Plnené hrušky
Plnené hrušky

Hruška v červenom víne plnená marcipánom a vlašskými orechmi

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 20. januára 2021
Hruška v červenom víne plnená marcipánom a vlašskými orechmi
Foto: Nebíčko v papuľke
6
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

6 ks
4 PL
2 hrnčeky
2 tyčinky
4 ks
2 ks
1 ČL
150 g
 hrsť
1 PL
Omáčka:
2 PL
100 g




Postup

  1. 1

    Hrušky olúpeme, zo stredu odstránime jadro. Cukor nasypeme do hrnca a dáme skaramelizovať. Potrebujeme trošku tmavší karamel, ale pozor, aby sme cukor neprepálili. Potom prilejeme červené víno, pridáme škoricu, badián, klinčeky a kardamóm. Keď víno zovrie, vložíme doň hrušky, ktoré v ňom majú byť celé ponorené, a uvaríme do polomäkka.

  2. 2

    Na plnku nasekáme vlašské orechy nadrobno, pridáme marcipán a keď je hmota príliš hustá, zriedime ju šípkovým lekvárom. Rukami všetko spolu zamiešame. Hmotou naplníme hrušky.

  3. 3

    Pripravíme si omáčku – do kastróla dáme šípkový lekvár, zalejeme vínom, v ktorom sa varili hrušky, a prevaríme. Potom za stáleho miešania metličkou necháme v zmesi rozpustiť čokoládu. Hrušku servírujeme poliatu omáčkou, s kúskami vlašských orechov.

Diskusia k receptu