Foto: marijanka712
Prečo ten názov? je to pomenované podľa mojej priateľky, ktorá ich pečie na každu rodinú a priateľskú akciu , každý sa na nich teší Zobraziť celý popisPrečo ten názov? je to pomenované podľa mojej priateľky, ktorá ich pečie na každu rodinú a priateľskú akciu , každý sa na nich teší už viackrát som sa pokúšala o zdolanie jej pekárskeho umenia , ale do teraz sa mi to nepodarilo aj moje sú už dobré, ale predsa nie také ako jej a preto vám ich ponúkam, ked vám budú pagáčiky snímať klobúk, tak ste ju prekonali mne sa len nadvihli ,ale ešte klobúky majú na hlave.Ibojka , ale ja sa nevzdávam. Teraz sú Silvestrovské na budúce budú.....
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
najprv si zamiesime tukové cesto a necháme odpočívať
-
2
pristúpim ku kvaskovemu cesto -preosejeme múku , dáme cukor na to rozdrobíme droždie a zalejeme teplým mliekom a všetko vymiešame - necháme podkysnúť na teplé miesto na 1/2 hod.Cesto je riedke nezľaknite sa
-
3
Po polhodine spojime tukové cesto aj s kváskovým tak, že do tukoveho cesta primiešavame kvaskove. Toto je ten fígel , ktorý je zakopaný v tomto rp. Tukove cesto si treba na drobno rozmrviť a poriadne ho vmiešavať s kvaskovým cestom - skúste na mixerom ja som prišla na to až ked som 1/2 hod. sa trápila , ale nakoniec sa mi to pekne podarilo vypracovať hladké nelepivé cesto.
-
4
prikryjeme a odložíme na 30 min na teplé miesto- takto to nakyslo
-
5
potom si ho dáme na na dosku rozvalkáme na asi 05cm hrúbku a natrieme so solenými mletými škvarkami
-
6
potom som ho zabalime ako listkové cesto
-
7
pokračujeme - rozválkáme znovú na takú 0,5 cm placku a znova ho zložime do paklíka a necháme ho na 20 min na teplom kysnúť
-
8
takto nám to nakyslo
-
9
Tento proces opakujeme 3x a nakoniec je cesto po rozvalkaní pekné mramorové - je to také mastné cesto ja na svojej podložke som vôbec nepoužívala múku dobre sa s cestom pracovalo.
-
10
ked si po treťom raze rozvalkáme radielkom si urobíme mriežku
-
11
vykrajujeme pagáčiky a ukladáme na plech Poznámka: upozornila ma priatelka , ktorá mi poskytla rp , že som velmi malé pagáčiky vykrajovala pre tento rp je potrebné vykrojiť väčšie nechať ich potom dobre vykysnúť až tesne pred podaním do rury natrieť žltkom nikdy nie ked ich vykrojíte.Vtedy nakysnú tak , že sa lístkujú už pred pečením.-prepáčte , ale som to tu musela napísť , aby ten kto sa pre nich rozhodne sa vyvaroval chyby, ktorú som ja pri tomto rp urobila -moje boli dobré , ale nie tie, ktoré som konzumovala u nej skúste a pochvalte sa potom tu ako to dopadlo.
-
12
ja som ich robila menšie mala som z tejto dávky 80 ks na dva plechy .Teraz si zapnite ruru na 200st a nechať pagáče podkysnúť a rúru vyhriať potom tesne pred vložením do rúry ich potrieť s vajíčkom a posypať rascov, sezamom čo máte radi peču sa cca 10-15 min
-
13
a tu je konečný výsledok k tomu vínko a večer sa môže začať .....
Ja mám svoje ,už osvedčené recepty,no ale rozhodla som sa,že z času na čas,vyskúšam aj niektoré z varechy.
Ked som tak prezerala postupne pagáčiky,tak ony sa skoro všetké zhodujú,až na niekoľko maličkosti.Tento ma zaujal tým,že uvadzaš v úvode tukové cesto.Na prvý dojem mi to pripadalo ako pľundrové,no ale,že to cesto sa rozmrví,tak vlastne je to skoro jedno,či ho dáš priamo ,lebo ono sa praktický zapracuje ako obyčajne.No ja som si to uľahčila o to mrvenie.
Foto som poslala,dúfam ,že ho priložia,za čo redakcii dakujem,lebo viem ,že aj ty sa potešíš,že tento recept bol ozaj urobený.