Husacia pečienka na klasický spôsob fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 17. októbra 2015
Husacia pečienka na klasický spôsob (fotorecept)
Foto: babkamt

Jeseň sa spája s burčiakom, husacinou a lokšami. Syn mal chuť na husaciu pečienku. Podarilo sa mu kúpiť domácu hus. Mala krásnu Zobraziť celý popis Jeseň sa spája s burčiakom, husacinou a lokšami. Syn mal chuť na husaciu pečienku. Podarilo sa mu kúpiť domácu hus. Mala krásnu pečeň. Ľudia, čo držia diétu nech tento recept ignorujú:-)

30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

900 g
1 liter
200 ml




Postup

  1. 1

    Bola som zvedavá, koľko pečeň váži. Mala 900 g.

    Husacia pečienka na klasický spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Syn mi priniesol aj husaciu masť s výpekom. Je dobré pečienku pred prípravou namočiť do mlieka. Usušiť a až potom vložiť do masti.

    Husacia pečienka na klasický spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Masť s výpekom som dala do väčšieho hrnca. Ešte do studenej masti som pridala 200 ml vody. Nechala som masť rozhorúčiť. Doporučujem postup dodržať, aby masť neprskala.

    Husacia pečienka na klasický spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečienku som po vybratí z mlieka usušila papierovým obrúskom,rozdelila. Väčšiu časť som vložila do masti prvú a varila.

    Husacia pečienka na klasický spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po desiatich minútach som pridala aj druhú menšiu časť.

    Husacia pečienka na klasický spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Spolu som ich robila, kým samé nevyplávali na povrch. Aby som zistila, či je pečienka hotová, spravila som skúšku a to tak, že som do nej pichla špajdľou. Farba masti ostala nezmenená. Z pečienky nevytekala ružová krv. Kým sa pečienka robila, ja som sa venovala žehleniu. Trvalo to asi 30 minút. Hrniec som stiahla z ohňa, pečienku som nechala vychladnúť v masti.

    Husacia pečienka na klasický spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Poobede prišiel syn s Terezkou. Terezka žiadnu pečienku nemá rada. Neochutnala ani túto. My sme si na nej pochutnali s kúskom chleba.

    Husacia pečienka na klasický spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zvyšok pečienky som rozdelila do sklených pohárov, zaliala masťou. Tie si zobral syn. Ja som si spravila do plastovej nádoby. Husacia pečienka zaliata masťou bude dobrá na chlebík. Zvlášť sa teším na lokšu naplnenú touto dobrotou.

    Husacia pečienka na klasický spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zo špajze som doniesla hlinený pekáč. Skúšala som do neho položiť hus. Takto to dopadlo.

    Husacia pečienka na klasický spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hoci mám veľký pekáč, hus sa mi do neho nezmestila.

    Husacia pečienka na klasický spôsob (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

terinka55
Jáj, môj syn by Ti za tú pečienku "ruky bozkával". Momentálne nemám možnosť. Super!
farbuska
Ja diétu nenosím, radšej chodievam každý deň pešo do práce: 30 minút ráno, 30 minút popoludní späť. Tvoju úpravu pečene nepoznám, preto ju rada skúsim, keď sa k dobrej husacej pečeni dostanem. Vďaka.
babkamt
@terinka55 sú to už roky, čo doma nechováme husi. Naposledy sme mali takúto pečienku z domácej húsky pred jedenástimi rokmi. Manžel si dochoval na svoju 60. @farbuska jasné, treba sa hýbať. Potom si občas môžeme dopriať aj niečo kalorickejšie. Som rada, že ťa recept upútal.
buchtabuchta
@babkamt , vďaka za zaujímavý recept. Mne nechutí polosurová pečienka, ako sa to teraz robí a ani ma nenapadlo, že sa dá robiť aj takto, a tak som hádam 5 rokov husaciu ani nejedla. 5 hviezd a KK.
afataga
no ake chute robis :-), nepoznam takyto sposob pripravy, dietu nedrzim, ale robit do nebudem, lebo mne by to nikto nejedol, teda okrem mna, skoda
izabella929
@babakmt , fantastická pečienka..) veru už by som mala navštíviť cez dušičky našich susedov Maďarov a doniesť niečo také zvodné a chutné...parádne vyzerá, dobre vykŕmená...:)
patroveckypitrs
Normalne glgám na prázdno ako pes. Keď si ešte predstavím ten chlieb natretý s tukom a pečienkou. Až ma mdloby prechádzajú. 5*
kremnicky
Opravte si nadpis. Je to recept na husaciu PEČEŇ, nie pečienku.
babkamt
@buchtabuchta tiež som zopár rokov nejedla dobrú domácu pečienku. Som rada, že ťa recept upútal natoľko, že si si ho uložila. @afataga pre jednu osobu sa zle varí, to poznám:-) @izabella929 bála som sa, čo povie syn. Ale nemusela som sa báť. Dostala som pochvalu. Bol spokojný s výsledkom:-) @mesiar50 ďakujem.@patroveckypitrs verím ti. Ja som jedla na druhý deň na raňajky chlieb , ale nedala som si k nemu žiadnu zeleninu. Vychutnávala som si pečienku. @jarunka je to ľúto, že ti spôsobujem takéto muky:-)@kremnick ý ďakujem za komentár. Písala som nadpis tak, ako je u nás doma zaužívaný názov. @kukulienka71 dobehni čím skôr, aby sa ti ušlo:-)
danlelocka
Danlelocka .v Slov.Grobe som jedla výbornú husaciu pečienku.Podobne robievam doma ale bez vody len v masti.určite vyskúšam tento recept
boxik
Presne takto to robila moja mamička v dobe keď sa nám po dvore motalo najmenej 20 húsok, ktoré samozrejme šli na výkrm.Zaujímavé je že keď som prepočítal pri dnešnej cene tejto lahôdky ,dá sa kúpiť ak má človek na to, koľko sme tých pečienok a husaciny zjedli vyšlo mi že sme zjedli najmenej jedno špičkové Ferarri.
1x hubata
radox1
@mijaita ,nepotrebujes.ja robim tuto drahu pecen na sposob teriny.






