Husacia pečeň po dolniacky fotorecept

matavarecha - fotkamatavarecha, 9. apríla 2011

robievala to moja nebohá starká z dolniakov, ja som o tomto jedle básnila mojej susede, ktorá tiež pochádza z dolniakov, a tak sme to spolu dáko ukuchtili a veru že je to riadna dobrôtka tu je recept .....

4
porcie
4-5 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (kačacia iná nie je vhodná)
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umytú pečeň ( takú obyčajnú nie z vykŕmenej husi) vcelku opečieme na husacej masti zo všetkých strán. Pozor je to za chvíľočku hotové. Keď je hotová, okoreníme ju a osolíme. Podávame s lokšami, alebo s chlebom.

  2. 2

    husacie chrbty vypečieme aby sme získali krásnu voňavú masť pridáme cibuľku (nemusíme len môžeme pridať rovno husaciu masť)

    Husacia pečeň po dolniacky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    masť v hrnci zohrejeme na vysokú teplotu (čas je 16:29 pre info ako rýchlo sa to urobí len je dôležitá tá vysoká teplota masti ináč by bola pečeň tvrdá) vložíme umyté osušené pečene v celku ( ja som použila kačaciu pečeň)

    Husacia pečeň po dolniacky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    poobraciame zo všetkých strán čas 16:31

    Husacia pečeň po dolniacky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    hotová čas: 16:33 skúška vyberieme 1 pečeň a pichneme do nej keď nevyteká krv je hotová

    Husacia pečeň po dolniacky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotovo. Je veľmi jemná. Podáva sa zaliate masťou a jeme s lokšami, alebo chlebom. Ak to nezjeme hneď sa dá skladovať zaliata v masti. Je to výborné aj studené, aj natretá masťna chlebe a pečienky nakrájané na tom. Inú pečeň ako husaciu a kačaciu neodporúčam.

    Husacia pečeň po dolniacky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Vykŕmená pečeň, tak to je lahôdka a presne takto pripravená. Aj krv chytená na žemle a opražená na cibuľke, veru to bola bašta.
Ano, takto sa na tzv.Dolniakoch upravuje pečienka,moja mama aj svokra to robili týmto sposobom.S rozdielom, že pečienky su z vykrmených kačíc, vtedy stačí jedna - dva kusy.Je to v podstate aj trochu umenie upiect vačšiu pečienku, aby zostala bledá a pritom bola upečená a nie udusená.Je to skutočná lahodka, určite ste Vašich blízkych s takýmto jedlom potešili, vyzerá to velmi chutne,podarilo sa .Nedá mi nepozdravit celý Vás krásny kraj to pravé Slovensko.
Husaciu pecen som este nikdy nejedla, asi ani nebudem, ale vyzera to naozaj velmi dobre.