Hrášková polievka
Autor receptu: bojar
Jednoduchá, rýchla polievka z konzervovaného htášku u náv veľmi oblúbena
6 porcií |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Konzervu na 2 miestach proti sebe napichneme a nálev zlejeme do hrnca, pridáme 1,5l vody a na kocky nakrájané zemiaky. Spolu varíme - opatrne zo soľou - nálev je slaný.
- Kým sa zemiaky varia na na oleji z hladkej múky pripravíme zlatú zápražku. Keď táto hotová pridáme 1/2 nasekanej petržlenovej vňate ( ja si na zimu pripravujem petržlenovú zápražku do mrazničky) a hneď zalejeme vodou a zápražku rozvaríme (zabudol som pridať pred vniatkou mletú červenú papriku). Zápražku vlejeme do polievky a keď su zemiaky skoro uvarené pridáme hrášok. Vo finále z vajíčka a polohrubej múky (koľko poberie vajíčko) vymiešame cestíčko na halušky a tie ližičkou nahádžeme do polievky. Halušky sú za chviľku hoitové.
- Dochutíme mletým korením prípadne vegetou, polievku odstavíme a pridáme druhú polovicu petržlenovej vniatky a je hotovo.
V zime keď nie je petržlenová vňať možeme urobiť zápražku cibuľovú.