Ibojine škvarkové pagáčiky fotorecept

marijanka712 - fotkamarijanka712, 31. decembra 2011

Prečo ten názov? je to pomenované podľa mojej priateľky, ktorá ich pečie na každu rodinú a priateľskú akciu , každý sa na nich teší Zobraziť celý popisPrečo ten názov? je to pomenované podľa mojej priateľky, ktorá ich pečie na každu rodinú a priateľskú akciu , každý sa na nich teší už viackrát som sa pokúšala o zdolanie jej pekárskeho umenia , ale do teraz sa mi to nepodarilo aj moje sú už dobré, ale predsa nie také ako jej a preto vám ich ponúkam, ked vám budú pagáčiky snímať klobúk, tak ste ju prekonali mne sa len nadvihli ,ale ešte klobúky majú na hlave.Ibojka , ale ja sa nevzdávam. Teraz sú Silvestrovské na budúce budú.....

80ks
porcií
80 min minút
príprava
10-15 min minút
na 200 °C

Suroviny

tukove cesto:
300g
150g 
1ks surové
kvaskové cesto:
350g
300 ml
1ks  surové
2 PL
30g
250g




Postup

  1. 1

    najprv si zamiesime tukové cesto a necháme odpočívať

    Ibojine škvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pristúpim ku kvaskovemu cesto -preosejeme múku , dáme cukor na to rozdrobíme droždie a zalejeme teplým mliekom a všetko vymiešame - necháme podkysnúť na teplé miesto na 1/2 hod.Cesto je riedke nezľaknite sa

    Ibojine škvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po polhodine spojime tukové cesto aj s kváskovým tak, že do tukoveho cesta primiešavame kvaskove. Toto je ten fígel , ktorý je zakopaný v tomto rp. Tukove cesto si treba na drobno rozmrviť a poriadne ho vmiešavať s kvaskovým cestom - skúste na mixerom ja som prišla na to až ked som 1/2 hod. sa trápila , ale nakoniec sa mi to pekne podarilo vypracovať hladké nelepivé cesto.

    Ibojine škvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    prikryjeme a odložíme na 30 min na teplé miesto- takto to nakyslo

    Ibojine škvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom si ho dáme na na dosku rozvalkáme na asi 05cm hrúbku a natrieme so solenými mletými škvarkami

    Ibojine škvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom som ho zabalime ako listkové cesto

    Ibojine škvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pokračujeme - rozválkáme znovú na takú 0,5 cm placku a znova ho zložime do paklíka a necháme ho na 20 min na teplom kysnúť

    Ibojine škvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    takto nám to nakyslo

    Ibojine škvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tento proces opakujeme 3x a nakoniec je cesto po rozvalkaní pekné mramorové - je to také mastné cesto ja na svojej podložke som vôbec nepoužívala múku dobre sa s cestom pracovalo.

    Ibojine škvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ked si po treťom raze rozvalkáme radielkom si urobíme mriežku

    Ibojine škvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    vykrajujeme pagáčiky a ukladáme na plech Poznámka: upozornila ma priatelka , ktorá mi poskytla rp , že som velmi malé pagáčiky vykrajovala pre tento rp je potrebné vykrojiť väčšie nechať ich potom dobre vykysnúť až tesne pred podaním do rury natrieť žltkom nikdy nie ked ich vykrojíte.Vtedy nakysnú tak , že sa lístkujú už pred pečením.-prepáčte , ale som to tu musela napísť , aby ten kto sa pre nich rozhodne sa vyvaroval chyby, ktorú som ja pri tomto rp urobila -moje boli dobré , ale nie tie, ktoré som konzumovala u nej skúste a pochvalte sa potom tu ako to dopadlo.

    Ibojine škvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ja som ich robila menšie mala som z tejto dávky 80 ks na dva plechy .Teraz si zapnite ruru na 200st a nechať pagáče podkysnúť a rúru vyhriať potom tesne pred vložením do rúry ich potrieť s vajíčkom a posypať rascov, sezamom čo máte radi peču sa cca 10-15 min

    Ibojine škvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a tu je konečný výsledok k tomu vínko a večer sa môže začať .....

    Ibojine škvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

orchidea
Krásne pagáčiky, ja mám tiež problé pri pečení pagáčov, nikdy mi nechutia tie moje upečené tak, ako od iných, už som veľa receptov vyskúšala a nie som spokojná s výsledkom.
zdezda
zaujímavý postup, vyskúšam, zbieram rcpt na pagáčiky:-)
sportak
Marijanka712, pagáče mám rád. Toto je z tvojej strany výborná provokácia. Už len potrebujem dlhšiu prax. Ale aj k tomu príde. Vďaka za inšpiráciu.
viera1
Vyskúšam,len ako sa poznám,pokrájam na štvorce,je mi ľúto cesta,ktoré sa potom už nedá spracovať,aby sa pekne lístkovalo.Dúfam,že sa mi podaria,ako tebe.
betty21
Majka, pozerám Tvoje receptíky, máš ich krásne, niektoré už mám uložené :)
marijanka712
@betty21 dakujem za povšimnutie , potom ked ich upečieš daj vedieť ako sa ti podarili len nepredávkuj škvarky úplne stačí dať 250g lebo potom sú velmi mastné.
ancicka
Pozerám nejaké rcp. na škvarkové pagáčiky a tento rcp. na začiatku čítania ma zaujal.Najsamprv som si myslela,že sa urobia dva cesta a tak sa prekladajú.Neviem ,ale podľa mňa,je to zbytočná práca na viac,ked sa potom tukové cesto rozmrví.Ja by som to urobila klasiky spolu .vyskúam tak a dám vedieť.
marijanka712
@ancicka budem rada ked to vyskúšaš a podelíš sa s nami o tvoje skúsenosti s týmto receptom mne sa podaril takto ako je obrázku Ibojka ich má ako otvorená kniha nalistované ale chuťove to isté.a pečie ich v elektrickej rúre ja som icj piekla v plynovej a vraj aj to má určitý vplyv na kvalite pagáčika . Od kedy mám elektrickú som ich neskúšala , ale t.č. prídu na rad na manželove narodky a budem vidieť výsledok.
ancicka
Tak,robila som ich tak ako som písala .Sú fajnové a aj sa mi listkujú.Po vykysnutí som cesto vyvaľala a potom som ho poskladala iba raz a rozvaľkala som asi na 2 cm a uložila na plech.Stáli asi 5-7 minút a potrela som vajcom a posýpala sezamom.
Ja mám svoje ,už osvedčené recepty,no ale rozhodla som sa,že z času na čas,vyskúšam aj niektoré z varechy.
Ked som tak prezerala postupne pagáčiky,tak ony sa skoro všetké zhodujú,až na niekoľko maličkosti.Tento ma zaujal tým,že uvadzaš v úvode tukové cesto.Na prvý dojem mi to pripadalo ako pľundrové,no ale,že to cesto sa rozmrví,tak vlastne je to skoro jedno,či ho dáš priamo ,lebo ono sa praktický zapracuje ako obyčajne.No ja som si to uľahčila o to mrvenie.
Foto som poslala,dúfam ,že ho priložia,za čo redakcii dakujem,lebo viem ,že aj ty sa potešíš,že tento recept bol ozaj urobený.
marijanka712
@ancicka krásne sa ti vydarili velmi si ma s ními potešila ,a ked ich budem aj ja piecť prikloním sa k tvojej jednoduchšej verzii prípravy cesta ked som to robila tiež so o tom špekulovala , ale nakoniec som dodržala pôvodnú receptúru ako vidím že vôbec tvoj postup im neubral ani z krásy ani s chuti si šikulka .
ibolyka61
No už len pre naše spoločné meno to musím vyskúšať ,ale vyzerá to na chutné pečivko !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia