Husacia pečienka na klasický spôsob (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Jeseň sa spája s burčiakom, husacinou a lokšami. Syn mal chuť na husaciu pečienku. Podarilo sa mu kúpiť domácu hus. Mala krásnu pečeň. Ľudia, čo držia diétu nech tento recept ignorujú:-)

30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Bola som zvedavá, koľko pečeň váži. Mala 900 g.
  2. Syn mi priniesol aj husaciu masť s výpekom. Je dobré pečienku pred prípravou namočiť do mlieka. Usušiť a až potom vložiť do masti.
  3. Masť s výpekom som dala do väčšieho hrnca. Ešte do studenej masti som pridala 200 ml vody. Nechala som masť rozhorúčiť. Doporučujem postup dodržať, aby masť neprskala.
  4. Pečienku som po vybratí z mlieka usušila papierovým obrúskom,rozdelila. Väčšiu časť som vložila do masti prvú a varila.
  5. Po desiatich minútach som pridala aj druhú menšiu časť.
  6. Spolu som ich robila, kým samé nevyplávali na povrch. Aby som zistila, či je pečienka hotová, spravila som skúšku a to tak, že som do nej pichla špajdľou. Farba masti ostala nezmenená. Z pečienky nevytekala ružová krv. Kým sa pečienka robila, ja som sa venovala žehleniu. Trvalo to asi 30 minút. Hrniec som stiahla z ohňa, pečienku som nechala vychladnúť v masti.
  7. Poobede prišiel syn s Terezkou. Terezka žiadnu pečienku nemá rada. Neochutnala ani túto. My sme si na nej pochutnali s kúskom chleba.
  8. Zvyšok pečienky som rozdelila do sklených pohárov, zaliala masťou. Tie si zobral syn. Ja som si spravila do plastovej nádoby. Husacia pečienka zaliata masťou bude dobrá na chlebík. Zvlášť sa teším na lokšu naplnenú touto dobrotou.
  9. Zo špajze som doniesla hlinený pekáč. Skúšala som do neho položiť hus. Takto to dopadlo.
  10. Hoci mám veľký pekáč, hus sa mi do neho nezmestila.