Hrášková polievka

bojar - bez fotkybojar, 17. januára 2013

Jednoduchá, rýchla polievka z konzervovaného htášku u náv veľmi oblúbena

6
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 menšia konzerva
2 - 3 PL
2 ks
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Konzervu na 2 miestach proti sebe napichneme a nálev zlejeme do hrnca, pridáme 1,5l vody a na kocky nakrájané zemiaky. Spolu varíme - opatrne zo soľou - nálev je slaný.

  2. 2

    Kým sa zemiaky varia na na oleji z hladkej múky pripravíme zlatú zápražku. Keď táto hotová pridáme 1/2 nasekanej petržlenovej vňate ( ja si na zimu pripravujem petržlenovú zápražku do mrazničky) a hneď zalejeme vodou a zápražku rozvaríme (zabudol som pridať pred vniatkou mletú červenú papriku). Zápražku vlejeme do polievky a keď su zemiaky skoro uvarené pridáme hrášok. Vo finále z vajíčka a polohrubej múky (koľko poberie vajíčko) vymiešame cestíčko na halušky a tie ližičkou nahádžeme do polievky. Halušky sú za chviľku hoitové.

  3. 3

    Dochutíme mletým korením prípadne vegetou, polievku odstavíme a pridáme druhú polovicu petržlenovej vniatky a je hotovo. V zime keď nie je petržlenová vňať možeme urobiť zápražku cibuľovú.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
A preco davas petrzlenovu vnatku do zaprazky? Ved potom bude rozvarena....nie je lepsie ju pridat na zaver ked je polievka uz hotova? Inak niekde som citala, ze petrz.vnatka by sa nemala prazit, vraj sa tak vylucuju nejake skodliviny a preto je lepsie ju tepelne dlho neupravovat...neviem co je na tom pravdy.
Robím trochu inak, nedávam zemiaky ani vňaťku do zápražky, tak, ako píše aj @wewewe. Inak, dobrá.