Foto: sisok
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Šalotku si nakrájame nadrobno. Cesnak si očistíme a vyberieme zelené vnútro. 2 strúčiky nakrájame na tenké plátky, na čipsy a 1 cesnak popučíme nadrobno. Odložíme si 4 plátky magret a zvyšok nakrájame na pásiky a potom na brunoise, na malinké kocky. Jablko Granny Smith, treba použiť kyslé jablko, umyjeme a nakrájamé na tyčinky. Odložíme si zopár tyčiniek, asi 9-12 na osobu, a zvyšok nakrájame na malinké kocky. Pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezčernalo.
- 2
Pripravíme si zmes údeného magret s jablkom. V malej miske zmiešame nadrobno nakrájané jablká a údené magret. Poriadne premiešame. Z plátkov magret a s jabĺk, ktoré sme nepokrájali nadrobno urobíme zväzok ako vidíte na fotke
- 3
Šalotku šupneme do hrnca, kde sa už rozohrial olej. Keď je čiastočne opražená, pridáme popučený cesnak a po 30 sekundách pridáme hrášok. Posolíme, pridáme trošku štipľavého korenia a zalejeme vodou. Prikryjeme a necháme variť takých 10-15 minút. tak aby hrašok zmäkol.
- 4
Kým sa nám hrášok uvarí, rozohrejeme si trocha slnečnicového oleja v malom hrnčeku a vypražíme cesnakove čipsy dozlatiska. Vyberieme ich na kuchynskú papierovú utierku a posolíme. Necháme vychladnúť.
- 5
Keď je hrášok dostatočne mäkký, prelejeme do mixéra a pomixujeme nahladko. Ak je krém moc hustý, môžme pridať trošku vody. Vrátime naspäť do hrnca a prilejeme smotanu na varenie. Necháme zovrieť a ak treba tak dosolíme. Servírujeme a ochutnáme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
avsak pre beznu domacnost sa to asi dost tazko da urobit v tejto istej kombinacii.
Magret /je to KACKA/ dostat velmi zriedkavo /u nas/.
== Info si mozete blizsie pozriet pod nazvami:
"Mallard or Barbary duck" alebo "The Muscovy Duck" (Cairina moschata). Su to velke farebne a biele kacice a hoci sa uz pestuju aj na farmach, zatial je to pre beznu spotrebu este stale len ako deli specialita.
= = tak isto Grany Smith jablka maju velmi specificku chut a casto sa pouzivaju na pecenie hlavne pies.
Ukazkova prezentacia v tom tvojom tanieriku.
Pre nás na SK istotne nezvyklá kombinácia lacného obyčajného hrášku, drahej kačice, špeciálneho jablka a neznámeho korenia z Espelette. Pochybujem však že aj bežná francúzska rodina takto varí.
@Sisok nemáš nejaký svoj domáci obľúbený recept, privítala by som keby bolo naň možné použiť suroviny dostupné aj na SK.
jablčka granny smith bežne kúpite v supermarkete, napr. v bille alebo v tescu:-)
a espelette je vlastne chilli, ktoré bolo privezené z Mexika do Francúzska a tam nadalej kultivované:-)