Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou fotorecept

eviana - fotkaeviana, 8. júna 2014
Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept)
Foto: eviana

...je čas jahôd, teraz si ich užívame na každom kroku, ale toto jahodové obdobie trvá len krátko... preto sa rôznymi spôsobmi snažíme uchovať si tú úžasnú vôňu a chuť, aby sme sa z nich mohli tešiť, pochutnávať si na nich aj po zvyšok roka... preto Vám ponúkam tento voňavý osviežujúci jahodový sirup :)

5 litrov
porcií
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 kg
0,5 kg
1 l
2 kg
16 dg
2 ks
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nechala som sa inšpirovať Eldinkou - za čo jej veľmi ďakujem - a do jahodového sirupu som pridala aj trošku rebarbory. Očistenú rebarboru podľa vzoru Eldinky nakrájame na kúsky, zalejeme vodou a necháme variť kým nezmäkne.

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...očistené jahody rozpučíme pučidlom na zemiaky

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pridáme do hrnca k rebarbore - už odstavenej z ohňa

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...prekrojíme vanilku, vydlabeme z nej zrniečka (kaviár) a spolu s prázdnym luskom dáme k jahodám

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...dva bio citróny nakrájame na kolieska

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridáme do hrnca

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...zasypeme cukrom

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...pridáme 2 krabičky citrodeka (jedna je 8 g)

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...všetko spolu zamiešame, prikryjeme a dáme na chladné miesto na cca 15 hodín

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...na druhý deň vyberieme, vyžmýkame citróny a vyberieme vanilkový lusk. Jahody scedíme najprv cez sito s veľkými dierkami - vzniknutú jahodovú hmotu dáme do misy bokom

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...potom precedíme cez husté sitko - aj tu vzniknutú jahodovú dreň dáme do misy bokom

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...vznikne nám voňavá zamatová hustá tekutina - dáme do hrnca a necháme prevrieť. Horúcim naplníme sklené flase a zatvoríme korkovými zátkami. Po vychladnutí odložíme na chladné miesto. Sirup možno dať aj do 7 dl zaváraninových fliaš, zatvoriť, pretočiť hore nohami, aby chytil vrchnák. My dávame do sklených fliaš a nikdy sa žiadny nepokazil. POZOR! Sirup je tak skvelý, že ak chcete aby dlho vydržal, treba ho veľmi dôkladne skryť :) (aspoň u nás to tak funguje :)

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...všetko zužitkujeme - vzniknutú jahodovú dreň po precedení dáme do krabičky zamraziť - je to výborná jahodová zmrzlina :)

    Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept) - obrázok 13
Recept je zaradený do kategórií:
Zmrzlina, Sirupy, Studené nápoje, Letné, Bez chémie

Diskusia k receptu

mariamka
ked vidim nacancane pohare, tak dostavam taky divny krrc po ucho :)) @evianka zas bodujes, sirupy frcali, ked sme mali dorastencov, teraz piju pivo, nemas recept? :)) sirup vyzera fantasticky, prace jak na kostole, ale dala si si zalezat, obdivujem a chvalim, mas to za 10* :)
eviana
@mariamka , si ma vyusmievala riadne :) Ďakujem za milé slová... u nás sirupy fičia stále, aj popri nejakom tom pifsonovi či vínku... a vieš, že receptov na domáce pivo mám plnú knihu? Akurát som sa ešte nedopracovala k ich realizácii, bo ja sa s pivom nejak netoto, nekamoším :)
@stacinecka , teší má chrobáčenie myšlienkové v Tvojej hlávke :)
@mesiar50 , Lacko ďakujem za slová uznania :)
@afataga , šak ma poznáš, furt si niečo vymyslím :)
svedka
Krasa,pojdem nato dnes,sice prva varka bude bez jahod,ale i tak :)
eviana
@svedka , smejem sa na Tvojom jahodovom sirupe bez jahôd ;))) Predpokladám, že máš rebarboru, však? :) Z nej bude tiež skvelý osviežujúci sirup :) Ďakujem za pristavenie sa ;)
svedka
Vsetky jahody mi padli za obet,co uz narobim?A chcem aj taky aj taky :D
eviana
@svedka , srdenko, ja presne viem o čom hovoríš... keby som ich nemala 15 kg, tak mi na sirup nevyjde, bo ja fungujem tak, že dve do pusy, jedna na džemik, sirupik... :)
Hlavne, že Vám obom chutí ;)
salinka
@evianka , to vyzerá veľmi dobre:-) A akurát skúmam, že ty máš tých jahôd toľko, až sa ti natlačili aj na titulnú fotku:-)
elixir
Už ma dlho láka kombinácia jahôd a rebarbory... :)
eviana
@baobab , ide o sirup - koncentrát, rozrába sa s vodou v pomere cca 1:8-10 (moje dieťa možno aj 1:6, má to rád sladučké ako med), takže toho cukru tam naozaj zasa až tak veľa nie je ;)
eviana
@salinecka moja, Ty si hotový detektív Oriešok... pravdu máš, po tomto víkende už aj mňa možno Jahôdkou zovať :) Ďakujem za usmiatie ♥
eviana
@elixir , je to naozaj výborná kombinácia... Škoda, že som rebarbory nemala viac... aj ten od Eldinky ma láka... ale počká si pekne v KK, raz aj ten vyskúšam :)
kimlo
Ach evianka preco si tento recept nedala skor? V sobotu som spracovaval 15kg jahod zo samozberu, velmi by sa mi hodil...
megdesign
Mno tento rok je vseobecne vela jahod... Neaky vydareny rok :)

