Hrášková polievka

Autor receptu: bojar

Jednoduchá, rýchla polievka z konzervovaného htášku u náv veľmi oblúbena

6
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Konzervu na 2 miestach proti sebe napichneme a nálev zlejeme do hrnca, pridáme 1,5l vody a na kocky nakrájané zemiaky. Spolu varíme - opatrne zo soľou - nálev je slaný.
  2. Kým sa zemiaky varia na na oleji z hladkej múky pripravíme zlatú zápražku. Keď táto hotová pridáme 1/2 nasekanej petržlenovej vňate ( ja si na zimu pripravujem petržlenovú zápražku do mrazničky) a hneď zalejeme vodou a zápražku rozvaríme (zabudol som pridať pred vniatkou mletú červenú papriku). Zápražku vlejeme do polievky a keď su zemiaky skoro uvarené pridáme hrášok. Vo finále z vajíčka a polohrubej múky (koľko poberie vajíčko) vymiešame cestíčko na halušky a tie ližičkou nahádžeme do polievky. Halušky sú za chviľku hoitové.
  3. Dochutíme mletým korením prípadne vegetou, polievku odstavíme a pridáme druhú polovicu petržlenovej vniatky a je hotovo. V zime keď nie je petržlenová vňať možeme urobiť zápražku cibuľovú.