Hruškovo-hroznové želé fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 16. septembra 2015

Málo pracné a chutné.

30 minút
príprava

Suroviny

4 ks zrelé veľké
2 ks
6 plátkov




Postup

  1. 1

    Teraz nám dozrievajú hrušky sladké ako med a aj hrozno. Pojedáme ho čerstvé a čo nestačíme, snažím sa použiť čo najrozumnejšie. Ovocie som umyla, hrušky pokrájala na štvťky a vyrezala jadrince,

    Hruškovo-hroznové želé (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hrozno som obrala zo strapca

    Hruškovo-hroznové želé (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalšie som porozkladala na tácku využijúc horúce slnečné lúče. Skúšam robiť sultánky. proti hmyzu chránim bobuľky zakrytím husto tkanou jemnou záclonovinou. To len tak na okraj, tento bod s receptom nesúvisí.

    Hruškovo-hroznové želé (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hrušky so šupkou a hrozno som v mixéri premixovala na kašu, bolo jej cca 1,2 l.

    Hruškovo-hroznové želé (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    kašu som naliala do vyvarenej plienky. Mám pár takých, ktoré používam na podobné účely, dcérke som dávala pampersky.

    Hruškovo-hroznové želé (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plienku som zviazala a zavesila na vešiak na úchytku dvierok kuchynskej skrinky, ovocná šťava tak pekne stekala do hrnca. Pomáhala som jej aj žmýkaním, šlo to tak rýchlejšie. Samozrejme, lepšie je použiť odšťavovač. Teraz som ho nevybrala z dôvodu, že som dopredu nevedela, či budem zmixovanú kašu pasírovať alebo cediť. Nabudúce ho určite použijem.

    Hruškovo-hroznové želé (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ocedenej šťavy bolo vyše 8dcl. Zvyšok zmixovaných šupiek, hroznových jadierok a dužiny som použila ako podstielku pod gaštanový puding. Bolo to spolu veľmi dobré. Foto zvyšku hnedozelenej ocedenej hmoty v plienke radšej nedávam, po jej zhliadnutí som sa vrátila spomienkami do rokov, keď ešte veľká dcéra nechodila na nočník:-)

  8. 8

    Zo šťavy som odobrala do menšej nádoby pár lyžíc. Toľko, aby som do nej vedela ponoriť 6 plátkov želatíny, teda celé jedno balenie. Nechala som ju zmäknúť a potom počas pomalého zahrievania aj roztopiť. Nesmie vrieť. Medzitým som ostatnú scedenú šťavu prevarila, naozaj len kratučko. Bola sladučká. Pridala som k nej roztopenú želatínu a pomocou malej naberačky nalievala do vysterilizovaných pohárikov od detskej výživy. Dostať kúpiť aj úplne nové. Ak sa bojíte, aby nepraskli, dajte ich predtým trocha ohriať do horúcej vody alebo teplej rúry.

    Hruškovo-hroznové želé (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Poháriky som rýchlo uzavrela, prevrátila na pár minút dole hlavou a potom čakala, kým vychladnú. Vyšli mi tri plné a jeden do polovice.

    Hruškovo-hroznové želé (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pri pohľade na netuhnúcu tekutinu som sa už večer obávala, či som to dobre vymyslela. Ale neskôr som sa potešila, pohárik s polovičnou dávkou, ktorý bol už v tom čase viac hodín v chladničke, pekne zmenil svoj obsah na želé. Takže som tam potom poukladala na noc aj ostatné a ráno boli stuhnuté všetky. Želé síce nie je číre, ale chuťovo je výborné, prirodzené, konzistencia ako na fotke nižšie, mne práve vyhovuje

    Hruškovo-hroznové želé (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Môže sa pridať do bieleho jogurtu, k suchších koláčikom, ako ochucovadlo do čaju, do jedál. Kolagén potrebujeme na kĺby a nemusíme ho jesť len v podobe mastných zabíjačkových špecialít, aj keď takým fajnotkám človek ťažko odolá. Skladujte v chlade. A pekne ozdobená drobná fľaška poteší iste aj kamarátku v meste, ktorá nemá záhradku.

    Hruškovo-hroznové želé (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

amilka2
Hrušky aj hrozno budú, tak vyskúšam, ja to prepasírujem cez sitko, nech je tam aj z dužiny a pridam citrôn.
peta5
fajnový nápad, vyskúšam. akurát som si lámala hlavu čo s toľkým hroznom...
kukulienka71
@amilka2 , @peta5 , ďakujem za komentáre. Želé skladujte do spotrebovania v chlade, dnes sa mi po dlhšom pobyte v teplom aute stala zo želé tekutina:-)
janger
Nedavno som citala niekde recept, kde bolo treba pouzit podobne ovocne zele....Ale neviem si spomenut, kde som to citala (prelistujem mnozstvo kucharskych knih, casopisov, receptov na internete...neskor vsak uz neviem, co kde bolo, haha)...Tak by sa mi bol tento recept zisiel. Pre istotu odkladam :-)...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia