Moja mamina tieto tortičky pečie od nepamäti, vždy na Vianoce. Skutočne sú veľmi dobré, pretože sú plnené fajnovučkou plnkou a nie iba lekvárom, aké Zobraziť celý popisMoja mamina tieto tortičky pečie od nepamäti, vždy na Vianoce. Skutočne sú veľmi dobré, pretože sú plnené fajnovučkou plnkou a nie iba lekvárom, aké sa u nás bežne pečú. Ak budú hotové, budem sa snažiť vložiť foto (ak sa mi to podarí).
Suroviny
Cesto: | |
20 dkg |
|
3 dkg (mleté) |
|
15 dkg (alebo Hera) |
|
1 kopcovitá PL |
|
7 dkg |
|
1 |
|
1 kus |
|
Plnka: | |
12 dkg |
|
2 PL (alebo ríbezľový) |
|
12 dkg mleté (alebo vlašské) |
|
2 ks |
|
|
Postup
-
1
Z uvedených surovín spracujeme rýchlo cesto, sformujeme do tvaru gule a odložíme vo fólii do chladničky aspoň na 2 hodiny. Medzitým si pripravíme plnku.
- 2
žĺtky vymiešame s cukrom, oriešky zabaríme asi 1/2 dcl horúceho mlieka a vmiešame spolu s džemom do žltkov a dobre vymiešame.
- 3
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, vykrajujeme kolieska a pečieme na pečiacom papieri podľa potreby asi pri 180 st. C ( asi tak 15 - 20 minút, nikdy som nesledovala čas)
- 4
Upečené a vychladené kolieska potrieme plnkou a prikryjeme druhým suchým kolieskom. Zlepené tortíčky namáčame do roztopenej polevy. Iba vrchnú časť a po čiastočnom stuhnutí ozdobíme polovičkou orecha. Uložíme do krabice a dáme do chladna, vydržia dosť dlho.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Krém:5 dk cukru,5 dk masla,lyžicu kakaa,rum,vanilku a slabý puding.
Kolieska zlepíme krémom,vrchné polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme mandľou.Môžu sa použiť miesto mandlí mleté orechy a ozdobiť polkou orecha.Originál je s mandlou.
Asi obnovím tradíciu...