Foto: mesiar50
Viem,že je na vareche takýchto receptov aspoň 1000 ,ale možno môj postup prípravy sa zapáči niekomu.
porcií
príprava
na 90-95 °C
Suroviny
Hlavné suroviny na huspeninu a tlačenku: | |
2 ks (1900 g) |
|
1 ks (1400 g) |
|
4 ks (2800 g) |
|
Pomocné suroviny a koreniny do huspeniny: | |
8 l |
|
2 ks |
|
4 ks |
|
4 ks |
|
podľa potreby pri domácich údeninách pozor prosím! |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti alebo posekaný |
|
Postup
-
1
Základné suroviny k výrobe huspeniny Dve br,kolienka predné(lopatka),štyri br.nožičky a údené kolienko zadné(zo stehna)Treba si všímať gramáž čo som písal tie nožičky nebývajú stále rovnako veľké. Pri výbere surovín som dbal nato aby kolienka neboli mastné.Robte to aj vy! Vyhnete sa zbytočným stratám pri výrobe tohto produktu.
-
2
Mäsá som si rozrezal na menšie kusy.
-
3
Kolienka som očistil a poumýval som ich.
-
4
Dáme ich uvariť do väčšieho hrnca.
-
5
Penu pomocou naberačky odstránime z vývaru.
-
6
Po tomto úkone pridáme do vývaru zeleninu a soľ podľa potreby resp chuti kto ako rád. Teplota varenia ,ak to môžem tak nazvať,ale odpoviem si sám.Nie je to varenie ! ! Keďže mi teplomer ukazoval cez celý čas tochto procesu cca. 92 st.C - 94 st.C. Vývar som mierne varil resp.tepelne upravoval cez štyri hodiny.Pri silnom varení by bol finálni výrobok mútny.SAMOZREJME SKÚSENÉ VARECHÁČKY A VARECHÁČI SI BOD č.6 NEMUSIA VŠÍMAŤ JE TO POZNAČENÉ PRE LAIKOV.
-
7
Mäso po uvarení dáme na plech a necháme ho vychladnúť.
-
8
Keďže som nechcel čakať 105 rokov aby sa mi vývar schladil dal som ho schladiť do dresu ako vidíte na obrázku.
-
9
Vychladnuté mäso som si odkostil
-
10
Po ochladení sa vývar musí zbaviť mastných plávajúcich škvŕn.
-
11
Do taniera som poukladal kúsky mäsa pridal trochu cesnaku a zalial vývarom.Použil som pritom sitko aby sa mi do vývaru nedostali úlomky kostí atď.
-
12
A tu sú už samotné finálne výrobky.Ako vidíte samy huspenina resp.studenina nie je príliš mastná a je ju cítiť trochu po údenine. Prajem vám dobrú chuť.
-
13
A Môj fotrík má rád tlačenku tak som mu jednou cestou spravil do srnčieho chrbta takéto niečo
Ďakujem. Aj tvoja musí byť dozaista dobrá
údené kolienko tej huspenine dá výraznejšiu chuť a samozrejme
aj farbu.U nás sa to varené mäso dosť dobre míňalo tiež.
Verím tomu,že aj tvoja huspenina je určite ok.
Vďaka
Huspeninu s údeným som jedla len raz, na návšteve a musím povedať, že to chutilo výborne, rozhodla som sa, že aj ja tak budem variť. Lenže to sa už deti pobrali do sveta, svokra na druhý svet a variť 5-6 hodín čokoľvek pre nás dvoch sa mi akosi nechce, tak som nevyskúšala. Ale pokúšaš, neviem, či ma nenalomíš......
Ináč tí čo nedávate údené, skúste je to niečo iné a výborné.
.... asi naozaj upečiem ráno chlebík a idem k Tebe na huspeninu
Mal som menšie obavy dávno som studeninu nerobil.
Predtým som aplikoval aj br.kože v Bille to nemali nechcelo sa mi behať
po mäsiaroch.Ale našťastie je to ok.Ďakujem Ti za milý komentár
Tvoja huspenina musela byť tiež vynikajúca.Pomer 1:1 nemá chybu
muselo to byť samé mäso.Bola iste ako moja tlačenka
ja som do mojej namiešal č.korenie,cesnak,soľ, a majorán.a samozrejme mali by tam ísť mleté kože a dosť veľa vývaru.To sú koreniny na tlačenku ktoré používajú dodnes mäso výrobne ale to len
také info.Je ale lepšie keď sa takáto tlačenka krája v tanieri.Takto voľne
ako to mám ja sa mi krájalo aj z ostrým nožom docela zle.Tlačenku som vybral z formy stratila tým tú pevnú súdržnosť druhý krát to
budem krájať vo forme,Ďakujem ti pekne
Vďaka janka.U nás to má najradšej fotrík môj.Sľúbil som mu ju pred rokmi...
Veď dobehni máš to na skok k nám.Keď som robil v Nitre neraz som musel stopom raz tuším z Vrábel .Do rána som došiel domov v pohode.Prajem ti pekný večer kamko
Ďakujem Ti potešila si ma
Biela huspenina môže vzniknúť práve tým nekontrolovaným varením.
A najhoršia je vtedy keď sa varí len z pár litrov resp.veľmi málo
zhustne a zakalí sa na bielo.Ocot si dávam aj cibuľu pasuje to aj
pre mňa.No už mi chybuje ten domáci chlebík.
Ďakujem ti pekne
potom naši otcovia sa zhodujú.Dnes som zobral fotríkovi všetky paprčky
rád sa s nimi pohráva resp.obhrýza.Chcel som to dať bratovmu psovi
keby sa to bol dozvedel iste by ma bol ,,vydedil".
Ďakujem ti pekne ahoj
Tvoja verzia je tiež dobrá určite raz odskúšam
Poznám ju viem o nej z jednej maďarskej kuchárskej knihy.
No zeleninu budem aplikovať keďže moja dcérka ju má rada v huspenine.Ďakujem ti
Ďakujem dcérka.Si naozaj zlatá
až sa mi zbieha slinka...taká lákavá je tvoja kolenová huspeninka ...
a ked pre žlčník môžte-chutí k tomu cibuľa v octe..:-))
ty si mäsový odborník-nepretromfne ťa tu nik...
nemáš problém urobiť sladké...slané...šikovný si - milý pane...:-))
Máš pravdu ocot sa zvyčajne aplikuje cca.5 min.pred koncom varenia
A z údenými paprčkami je to asi tak,že sa to asi neoplatí údiť pravdepodobne.Je to docela lacný tovar.Naše názory sa zhodujú.
Ďakujem za tvoj pozitívny názor.
prajem ti pekný večer
Na moju hriešnu dušu radosť si u mňa vítaný hosť.
Si perfektná básničku ukladám do KK.
Veľmi si ma potešila Vďaka.
Zhodujeme sa. Aj tvoja huspenina je určite dobrá.Ďakujem Ti za milé slová
Srdečná vďaka.Pekný večer tebe
Aj ja som sa učil a dokonca sa podnes učím na vlastných chybách.
Ak by si nevedela zohnať br.kože, bravčové paprčky resp.nožičky ich
v celom rozsahu nahradia.Ďakujem za pekný a veselý komentár
naše recepty na huspeninu budú asi zhodné keďže bývame neďaleko
od seba.Tu v okolí šiach sa aplikuje poväčšinou táto verzia.
Možno aj u vás,alebo v tvojo okolí
Ďakujem pekne
Vyskúšaj keď budeš môcť. Trochou údeného to iste nepokazíš
Vďaka
@mesiar50 na návšteve u priateľov sme preberali od počasia , práce na záhrade , o tom čo sa bude sadiť , na prepieranie prišla aj varecha, priateľka nie je registrovaná, ale len tak si sem tam vyberie recept z ponuky na vareche , bolo to aj včera , kedže je už po polnoci, poviem ti , pohostenie , pečené mäsko z receptu na vareche , len mi nevedela povedať z ktorého , ale nezabudla povedať , Jarka , "ty , vieš , páči sa mi ten mesiar " " fakt je dobrý" , nedalo mi , aby som ti to nenapísala , že si s Tvojimi receptami a radami známi aj v Plaveckom podhradí .
varecha.pravda.sk/recepty/huspenina-fotorecept/12513-rece...
Musím uznať,že si ma milo prekvapila.Ďakujem Ti pekne.
A VEĽKÝ POZDRAV POSIELAM DO PLAVECKÉHO PODHRADIA
Prajem vám pekný nedeľný deň.
Ďakujem krásne.
Rád ťa znovu,, vidím".Ale teraz ma mrzia dve veci naraz.Že v NL.
by sme huspeninu asi ťažko hlľadali,Ale verím tomu,že taká umná žena a šikovná kuchárka ako ty nájdeš skoré riešenie.Druhá je tá že u nás svieti slnko od rána.Ďakujem za pochvalu.Budeš potrebovať odo mňa v budúcnosti poradiť ohľadom mäsových výrobkov rád ti odpíšem trebárs aj na tajnej pošte.Ďakujem Ti za pozdrav a tiež Ti posielam pozdrav aj z ružičkou tentoraz zo slovenska.
Rád čítam,že naše názory na výrobu huspeniny sú zhodné. I keď
iný kraj,iný mrav.No dával som dávnejšie aj ja zeleninu do tanierov
tentoraz mi to dcérka konzumovala len tak z vareným mäsom.
Zeleninu z kockami liptovskej salámy sme aplikovali aj v mozaikovom
aspiku ktorý sa plnil do tlačenkových obalov a zalieval sa z aspikom
tuším tam išlo aj trochu octu.Mne osobne by tá tvoja zelenina a vajce
v huspenine nevadila.Si určite kreatívna
Ďakujem ti za tvoje pozitívne slová
Rado sa stalo.No zure zult asi nepoznam.I ked v jumbe
som vidaval v kelimkoch nieco zomlete take hnede,ale
moc som si to nevsimal.
Prajem ti pekny podvecer
Nepochybujem o tom,že aj tvoja huspenina je dobrá a chutná,len čo si mi teraz na ráno narobila všelijaké chúťky.
Ďakujem za pekný koment a prajem ti pekný víkend.