Foto: evusik
Oberačka ovocia je za nami, je na čase zužitkovať čo sme nazbierali...
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Studené maslo nakrájame, pridáme ostatné suroviny a rýchlo spracujeme na hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme tak na dve hodinky do chladničky.
-
2
Hrušky očistíme, zbavíme jaderníka a nakrájame po dĺžke. Hrozienka namočíme do vody.
-
3
Odležané cesto rozdelíme na dve časti. Jednu rozvaľkáme a vyložíme ňou dno okrúhlej formy.
-
4
Dookola poukladáme nakrájané hrušky, posypeme hrozienkami, škoricovým cukrom a hnedým cukrom.
-
5
Vyvaľkáme druhú časť cesta, povykrajujeme "vzor" a uložíme na vrch koláča. Okraje prehneme smerom dovnútra a prstom dookola pozatláčame. Potrieme vajíčkom...
-
6
a zo zbytkou cesta ešte povykrajujeme ozdoby a dozdobíme koláč
-
7
pečieme na 180°C asi 45 minút.
-
8
dobrú chuť :-)
a čo sa týka inšpirácie tej je na Vareche chvalabohu dosť:-)
dokonalé, tak ako všetky tvoje krásne recepty!:))
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.
Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.