Recept odpočutý u dochtora v čekárne. Hned som si povedala, že ho mosím vyskúšat, lebo sa mi zdál velice friško hotový, bez časovo náročného Zobraziť celý popisRecept odpočutý u dochtora v čekárne. Hned som si povedala, že ho mosím vyskúšat, lebo sa mi zdál velice friško hotový, bez časovo náročného postupu. A teda, aj je to výborný koláčik, šecci sme si ho oblúbili a pečem ho velice často, dokonca aj ked ma prekvapí nečekaná náščiva, za chvílku je maškrta hotová, prááávdaže za predpokladu, že máte suroviny doma. A čo je též velice dóležité, neny drahý, takže any penaženku velice nepreluftuje....
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks |
|
1 hrnček |
|
1 ks |
|
1/2 hrnčeka |
|
3 hrnčeky |
|
1 ks |
|
1,5 hrnčeka vlažné |
|
čerstvé alebo zavárané |
|
|
|
3 pol.lyž. |
|
3 pol.lyž. |
|
3 pol.lyž. (tuk) |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny v miske dobre premiešame na hladké cesto. Cesto vylejeme do klasického veľkého plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a zarovnáme. Ak nemáme papier, tak plech vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou. Ale ja som si obľúbila papier na pečenie a nebojte sa, koláč sa dá ľahko po nakrájaní vyberať.
- 2
Na vrch cesta poukladáme ovocie podľa sezóny. Samozrejme zbavené kôstok a väčšie môžeme poprekrajovať na menšie kúsky. Ak nemáme čerstvé ovocie, môže byť aj zavárané. /čerešne, marhule, broskyne, slivky, ríbeyle, ale aj viac druhov kyslejšie zo sladším/
- 3
Urobíme si posýpku, udané množstvo surovín vystačí na jeden plech. V kastróliku si roztopíme maslo, alebo iný tuk /Palmarín/, pridáme hrubú múku a práškový cukor, dobre premiešame a hotovou posýpkou posypeme vrch koláča a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dalej som teraz este upiekla olejovu bublaninu s cervenymi ribezlami a posekanymi vlasskymi orechami. Je nadychana ako vaticka. Dcera s rodinou ide na chalupu, tak aby mali aj sladke. :-)
@frezia , tá čokoláda je dobrý nápad...Ja @tetulku privítam ešte raz,lebo som ju pozdavila keď o nej hovorila @ara šidka,niekedy na začiatku júna...Tak vitaj sympatická Varecháčka !!!
A nehovorí sa "šak" - správne slovensky sa vraví "však" , uha - a Slováci sa píše s veľkým S, a trnafčina neny skomolenina jazyka slovenského, ná teda,keby nebol Šťúr Lájči taký silný f kranflekoch, bol by to možno vyhrál Bernolák , ná šak Lajči - toť od Modry, vácej trénuval , potúžený tým modransko-pezinským vínkem a Tóno Bernolák mu asnaj nestačil f tempe, tak to skončilo tak, jako to skončilo. Ale šak čo narobíš, ale šak nejaká památka na Tónka ostala, tú dlhú dzedzinu pri Bratyslave premenovali z Čeklýša na Bernolákovo.
A krema teho, Zuzula, recept je napísaný pekne po slovensky - dokonca aj s interpunkčnými tými onými, a že nerozumíš tej dálšej debate, no to mi je lúto.Já ket dóndem na východ, alebo aj na Liptof, alebo aj hen do dzedinky "F Turni bol som", rozumím a ket né, tak nény Margice nevytýkam, že sa nenaučila po slovensky porádno vyprávat.Prinajlepšem sa zasmejem, jak tot minule - ket mi nény žužika povedzela, jak jej brat začal rozebírat hat ten "vyšívaný plot". Takže, Zuzana 78, žiadne nárečie nie je skomolenina reči slovenskej, recept je napísaný spisovne a ty, ak nemáš chuť a nerozumieš reči debatujúcich, radi ťa ospravedlníme.
P.S. A pre všetkých - Varecha.sk je výborná vec, všetci sa snažíme rešpektovať základné pravidlá, ale niekedy mám pocit, že akékoľvek odbočenie od témy varenia je jedenástym hriechom "našich desatero", a pritom to pokladám i na takejto stránke za oživenie toho, čo sa tu píše, akási "veľká prestávka".Oddýchnutie si od množstva receptov, ako keď idete do predajne nakúpiť a stretnete niekoho, s ktorým hodíte obyčajnú reč a vôbec vás nenapadne rozprávať mu, čo idete kúpiť a prečo.
A o to nám tu ide - nielen získať vedomosti o správnom stravovaní, veľa sa podučiť a nejedenkrát si navzájom pomôcť, hoci len tým, že sa od rána sami seba pýtame - "čo dnes navariť, ja sa z toho zbláznim !!". A tak si prezrieme recepty a je po probléme.
Ten pocit, že sa sem znovu a znovu vraciam, a dobrovoľne a rád a každý deň nehľadiac na dennú,či nočnú hodinu - znamená, že asi je nám tu dobre, aj keď občas zablúdime do svojích spomienok. A nejedenkrát sú to spomienky späté s jedlom, a keď nie zrovna s ním, ozvú sa pri jedení , vždy nám to niečo pripomenie - nejaké do "dežaví" a človeku nedá, aby sem o tom nenapísal. Aj keď to je pletení zo starej priadze, alebo o prvých, či posledných láskach....
Nabudúce musím staviť na overené recepty…