vyhoda je v tom nestraca na ubytku vahy,ked chcem teplu tak si odkrojim kusok a rychlo opeciem na panvici.
ale aj tento tu recept je dobry,len ju odporucam robit na bode varu a nie dlho-aby mast nebublala,lebo velkou teplotou sa pecen zmensuje a meni sa na tuk.
mijaita
@radox1 dekuju, to se mi moc libi! To se do te teriny daji jatra jak jsou koupena, nebo ta macena v mlece? A ten tuk pusti sama?
radox1
mozes namocit dopredu do mlieka,ano tek tuk si pusti sama,lebo ta pecen je vlastne tuk v pevnom skupenstve.ja ju robim na 130°asi 30 minut.a dobre ju tam namackaj,aby neboli vzduchove bubilny.
mijaita
Ted mam v planu cinskou upravu s prazenyma mandlema, pristi bude tahle terinka. Dam ti vedet, uz se tesim! Jo a z kachnich ji muzu udelat take tak? A proc se do toho mleka namaci?
radox1
samozrejme,husacia a kacacia je jedna liga.ja ju nenamacam,len posolim,dobre natlacim do kokotky-formy a s nou do pekaca s vodou do rury.niekto ju este odžilkuje-je s tym piplačka,ale mne to nevadi.
radost
@mijaita

moja pamäť mi hovorí,že do mlieka sa namáčajú aby získali krehkosť..
ale to som čítala dááávnooo..ešte za starých neslobodných čias..dnes je všetko ináč..takže neviem..
používateľ nemá avatar
xyz
xyz
@mijaita sú tri teórie;jedna,že kvôli vyplaveniu toxických látok,druhá kvôli krehkosti a tretia kvôli pachu (!).Ak niekto neznáša pach nejakého jedla,nech to neje :).Je to taká istá hlúposť,ako namáčať ryby,aby stratili rybací pach.Jedine u kapra zo stojatých vôd,aby stratil pach bahna - inak nie je dôvod.Ideálne by bolo vyskúšať časť z jednej pečene namočiť do mlieka (na 2-3hod),tepelne spracovať a porovnať rozdiel :)
klaudijana
Pečeň zaliata tukom je skrátka delikatesa. Robievala som to, keď sme chovali kačice, husaciu som ešte neskúšala, ale aj tá musí byť vynikajúca. Super recept, hodnotím 5*. A keby bola ešte taká usmažená krv, júúúj
babkamt
@danlelocka som rada, že recept vyskúšaš. @mijaita ak sa pečeň namočí na noc do mlieka, bude jemnejšia. www.miaumagazin.sk/home/cas-hodovania-veselosti/...

@boxik tiež sme doma chovali prasiatka,húsky, kačky, kupovali sme malé kuriatka, bolo ich aj zo 50 kusov. Dnes už chováme len sliepky na vajíčka. @marianne :-) @radosx1 tú formu kokotku som mala nedávno v obchode v ruke. Položila som ju naspäť, nakoniec som ju nekúpila. @radost áno namáčajú sa do mlieka, aby získali jemnosť. @xy koľko ľudí, toľko chutí a spôsobov prípravy jedného jedla. Súhlasím s tebou, že treba vyskúšať obidva spôsoby a potom porovnať chuť. @klaudiana súhlasím, že je to delikatesa. Husaciu krv sme zachytávali na nakrájané staršie pečivo, vždy sme sa o toto jedlo bili:-)
evanaaa
@babkamt , aj u nás sa zvykne namáčať do mlieka, dokonca aj mäso na rezne alebo aj hydinové, nielen pečeň. Mne sa to tiež tak zdá lepšie. Okrem toho, že sa zjemní, je aj voňavejšie, tak, ako aj ak sa pri pečení poleje hus alebo kačka ku koncu mliekom (alebo aj oškvarky pri vytápaní). trochu ma ale prekvapila tá voda v masti, to som ešte nepočula, lebo aj sama som robila len v čistej masti. Nekazí sa to potom? Ako sa oddelí tá voda, nechá sa vypariť?
1x hubata
hubata
@Boxik (18.10.2015 11:59) Presne tak: za socíka nebol problém vychovať aj 20 husí a porozdávať rodine, prípadne ich pozvať na husacinu.

babkamt
@Hubata (3.12.2016 08:10)

Za socializmu chovali hydinu hádam v každom dome. Teraz sa spoliehame na supermarkety.
bababa
Po dlhom čase si idem na nej pochutnať aj ja, tak hladám recepty ako ju pripraviť. Skúsim to tak ako ty, dúfam, že si na nej pochutím. Manžel pečienku nemusí, aspoň sa mi viac ujde. Ďakujem...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia