Hráškový krém s Granny Smith a magret fumé

sisok - fotkasisok, 30. marca 2013
Hráškový krém s Granny Smith a magret fumé
Foto: sisok
4
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g alebo čerstvo vylúpaný
1 ks
3 strúčik
10 cl
100 g
1 ks
 štipka




Postup

  1. 1

    Šalotku si nakrájame nadrobno. Cesnak si očistíme a vyberieme zelené vnútro. 2 strúčiky nakrájame na tenké plátky, na čipsy a 1 cesnak popučíme nadrobno. Odložíme si 4 plátky magret a zvyšok nakrájame na pásiky a potom na brunoise, na malinké kocky. Jablko Granny Smith, treba použiť kyslé jablko, umyjeme a nakrájamé na tyčinky. Odložíme si zopár tyčiniek, asi 9-12 na osobu, a zvyšok nakrájame na malinké kocky. Pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezčernalo.

  2. 2

    Pripravíme si zmes údeného magret s jablkom. V malej miske zmiešame nadrobno nakrájané jablká a údené magret. Poriadne premiešame. Z plátkov magret a s jabĺk, ktoré sme nepokrájali nadrobno urobíme zväzok ako vidíte na fotke

  3. 3

    Šalotku šupneme do hrnca, kde sa už rozohrial olej. Keď je čiastočne opražená, pridáme popučený cesnak a po 30 sekundách pridáme hrášok. Posolíme, pridáme trošku štipľavého korenia a zalejeme vodou. Prikryjeme a necháme variť takých 10-15 minút. tak aby hrašok zmäkol.

  4. 4

    Kým sa nám hrášok uvarí, rozohrejeme si trocha slnečnicového oleja v malom hrnčeku a vypražíme cesnakove čipsy dozlatiska. Vyberieme ich na kuchynskú papierovú utierku a posolíme. Necháme vychladnúť.

  5. 5

    Keď je hrášok dostatočne mäkký, prelejeme do mixéra a pomixujeme nahladko. Ak je krém moc hustý, môžme pridať trošku vody. Vrátime naspäť do hrnca a prilejeme smotanu na varenie. Necháme zovrieť a ak treba tak dosolíme. Servírujeme a ochutnáme.

Diskusia k receptu

cesminaz
Naservirovane je to kraaasne...ako v restauracii ;-) moze byt dobra,ale neviem co je MAGRET..
sisok
@cesminaz - dakujem :) no a magret su husacie prsia; cize do kremu idu udene husacie prsia, aspon tak je doslovny preklad, tak snad pomoze:)
honestka
Zavidim ti, ze si ju mozes uvarit bez problemu, lebo Nepochybujem o jej vynimocnej chuti.
avsak pre beznu domacnost sa to asi dost tazko da urobit v tejto istej kombinacii.
Magret /je to KACKA/ dostat velmi zriedkavo /u nas/.
== Info si mozete blizsie pozriet pod nazvami:
"Mallard or Barbary duck" alebo "The Muscovy Duck" (Cairina moschata). Su to velke farebne a biele kacice a hoci sa uz pestuju aj na farmach, zatial je to pre beznu spotrebu este stale len ako deli specialita.
= = tak isto Grany Smith jablka maju velmi specificku chut a casto sa pouzivaju na pecenie hlavne pies.

Ukazkova prezentacia v tom tvojom tanieriku.
hubata
Vďaka @honestka za preklad.
Pre nás na SK istotne nezvyklá kombinácia lacného obyčajného hrášku, drahej kačice, špeciálneho jablka a neznámeho korenia z Espelette. Pochybujem však že aj bežná francúzska rodina takto varí.

@Sisok nemáš nejaký svoj domáci obľúbený recept, privítala by som keby bolo naň možné použiť suroviny dostupné aj na SK.
tiginko
@hubata veď je tu viac prispievateľov s pre nás exotickými surovinami a prevedením. Ja si so záujmom pozriem, čo sa varí inde, aj keď si len môžem predstavovať, ako to asi chutí. Recept si síce neuložím, ale možno niekto, kto žije v iných zemepisných šírkach a dĺžkach áno. A mnohé suroviny sa dajú nahradiť podobnými
sisok
Korenie Espelette je stiplave korenie, nahradte ho cili. Jablka Granny Smith sa daju nahradit akymkolvek kyslym jablkom, ktore rastie v zahrade. No a udene magret nahradte tiez nejakym udenym platkom. Mozno najdete novu kombinaciu chuti, hlavne sa nebojte moje recepty prisposobit slovenskym produktom, nie je dovod, aby to nechutilo dobre :)
sisok
@hubata - Jasne, ze robim aj lahke recepty, ale kedze ich povazujem za moc jednoduche, tak nefotim. Ale naposledy som skusala vynikajuci a rychly recept na kura namascarpone. Pochutka taka, ze nabuduce odfotim a pridam, slubujem :)
daniella9
@hubata
a espelette je vlastne chilli, ktoré bolo privezené z Mexika do Francúzska a tam nadalej kultivované:-)
sisok
Daniella ma pravdu, je to vlastne chilli. Uz len najst nejake udene mäsko :)
helanka
suhlasim, ze toto je velmi dobre. a tanierik vyzera pekne tiez.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia