Huspenina trochu ináč fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 9. marca 2013
Huspenina trochu ináč (fotorecept)
Foto: mesiar50

Viem,že je na vareche takýchto receptov aspoň 1000 ,ale možno môj postup prípravy sa zapáči niekomu.

20
porcií
280 minút
príprava
240 minút
na 90-95 °C

Suroviny

Hlavné suroviny na huspeninu a tlačenku:
2 ks (1900 g)
1 ks (1400 g)
4 ks (2800 g)
Pomocné suroviny a koreniny do huspeniny:
8 l
2 ks
4 ks
4 ks
podľa potreby pri domácich údeninách pozor prosím!
podľa chuti
podľa chuti alebo posekaný

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Základné suroviny k výrobe huspeniny Dve br,kolienka predné(lopatka),štyri br.nožičky a údené kolienko zadné(zo stehna)Treba si všímať gramáž čo som písal tie nožičky nebývajú stále rovnako veľké. Pri výbere surovín som dbal nato aby kolienka neboli mastné.Robte to aj vy! Vyhnete sa zbytočným stratám pri výrobe tohto produktu.

    Huspenina trochu ináč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäsá som si rozrezal na menšie kusy.

    Huspenina trochu ináč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kolienka som očistil a poumýval som ich.

    Huspenina trochu ináč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme ich uvariť do väčšieho hrnca.

    Huspenina trochu ináč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Penu pomocou naberačky odstránime z vývaru.

    Huspenina trochu ináč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po tomto úkone pridáme do vývaru zeleninu a soľ podľa potreby resp chuti kto ako rád. Teplota varenia ,ak to môžem tak nazvať,ale odpoviem si sám.Nie je to varenie ! ! Keďže mi teplomer ukazoval cez celý čas tochto procesu cca. 92 st.C - 94 st.C. Vývar som mierne varil resp.tepelne upravoval cez štyri hodiny.Pri silnom varení by bol finálni výrobok mútny.SAMOZREJME SKÚSENÉ VARECHÁČKY A VARECHÁČI SI BOD č.6 NEMUSIA VŠÍMAŤ JE TO POZNAČENÉ PRE LAIKOV.

    Huspenina trochu ináč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mäso po uvarení dáme na plech a necháme ho vychladnúť.

    Huspenina trochu ináč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keďže som nechcel čakať 105 rokov aby sa mi vývar schladil dal som ho schladiť do dresu ako vidíte na obrázku.

    Huspenina trochu ináč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vychladnuté mäso som si odkostil

    Huspenina trochu ináč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po ochladení sa vývar musí zbaviť mastných plávajúcich škvŕn.

    Huspenina trochu ináč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do taniera som poukladal kúsky mäsa pridal trochu cesnaku a zalial vývarom.Použil som pritom sitko aby sa mi do vývaru nedostali úlomky kostí atď.

    Huspenina trochu ináč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A tu sú už samotné finálne výrobky.Ako vidíte samy huspenina resp.studenina nie je príliš mastná a je ju cítiť trochu po údenine. Prajem vám dobrú chuť.

    Huspenina trochu ináč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A Môj fotrík má rád tlačenku tak som mu jednou cestou spravil do srnčieho chrbta takéto niečo

    Huspenina trochu ináč (fotorecept) - obrázok 13
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Olovrant, Predjedlá, Večera, Varené

Diskusia k receptu

1zdenko
Wow, narobil si chute... Ja este pridavam vyvarit aj bravcove koze. Huspenina/studenina vyzera perfektne
gababu1
my tiez davame koze,ale udene koleno.nedavame..moze byt dobre....my papame aj to teple masko..s chlebikom ,osolene a fajne okorenene...ze mamina az somrala ,ze nema co dat do tanierov...
mesiar50
@gababu
údené kolienko tej huspenine dá výraznejšiu chuť a samozrejme
aj farbu.U nás sa to varené mäso dosť dobre míňalo tiež.
Verím tomu,že aj tvoja huspenina je určite ok.
Vďaka
martamm
mesiar, konečne vidím presný a pre mňa veľmi užitočný fotopostup, ako spraviť skutočnú huspeninu. Toto bola doteraz pre mňa veľká neznáma, ja to kamuflujem z kuraciny s použitím želatíny, ale pokúsim sa spraviť aj takúto "ozajstnú" huspeninu, ďakujem :)
izabella929
studenina vyzerá super.-)) musí byť skvelá, keď sa toľko veľa mäsa v nej varilo.-)))aj tlačenka vyterá super.-))))
sovka62
Keď som huspeninu varievala, varila som ju z čerstvých kolienok, paprču najviac jednu (lebo svokra raba obhrýzala tie kostičky). Musela som ju variť dlhšie, tie paprče tam chýbali, nebola by zhustla). Vývaru potom bolo pomenej, ale nechýbal. Kože som nakrájala len do dvoch tanierov (pre svokru, kože mala rada, dala som tam aj tú paprču). Všetko mäso som vložila do porcelánových mís a zaliala vývarom. Mäso s vývarom bola v pomere tak 1:1, takže po stuhnutí to pripomínalo tú tvoju tlačenku.
Huspeninu s údeným som jedla len raz, na návšteve a musím povedať, že to chutilo výborne, rozhodla som sa, že aj ja tak budem variť. Lenže to sa už deti pobrali do sveta, svokra na druhý svet a variť 5-6 hodín čokoľvek pre nás dvoch sa mi akosi nechce, tak som nevyskúšala. Ale pokúšaš, neviem, či ma nenalomíš......
používateľ nemá avatar
hag
hag
Super. Presne takúto huspeninu sme vždy robievali doma. Toto je tá "pravá" ;)
vanilka111
äno aj ja varievam takto,len bez údeného a do taniera dávam len čisté mäsko a krásne číry vývar. Žiadne kože. Moja bývalá svokra to robila jednoducho a podľa mňa nechutne. Neviem prečo,ale jej huspenina bola biela ako mlieko a do taniera nič neoberla, švacla tam paprču ako bola aj s kusom chlpatej kože a zaliala vývarom. Nie, nie, to by som ani neochutnala. Takáto má byť! A navrch cibuľku a ocot a domáci chlebík. :-))
starkamajka
Masiar,presne takto varím huspeninu aj ja/z čerstvého kolienka a z údeného a zo zeleniny/.Pomaly,kože a mastné masko povyberám.Vďaka-si veru šikovný
doddy
Jáj človeče, narobil si chúťky, slinky sa zbiehajú v utorok bežím kupovať ingrediencie. Ja ju robím tak isto, len pred koncom varenia pridám trochu octu.Voľakedy bolo dostať údene paprčky dnes ich nevidno, tak dávam jedno čerstvé,jedno údené a dve čerstvé paprčky.
Ináč tí čo nedávate údené, skúste je to niečo iné a výborné.
gordonko
tak toto poznám , toto je ,, gumová polievka ,, ja mám rád osobne čistú s osolenou cibulou na povrchu
.... asi naozaj upečiem ráno chlebík a idem k Tebe na huspeninu
1x dosa
havino
naservírovaná, ako u nás doma v detstve, presne tak isto varená aj s údeným kolenom, otec paprčky musel mať na tanieri, to by sa nerátalo, keby si ich necuckal. Ja varím pár krát do roka tiež týmto spôsobom, však výchova od mamy, ale údené už nedávam, môjmu akosi tá chuť nevoňala. Tak jemu už len kolienko a paprčky. Zalievam mäso do vyššieho pekáča, poprášim ml.červenou paprikou a on si už len ukrajuje. Vidieť, že umíš.
mesiar50
@izabella929
Mal som menšie obavy dávno som studeninu nerobil.
Predtým som aplikoval aj br.kože v Bille to nemali nechcelo sa mi behať
po mäsiaroch.Ale našťastie je to ok.Ďakujem Ti za milý komentár
mesiar50
@sovka62
Tvoja huspenina musela byť tiež vynikajúca.Pomer 1:1 nemá chybu
muselo to byť samé mäso.Bola iste ako moja tlačenka
ja som do mojej namiešal č.korenie,cesnak,soľ, a majorán.a samozrejme mali by tam ísť mleté kože a dosť veľa vývaru.To sú koreniny na tlačenku ktoré používajú dodnes mäso výrobne ale to len
také info.Je ale lepšie keď sa takáto tlačenka krája v tanieri.Takto voľne
ako to mám ja sa mi krájalo aj z ostrým nožom docela zle.Tlačenku som vybral z formy stratila tým tú pevnú súdržnosť druhý krát to
budem krájať vo forme,Ďakujem ti pekne
mesiar50
@gordonko
Veď dobehni máš to na skok k nám.Keď som robil v Nitre neraz som musel stopom raz tuším z Vrábel .Do rána som došiel domov v pohode.Prajem ti pekný večer kamko

mesiar50
@vanilka111
Biela huspenina môže vzniknúť práve tým nekontrolovaným varením.
A najhoršia je vtedy keď sa varí len z pár litrov resp.veľmi málo
zhustne a zakalí sa na bielo.Ocot si dávam aj cibuľu pasuje to aj
pre mňa.No už mi chybuje ten domáci chlebík.
Ďakujem ti pekne
paploska
Hneď prvá fotka ma pobavila (ale na môj účet). My sme ju skúšali "vy variť" len z jedného kolena, bez koží a nožičiek. A tak som prvý aj posledný krát mala namiesto huspeniny kokteil. Ale už som sa poučila, kúpim toho veeeeeľa a bude hsupenina :-) KK
mesiar50
@havino
potom naši otcovia sa zhodujú.Dnes som zobral fotríkovi všetky paprčky
rád sa s nimi pohráva resp.obhrýza.Chcel som to dať bratovmu psovi
keby sa to bol dozvedel iste by ma bol ,,vydedil".
Ďakujem ti pekne ahoj

nadasky
Žiadna zelenina-iba gulate korenie,b.list zadne koleno ja davam udene,4 paprčky naudené ,1,5 kg koží,5-6 str.cesnaku varím to v 15l hrnci . Materiál dám do hrnce ,vody tolko aby bol zaliaty materiál, prikrijem alobalom ,nechám medzeru na odpar. Mäso vytiehnem ked sa rozpadá cca 6-7-hodinách,Vypnem a nechám 10-15 mim stat a poto z vrch zoberiem to mastné, cez sítko nalievam do misiek.potom tam davam kožky ,mäso aj s paprčiek a necham aj čistú.Ale zeleninu nadavam vôbec!!! Je krasna čistá nazakalená. Asi tolko.
mesiar50
@nadasky
Tvoja verzia je tiež dobrá určite raz odskúšam
Poznám ju viem o nej z jednej maďarskej kuchárskej knihy.
No zeleninu budem aplikovať keďže moja dcérka ju má rada v huspenine.Ďakujem ti
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
mnaaaaaaaaaaaaam!!!!!!!!!!!!!!milujem takuto huspeninku,aj my taku robievame....dala by som si!!!!!!!!!!!!!!! :)
radost
@mesiar50
až sa mi zbieha slinka...taká lákavá je tvoja kolenová huspeninka ...
a ked pre žlčník môžte-chutí k tomu cibuľa v octe..:-))
ty si mäsový odborník-nepretromfne ťa tu nik...
nemáš problém urobiť sladké...slané...šikovný si - milý pane...:-))
mesiar50
@doddy
Máš pravdu ocot sa zvyčajne aplikuje cca.5 min.pred koncom varenia
A z údenými paprčkami je to asi tak,že sa to asi neoplatí údiť pravdepodobne.Je to docela lacný tovar.Naše názory sa zhodujú.
Ďakujem za tvoj pozitívny názor.
damisa
aj ja robím podobne, ale bez údeného, môže byť chutná, raz určite vyskúšam
mesiar50
@radost
Na moju hriešnu dušu radosť si u mňa vítaný hosť.
Si perfektná básničku ukladám do KK.
Veľmi si ma potešila Vďaka.
mesiar50
@paploska
Aj ja som sa učil a dokonca sa podnes učím na vlastných chybách.
Ak by si nevedela zohnať br.kože, bravčové paprčky resp.nožičky ich
v celom rozsahu nahradia.Ďakujem za pekný a veselý komentár
ariela6
no aj ja taku varim naučila som sa ju od mojej mami prave dnes som aj ja chcela varit ale premohlo ma počasie je tak mrzko že ma tlačilo do postele tak som si poobede pospala a zobudila až o 17 00 no a to už som sa do varenia nedala takže obdivujem tvoju a snat sa mi podari uvarit podobnu ale bez cesnaku ten nemôžem
mesiar50
ariela6
naše recepty na huspeninu budú asi zhodné keďže bývame neďaleko
od seba.Tu v okolí šiach sa aplikuje poväčšinou táto verzia.
Možno aj u vás,alebo v tvojo okolí
jerica

@mesiar50 na návšteve u priateľov sme preberali od počasia , práce na záhrade , o tom čo sa bude sadiť , na prepieranie prišla aj varecha, priateľka nie je registrovaná, ale len tak si sem tam vyberie recept z ponuky na vareche , bolo to aj včera , kedže je už po polnoci, poviem ti , pohostenie , pečené mäsko z receptu na vareche , len mi nevedela povedať z ktorého , ale nezabudla povedať , Jarka , "ty , vieš , páči sa mi ten mesiar " " fakt je dobrý" , nedalo mi , aby som ti to nenapísala , že si s Tvojimi receptami a radami známi aj v Plaveckom podhradí .
mesiar50
@jerica
Musím uznať,že si ma milo prekvapila.Ďakujem Ti pekne.
A VEĽKÝ POZDRAV POSIELAM DO PLAVECKÉHO PODHRADIA
Prajem vám pekný nedeľný deň.
olinka12
Huspeninu som varila nedávno s čerstvým aj údeným mäskom a keď porcujem dávam do misiek. Na dno dávam trošku zeleniny a kliesko vajíčka a po stuhnutí vyklopím dobre to vyzerá.
janger
No, @mesiar , huspeninu som jedla kedysi daaaavno, este volakedy v minulom storoci :-). Strasne by som si dala. Poliatu octom a s cibulou, cerstvym chlebom...Narobil si mi velku chut. Aj tlacenku, mnam, no to su same dobrotky :-). Pozdravujem z dnes zase mraziveho (vetrisko!!!!) Holandska :-).
mesiar50
@janger
Rád ťa znovu,, vidím".Ale teraz ma mrzia dve veci naraz.Že v NL.
by sme huspeninu asi ťažko hlľadali,Ale verím tomu,že taká umná žena a šikovná kuchárka ako ty nájdeš skoré riešenie.Druhá je tá že u nás svieti slnko od rána.Ďakujem za pochvalu.Budeš potrebovať odo mňa v budúcnosti poradiť ohľadom mäsových výrobkov rád ti odpíšem trebárs aj na tajnej pošte.Ďakujem Ti za pozdrav a tiež Ti posielam pozdrav aj z ružičkou tentoraz zo slovenska.


mesiar50
olinka12
Rád čítam,že naše názory na výrobu huspeniny sú zhodné. I keď
iný kraj,iný mrav.No dával som dávnejšie aj ja zeleninu do tanierov
tentoraz mi to dcérka konzumovala len tak z vareným mäsom.
Zeleninu z kockami liptovskej salámy sme aplikovali aj v mozaikovom
aspiku ktorý sa plnil do tlačenkových obalov a zalieval sa z aspikom
tuším tam išlo aj trochu octu.Mne osobne by tá tvoja zelenina a vajce
v huspenine nevadila.Si určite kreatívna
Ďakujem ti za tvoje pozitívne slová
janger
@mesiar , dakujem za ruzicku :-). A tiez za tvoju ochotu poradit... Ak budem potrebovat, tak sa na teba obratim. Veru, huspeninu tu nepoznaju. Tlacenka...nieco trosku (len zdaleka, zdaleka...) podobne je 'zure zult'. Neviem, ci to poznas. Niektori ludia (hlavne starsie generacie) si to davaju na chlieb. Ale tlacenka je 100x lepsia...
mesiar50
@janger
Rado sa stalo.No zure zult asi nepoznam.I ked v jumbe
som vidaval v kelimkoch nieco zomlete take hnede,ale
moc som si to nevsimal.
Prajem ti pekny podvecer
jozka2
aj mi sme lem dvaja,preto varim huspeninu v slowkooker/pomaly variaci el.hrniec/amam ju presne taku cistu ako masiar,inac masiarova je dokonala.
mesiar50
@jozka2
Nepochybujem o tom,že aj tvoja huspenina je dobrá a chutná,len čo si mi teraz na ráno narobila všelijaké chúťky.
Ďakujem za pekný koment a prajem ti pekný víkend.
sracz
Po košicky "kočonina" a aj na Tvojej ohviezdičkovanej by som si, kamarát @mesiar50 naozaj rád pochutnal!

Zaujímavé video z archívu TV Varecha