Jednoduchá, rýchla polievka z konzervovaného htášku u náv veľmi oblúbena
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Konzervu na 2 miestach proti sebe napichneme a nálev zlejeme do hrnca, pridáme 1,5l vody a na kocky nakrájané zemiaky. Spolu varíme - opatrne zo soľou - nálev je slaný.
- 2
Kým sa zemiaky varia na na oleji z hladkej múky pripravíme zlatú zápražku. Keď táto hotová pridáme 1/2 nasekanej petržlenovej vňate ( ja si na zimu pripravujem petržlenovú zápražku do mrazničky) a hneď zalejeme vodou a zápražku rozvaríme (zabudol som pridať pred vniatkou mletú červenú papriku). Zápražku vlejeme do polievky a keď su zemiaky skoro uvarené pridáme hrášok. Vo finále z vajíčka a polohrubej múky (koľko poberie vajíčko) vymiešame cestíčko na halušky a tie ližičkou nahádžeme do polievky. Halušky sú za chviľku hoitové.
- 3
Dochutíme mletým korením prípadne vegetou, polievku odstavíme a pridáme druhú polovicu petržlenovej vniatky a je hotovo. V zime keď nie je petržlenová vňať možeme urobiť zápražku cibuľovú.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A preco davas petrzlenovu vnatku do zaprazky? Ved potom bude rozvarena....nie je lepsie ju pridat na zaver ked je polievka uz hotova? Inak niekde som citala, ze petrz.vnatka by sa nemala prazit, vraj sa tak vylucuju nejake skodliviny a preto je lepsie ju tepelne dlho neupravovat...neviem co je na tom pravdy.
kdo prečíta poriadne dozvie sa, že vniatku nepražím - hneď zalejem a polovicu dávam po divarení
takú polievku by nezjedol ani bezdomovec...