Huby na bavorský spôsob fotorecept

pusta - fotkapusta, 17. mája 2015
Huby na bavorský spôsob (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept mám od mojej rodiny v Bavorsku, tam som sa ho naučila, chutil nám a v tej podobe ho aj pridávam, iste každá rodina má ten svoj recept a niet ani dvoch reštaurácií v susedstve, kde by tento recept varili rovnako, preto je na každom, ako si huby na tento spôsob pripraví.

2
porcie
5 minút
príprava
15 minút
na 90 °C

Suroviny

300 g
60 g
1 ks
200 ml
50 ml
podľa chuti
podľa chuti
1 zväzok

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V hrnci som rozpustila maslo,...

    Huby na bavorský spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...na rozohriatom masle som orestovala cibuľu,...

    Huby na bavorský spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ....prichystala som si šampiňony, ja ich neumývam, len očistím vlhkou utierkou, šupku ponechávam, lebo tam je najviac chuti, väčšie som prekrojila na polovicu, menšie som ponechala v celku, môžete použiť akékoľvek čerstvé huby, ktoré vám chutia a máte práve po ruke, len nepožívajte huby mrazené, sušené či konzervované na toto jedlo,...

    Huby na bavorský spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...restovala som ich do odparenia všetkej tekutiny...

    Huby na bavorský spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a opekala pekne do hneda - asi 15 minút,...

    Huby na bavorský spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridala som sladkú smotanu, premiešala,...

    Huby na bavorský spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením,...

    Huby na bavorský spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...nechala spolu len krátko prevrieť a vypla som plameň, až do hotového jedla som pridala víno a premiešala, ja som použila Chardonnay, je na vás, aké víno zvolíte, už som nevarila.

    Huby na bavorský spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávala som horúce s bavorskými knedľami a až na tanieri som hojne posypala na hrubo pokrájanou petržlenovou vňaťou, čím viac, tým lepšie.

    Huby na bavorský spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Je to veľmi chutné, jednoduché, krásne voňavé hubové jedlo, zjemnené maslom a smotanou, prevoňané kvalitným bielym vínom, doplnené veľkým množstvom petržlenovej vňate, je navyše rýchlo hotové.