My sa tak skoro k sirupu nedostaneme, bo "spraskame" vsetko este za "surova". Ale az by naaaahodou ostalo, spravim. :)
alex37
obdivujem tvoju trpezlivosť a poctivú robotu :-) je to makačka...zaslúžiš si všetky hviezdy veru :-)
tatranka
Krásny,krásny recept! Ohromne si ho zdokumentovala.Obdivujem tú mravčiu prácu,no výsledok ja na 5*.
eviana
@kimlo , ja tiež v sobotu spracovávala 15 kg jahôd zo samozberu:



Takže aj keby chcela nemohla dať recept skôr, bo bola po uši v pracovnom procese od jahôd zababrana do jahôd zahrabaná :)
Ale veď sezóna jahôd ešte nekončí, tiež už dumám čo ďalšie z nich spraviť :) Či? ;)
eviana
@megdesign , keby toho nebolo 15 kg, tak tiež nemám čo spracovávať, bo ja fungujem štýlom dve do pusy, jedna do hrnca :)
eviana
@alex37 , ďakujem za slová uznania drahá... šak ma poznáš, papuľka maškrtná nedá mi pokoja :) Snažím sa z jahôd, ktoré sú len tak krátko ozaj jahodové slniečkové naozajstné, všetkými možnými spôsobmi uchovať to pravé jahodové :)
elysa
no @evianka si zasa nenudila, Ty si riadna šikula, obdivujem Tvoje práce kuchynské...musí byť famózny...
janger
@evianka , Evulka, no to si ale mala mnozstvo jahod! Si ty ale sikulka. Tak isto davam aj ja vzdy vanilkovy struk do jahodovho dzemu, Necham to v nom vzdy varit. Mne to tak moc chuti :-). Tento tvoj sirup sa mi tiez moc paci. A jahody s rebarborou velmi pasuju. Svagor tak robil dzem, dostali sme tiez poharik. Ja sa chystam na varenie dzemu, mame tu na blizu dve jahodove biofarmy, sme sa tam v sobotu pri bicyklovacke zastavili, ale len dve krabicky sme kupili, tak na maskrtenie...
danda3
Škoda, že nepijem sladké vody, alebo to nie je škoda? ☺Robievala som sirupy, pokiaľ boli synovia vo vývine, ale už nemám komu, vydaril sa Ti parádne, tiež mám za sebou džemovanie, nepečenú jahodovú tortu a jahodovú zmrzlinu, som rada, že som to zvládla. A do druhej dávky som pridala ako ty do sirupu rebarboru, aj tak je sladký....:D:D:D
cesminaz
No @evianka si si veru popracovala stymto sirupom!!! Urcite je perfektnej chuti..jahodovy sirup mame tiez radi a mozno keby som nasla dakde rebarboru,by som aj trocha sirupu podla teba spravila ;-) Kk
ywett
krásne sa ti vydaril a doma pripravené sú najlepšie...kk:)
eviana
Ďakujem za milé komentáre priatelia, spravili ste mi radosť :)
nefertiti
Pekný recept, jahody a rebarbora idú krásne spolu. Vanilka sa tam podľa mňa nehodí, ale to je detail.