Jahodový koláč

Hrnčeková jahodová bublanina

Autor receptu: redakcia

16
porcií
20 minút
príprava
35-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do stredne veľkej misy dáme celé vajcia, kryštálový a vanilkový cukor a metličkou ich spolu dobre prešľaháme. Potom prilejeme olej a zase všetko spolu dobre premiešame. Do zmesi pridáme biely jogurt a ešte raz metličkou prešľaháme.
  2. Na mokrú zmes preosejeme dva hrnčeky hladkej múky spolu s polovicou balíčka kypriaceho prášku. Pomocou gumenej stierky alebo varechy všetky prísady premiešame. Stačí miešať len toľko, aby sa všetko spojilo a pokojne môžu v zmesi ostať menšie hrudky.
  3. Jahody umyjeme, osušíme papierovým obrúskom a nakrájame. Menší plech (25 x 35 cm) zľahka potrieme maslom alebo tukom a naň prilepíme papier na pečenie. Na ten nalejeme pripravené cesto a uhladíme povrch. Vrch posypeme jahodami. Ak nemáme jahody, samozrejme, môžeme použiť aj iné ovocie. Výborne sa hodia čerešne, broskyne, čučoriedky alebo ríbezle.
  4. Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 35–45 minút. Po dopečení necháme bublaninu úplne vychladnúť. Podávame ju posypanú práškovým cukrom.