    Huby na bavorský spôsob (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

redakcia
UPOZORNENIE: Vzhľadom na to, že pod receptami tejto autorky vznikajú dlhodobo hádky, urážky, osobné spory, budú všetky komentáre, ktoré nesúvisia s receptom, bez upozornenia odstránené.
venusa
Nikdy rcp nedodržujem do bodky, ale tento na omáčku skúsim. Zaujalo ma hlavne čistenie húb a spomenula som si, že pár krát som tak urobila aj ja, no kvôli praktičnosti som ich oplachovala, čo je samozrejme rýchlejšie, ale tá sila húb aj vône sa spláchla a preto sú tak krásne opečené. Páči sa mi tento rcp+ knedlík, ktorý si zas urobím podľa svôjho:-)
kukulienka71
pekný recept, huby mám veľmi rada. Čo sa týka ich čistenia, pokiaľ viem, sú veľmi nasiakavé a preto sa neodporúča ich umývať, tobôž máčať. Niekedy ošúpem, ak sú veľmi znečistené, inokedy len rýchlo opláchnem a nešúpem.
pusta1
@venusa , ja huby zásadne neoplachujem, najmä nie šampiňóny a neolúpem ich, lebo presne tam je tá chuť, a presne preto sa môžu tak pekne do hneda opiecť.
jedine ak sú to kuriatka a silne znečistené, tie opláchnem, ale hned vyutieram papierovou utierkou do sucha, lebo huby sú ako špongia, rýchlo nasajú vodu.
som veľmi rada, že sa ti recept páči, spokojne si pozmeň recept podľa seba a knedlíky si daj aké chceš ty sama, ja si viem veľmi dobre predstaviť ako prílohu aj cestoviny, čo už síce nie je práve echt bavorské, ale je výborné aj tak.
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za krásnu pochvalu a za priamočiarosť.
pusta1
@kukulienka71 , presne tak, ako píšeš, aj ja tak postupujem, ak je to potrebné.
veľmi ma teší, že tebe sa recept páči :-)
vážim si tvoju pochvalu veľmi a dakujem.
klukodvody
Škoda že u nás moc houby nerostou .Dnes jen k.k. ***** .Ale na houby si snad dojedu .
chutimi
Jednoduche, rychle a pekne to vyzera. Kludne by sa na to dali pouzit aj mrazene huby, nevidim v tom problem - ale musia byt umyte, osusene a hned mrazene, ziadne grce z pred-/uvarenych hribov. Ja by som to este zahustil trochou nastruhaneho parmezanu, ale to uz by asi nebolo prilis bavorske, ze? :D Navyse, mne sa z toho este lubi velmi ta knedla.
chutimi
@klukodvody Nie vzdy to staci, no vo vseobecnosti suhlas. Cistim kefkou (sucast hubarskeho nozika) hned pri zbere, potom netreba ani umyvat.
klukodvody
@chtimi souhlas to jsem myslel kefkou mám ten samý nožík a tej kefke říkáme štěteček .Tak máme oba na mysli to samé .
akeber
5* ..... pekný recept, verím že aj chutný ukladám do KK :-)
pusta1
Milý@klukodvody , áno, viem o takom čistení, robí sa priamo pri zbere a najklepšie je ak sa takto očistené huby môžu hned spracovať, napr. aj v tomto jedle.
súhlasím, že si na takéto čerstvé lesné huby počkáš a radšej si ich ty sám nazbieraš, prajem ti bohatý hubársky úlovok :-)))
poteší ma, ak ty recept vyskúšaš a ešte viac ma poteší tvoja odozva ev. foto z úlovku i receptu, ak sa bude dať :-)
dakujem za hodnotenie šéfkuchára a znalca a za 5* od teba.
pusta1
@akeber , tvoja pochvala ma mimoriadne teší :-)))
dakujem za pekné hodnotenie, za uloženie do kk a za 5*
dandika1
@pusta huby mame radi,vyzera to velmi chutne a nieje narocne na pracu,uz je v KK za uvodne foto a postup 5*****:-))) mas TS .
pusta1
@dandika1 ,veľmi ma teší tvoje krásne hodnotenie, dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*.
čítala som, nájdem si čas a rada odpoviem, aj za spravu dakujem.
jozka2
Takto opekala huby moja svokra az do odparenia a scvrknutia sa hribov,potom zaliala kyslou smotanou.Bola to omacka aku ja som este nepripravila,preto verim,ze aj tvoja ak si huby odparovala musi byt velmi chutna.*****
pusta1
@jozka2 , tvoja pani svokra vedela, čo je dobré :-)))
a to už muselo byť veľmi dávno, však skús aj ty, ja som presvedčená, že aj tebe sa vydarí taká :-)))
dakujem za milú pochvalu a za 5*
cucka
v rozpise receptu sú lesné huby, v popise receptu použité šampiňony,
z ktorých sa recept varil, veľký rozdiel chuti vo varení !!! Lesné huby po restovaní, počas dusenia zahustia omáčku, šampiňony nie, aj je to vidieť na foto č.7 a č.8 po pridaní smotany, riedka omáčka a odporúčanie len krátko prevrieť a nie redukovať, nie je to najvhodnejšie v tomto recepte. Riedka smotanová omáčka so šampiňonmi.
pusta1
@cucka , keby si nevedela, šampiňóny sú lesné huby, rastú v ihličnatých lesoch, aj na ich okrajoch, v nížinách i vo vyšších polohách hojne a to od júna do októbra, jej názov je Agaricus arfensis Schaeff, ľudovo šampiňom, peečiarka a iné.
kúpila som ich teraz v obchode, dá sa aj pestovať.
áno, sladká smotana sa necháva len prevrieť, ak nevieš, lebo sa ľahko pripaľuje, nebolo mojim cieľom spraviť hustú omáčku, mala vyniknúť šampiňóny a aj vynikli. omáčka je taká, ako má byť.
napísala som čerstvé lesné huby a aj to, že môžu byť aj iné čerstvé huby, takže presviedčaš nesprávne a zbytočne.
marcel83
Šapiňóny určite nerastú v ihličnatých lesoch. Nezavádzajte.

