Jahodový koláč
Jahodový koláč

Hrnčeková jahodová bublanina

Michaela Smolová
autorka kníh Takmer zabudnuté recepty I a II, zakladateľka portálu sistersbakery.sk, 7. júna 2022
Hrnčeková jahodová bublanina
Foto: Michaela Smolová
16
porcií
20 minút
príprava
35-45 minút
na 180 °C

Suroviny

2 hrnčeky (1 hrnček = 250 ml)
1 hrnček
1 hrnček
3/4 hrnčeka
3 ks
1 bal.
1/2 bal.
500 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do stredne veľkej misy dáme celé vajcia, kryštálový a vanilkový cukor a metličkou ich spolu dobre prešľaháme. Potom prilejeme olej a zase všetko spolu dobre premiešame. Do zmesi pridáme biely jogurt a ešte raz metličkou prešľaháme.

  2. 2

    Na mokrú zmes preosejeme dva hrnčeky hladkej múky spolu s polovicou balíčka kypriaceho prášku. Pomocou gumenej stierky alebo varechy všetky prísady premiešame. Stačí miešať len toľko, aby sa všetko spojilo a pokojne môžu v zmesi ostať menšie hrudky.

  3. 3

    Jahody umyjeme, osušíme papierovým obrúskom a nakrájame. Menší plech (25 x 35 cm) zľahka potrieme maslom alebo tukom a naň prilepíme papier na pečenie. Na ten nalejeme pripravené cesto a uhladíme povrch. Vrch posypeme jahodami. Ak nemáme jahody, samozrejme, môžeme použiť aj iné ovocie. Výborne sa hodia čerešne, broskyne, čučoriedky alebo ríbezle.

  4. 4

    Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 35–45 minút. Po dopečení necháme bublaninu úplne vychladnúť. Podávame ju posypanú práškovým cukrom.

Diskusia k receptu