Foto: babkamt
Jeseň sa spája s burčiakom, husacinou a lokšami. Syn mal chuť na husaciu pečienku. Podarilo sa mu kúpiť domácu hus. Mala krásnu Zobraziť celý popis Jeseň sa spája s burčiakom, husacinou a lokšami. Syn mal chuť na husaciu pečienku. Podarilo sa mu kúpiť domácu hus. Mala krásnu pečeň. Ľudia, čo držia diétu nech tento recept ignorujú:-)
tepelná úprava
Postup
-
1
Bola som zvedavá, koľko pečeň váži. Mala 900 g.
-
2
Syn mi priniesol aj husaciu masť s výpekom. Je dobré pečienku pred prípravou namočiť do mlieka. Usušiť a až potom vložiť do masti.
-
3
Masť s výpekom som dala do väčšieho hrnca. Ešte do studenej masti som pridala 200 ml vody. Nechala som masť rozhorúčiť. Doporučujem postup dodržať, aby masť neprskala.
-
4
Pečienku som po vybratí z mlieka usušila papierovým obrúskom,rozdelila. Väčšiu časť som vložila do masti prvú a varila.
-
5
Po desiatich minútach som pridala aj druhú menšiu časť.
-
6
Spolu som ich robila, kým samé nevyplávali na povrch. Aby som zistila, či je pečienka hotová, spravila som skúšku a to tak, že som do nej pichla špajdľou. Farba masti ostala nezmenená. Z pečienky nevytekala ružová krv. Kým sa pečienka robila, ja som sa venovala žehleniu. Trvalo to asi 30 minút. Hrniec som stiahla z ohňa, pečienku som nechala vychladnúť v masti.
-
7
Poobede prišiel syn s Terezkou. Terezka žiadnu pečienku nemá rada. Neochutnala ani túto. My sme si na nej pochutnali s kúskom chleba.
-
8
Zvyšok pečienky som rozdelila do sklených pohárov, zaliala masťou. Tie si zobral syn. Ja som si spravila do plastovej nádoby. Husacia pečienka zaliata masťou bude dobrá na chlebík. Zvlášť sa teším na lokšu naplnenú touto dobrotou.
-
9
Zo špajze som doniesla hlinený pekáč. Skúšala som do neho položiť hus. Takto to dopadlo.
-
10
Hoci mám veľký pekáč, hus sa mi do neho nezmestila.
cs.wikipedia.org/wiki/Foie_gras...
Chtěla jsem udelat, nemam husí sádlo a ve veprovem to rozhodne delat nebudu.
@babkamt prozrad mi, proc se maci v mlece?
vyhoda je v tom nestraca na ubytku vahy,ked chcem teplu tak si odkrojim kusok a rychlo opeciem na panvici.
ale aj tento tu recept je dobry,len ju odporucam robit na bode varu a nie dlho-aby mast nebublala,lebo velkou teplotou sa pecen zmensuje a meni sa na tuk.
moja pamäť mi hovorí,že do mlieka sa namáčajú aby získali krehkosť..
ale to som čítala dááávnooo..ešte za starých neslobodných čias..dnes je všetko ináč..takže neviem..
@boxik tiež sme doma chovali prasiatka,húsky, kačky, kupovali sme malé kuriatka, bolo ich aj zo 50 kusov. Dnes už chováme len sliepky na vajíčka. @marianne :-) @radosx1 tú formu kokotku som mala nedávno v obchode v ruke. Položila som ju naspäť, nakoniec som ju nekúpila. @radost áno namáčajú sa do mlieka, aby získali jemnosť. @xy koľko ľudí, toľko chutí a spôsobov prípravy jedného jedla. Súhlasím s tebou, že treba vyskúšať obidva spôsoby a potom porovnať chuť. @klaudiana súhlasím, že je to delikatesa. Husaciu krv sme zachytávali na nakrájané staršie pečivo, vždy sme sa o toto jedlo bili:-)
Za socializmu chovali hydinu hádam v každom dome. Teraz sa spoliehame na supermarkety.