Pečiarka ovčia nieje šampiňón. Šampiňón je Pečiarka poľná.
marcel83
"kúpila som ich teraz v obchode, dá sa aj pestovať."

Veľmi obtiažne. Pestuje sa na konskom hnoji a naparenej čiernej zemi Pečiarka poľná. Zasa klamete.
1x zolik
marcel83
Pečiarka ovčia má výtrusnicové lupene sfarbené do biela - je veľmi ľahko zameniteľá s Muchotrávkou. Preto ju zberajú len tí, čo ju dobre poznajú. V našich podmienkach je rozšírená Pečiarka poľná, prípadne Pečiarka záhradná. Rastie na okraji listnatých lesov, lúkach, poliach. Má hnedé vytrusnicové lupene. Áno, všetkým Pečiarkam sa ľudovo nadáva Šampiňón, ale temer vždy sa jedná o poľné, alebo záhradné pečiarky. V obchode Pečiarku ovčiu nekúpite.
marcel83
Mňa o hubách nemusíte poučovať. Mám ich už čo-to odzberaných.
pusta1
@marcel83 , vidím, že ste si to prečítal, áno je to pravda, že neznalý hubár si môže zameniť pečiarku ovčiu za Muchotrávku, nuž ale muchotrávka zas nie je šampiňón, všakáno???
nie, pečiarku ovčiu nekúpite, môžete si ju nazbierať sám.
ja som moje šampiňony nezbierala, kúpila som ich.
a zabudli sme spomenúť hnedé šampiňóny, nemecky Egerlinger, u nás predávané ako Portobello.
písala som aj to, že šampiňony je jeden z ľudových názvov pre pečiarku, pre pečiarku sú známe aj iné názvy, pravda?
pusta1
@marcel83 , ja som vás nepoučovala, Božechráň!!!
to by som si nedovolila :-)))
viem o vás, že ste hubár a dobrý hubár, rada som si s vami o šampiňonoch podiskutovala :-)
1x akeber
smejkad
hm, v lese som este na sampiony netrafila
ked idem na istotu, hladam ich na lukach, kde sa pasavaju kravy
mijaita
@smejkad zampiony v lese rostou, ve smrkovem a nejradeji pod rostim :-) Vim kde a chodim tam na ne !
smejkad
tak to bude asi tymi roznymi druhmi
tie lucne pozname a zbierame, ale tie lesne radsej ani nechytame do ruk, tam uz hladame hriby, nie huby, je to bezpecnejsie :-)
pusta1
@mijaita , presne tak ako píšeš.
tiež som o tom písala vyššie.
dakujem za potvrdenie.
marcel83
@smejkad len tam potom bacha na hríb, ktorý má červené výtrusnice a aj nožičku a potom na ten druhý, ktorý je u nás chránený ;)

---UPRAVENE REDAKCIOU---
1x zolik
bubaya
Ja poznám pečiarku ovčiu ako neveľmi chutnú hubu, ktorá dosť páchne a keď sme ju zavarili nakyslo, tak bola tuhá a nejedlá. Neskúšala by som to, radšej by som si kúpila v obchode pečiarku dvojvýtrusnú. Alebo dubáky.
pusta1
@bubaya , neviem sa k tomuvyjadriť, ešte som pečiarku ovčiu nezbierala, nekonzumovala, informácie sú z Atlasu húb ako o jednom z mnohých druhov jedlých šampiňónov.
recept som pripravila zo šampiónov, ktoré som kúpila v obchode, preto nevidím dôvod na spor. tieto šampiňóny v mojom recepte sú veľmi chutné, sú voňavé a čerstvé.
marika21
Kúpené šampiňóny v obchode sú hlavne bezpečné na konzumovanie. Jedlo vyzerá a určite aj chutí veľmi dobre, výborne. Huby a jedlá s pridaním húb mi chutia. Tá vôňa, ktorá je v kuchyni je ešte lepšia . Recept je ako vždy výborne pripravený, sfotený, popísaný, naservírovaný. Dala by som si. KK5*