dkg (mleté)
15 dkg (alebo Hera)
1 kopcovitá PL
7 dkg
1
1 kus
Plnka:
12 dkg
2 PL (alebo ríbezľový)
12 dkg mleté (alebo vlašské)
2 ks




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín spracujeme rýchlo cesto, sformujeme do tvaru gule a odložíme vo fólii do chladničky aspoň na 2 hodiny. Medzitým si pripravíme plnku.

  2. 2

    žĺtky vymiešame s cukrom, oriešky zabaríme asi 1/2 dcl horúceho mlieka a vmiešame spolu s džemom do žltkov a dobre vymiešame.

  3. 3

    Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, vykrajujeme kolieska a pečieme na pečiacom papieri podľa potreby asi pri 180 st. C ( asi tak 15 - 20 minút, nikdy som nesledovala čas)

  4. 4

    Upečené a vychladené kolieska potrieme plnkou a prikryjeme druhým suchým kolieskom. Zlepené tortíčky namáčame do roztopenej polevy. Iba vrchnú časť a po čiastočnom stuhnutí ozdobíme polovičkou orecha. Uložíme do krabice a dáme do chladna, vydržia dosť dlho.

Diskusia k receptu

helica
Mrzí ma to, ale v rozpise mi vznikol preklep, nie mojou vinou. Mala som na mysli múku hladkú špeciál a nie špaldovú. Ja som dala iba skratku šp. a ono mi to vyhodilo špaldovú. Nejde mi to opraviť. Ospravedlňujem sa.
janealli
Chcem sa spýtať na plnku v bode 2: žĺtky s cukrom miešame na parou alebo za studena?
bozulka
Je to starý recept ktorý vznikol asi v Ischl-i,preto to meno...Ja mám takýto : 24 dk hlad.múky,8 dk cukru/práš./,14 dk masla,4 dk mleté mandle,2lyžice kakaa,1lyžica rumu,na špic noža škorice,citr.kôra,vanilka.Vypracujeme cesto,necháme v chlade asi hodinku.Rozválame na 1/4cm a urobíme kolieska ktoré opatrne upečieme.
Krém:5 dk cukru,5 dk masla,lyžicu kakaa,rum,vanilku a slabý puding.
Kolieska zlepíme krémom,vrchné polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme mandľou.Môžu sa použiť miesto mandlí mleté orechy a ozdobiť polkou orecha.Originál je s mandlou.
remcula
Já mám zrovna nachystaný recept ze svého sešitu na tyto dortíčky. Ještě bych ráda počkala, už kvůli krému. Škoda, že tady nejde přidat obrázek k cizímu receptu.
remcula
@helica , klikni si nahoře na "moje recepty" vyjdou ti recepty, které tady máš a u tady toho si klikni na "UPRAVIT" a upravíš si co potřebuješ:-)
anina6
už som si tortičkky uložila, určite ich vyskúšam.
helica
Recept skutočne pochádza z Rakúska, mestečka Bad Ischl. Určite koluje medzi gazdinkami viac verzií na plnku - treba vyskúšať, ktorá viac chutí. Odkaz pre @ janealli - žĺtky s cukrom sa miešajú na studeno. Ak sa bojíš Salmonely, myslím že koláčik nepokazíme, ak ho vyšľaháme nad parou.
pacik
Aj moja mama ich piekla vždy na Vianoce, v jej kuchárskej knihe boli pod názvom išlové tortičky a boli ohromne dobrééé :-)
Asi obnovím tradíciu...
1947
veľmi dobré, tiež pečieme na vianoce už veaľ rokov, volajú sa išelské malé tortičky a my ich voláme išlifánky
bozulka
Bad Ishl bolo obľúbené letovisko Franz Josefa... možno toto pečivo pripravovali cisárovnej Sisi.Určite chutilo a stále chutí aj nám.
marienka44
@Helica , ja mam iny recept /viac orechov, mandli v ceste/ na Islove torticky. Spajam ich lekvarom ribezlovym a na vrchu cokopoleva s polovicou lupanej mandle. Tvoja plnka je bez masla? To mnozstvo plnky staci na spojenie asi 30 ks? Zda sa mi jej malo. :-)
matata1
mňam Išelové tortičky patria k mojim obľúbeným, len do plnky dávam ríbezľový alebo malinový lekvárik. Najradšej ich mám trošku odležané, keď plnka trošku obschne.
zdenka1009
Dnes som videla v jednom časopise tieto Išelské tortičky a tam bola uvedená táto plnka: 100g orechy,100g masla, 100g pr.cukor, 1PL džem,1-2PL rum všetko sa dobre vymieša ... cesto je rovnaké ako pri tomto rcp. určite ich vyskúšam :-)
helica
@marienka64. Uvedené množstvo plnky by malo byť postačujúce na množstvo cesta. Inak, niekto robí väčšie kolieska, iný menšie. Zhruba je to asi na dva plechy. Pýtala som sa mojej maminy podrobnosti. Ona pečie až z troch dávok a plnku robieva tiež už bez tých žĺtkov. Ako som spomínala v recepte, že ich pečie od nepamäti - cca 50 rokov. V tom čase boli vajíčka úplne bezpečné, no, ale časy sa menia. Inak sa mi veľmi pozdáva plnka, ktorú uvádza @zdenka1009. Musím vyskúšať! V akom časopise to bolo uvedené?
jozka2
Helica blizia sa Vianoce tak sa poponahlaj so slubenym foto.
helica
milá @jozka2 , keď ja som ich od Vianoc nerobila, tak som ani nemala čo vložiť. S vkladaním foto mám problémy stále. No najviac mi robí problém dostať fotky z aparátu, resp. mobilu do PC. Vždy musím niekoho požiadať o pomoc. Ale sľuby sa majú plniť, tak to do Vianoc musím stihnúť! Čauko.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia