Hracia narodeninová torta fotorecept

alexola - fotkaalexola, 31. augusta 2010
Hracia narodeninová torta (fotorecept)
Foto: alexola

presne túto tortu som pripravila pre bratranca na oslavu jeho 3.narodenín. Až tesne pred oslavou ma napadlo, že "Človeče.." asi ešte oslávenec hrať Zobraziť celý popispresne túto tortu som pripravila pre bratranca na oslavu jeho 3.narodenín. Až tesne pred oslavou ma napadlo, že "Človeče.." asi ešte oslávenec hrať nevie- a tak to aj dopadlo- jedna figúrka prišla o hlavu takmer hneď :))

14
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Tmavý korpus:
6 ks
230 g
280 g
150 g
120 g
150 g
Bledý korpus:
3 ks
3 PL
3 PL
1 PL
 štipka
 štipka
Krém:
2 balíčky
600 ml
 podľa chuti
300 g
1 PL
1 PL
Na ozdobu:
1 ks
1 čl




Postup

  1. 1

    Ja som výrobu torty zahájila už pri skúšaní "marshmallows hmoty", kedy ma napadlo vyrobiť okrem iného aj panáčikov na Človeče, nehnevaj sa! Takže najskôr potrebujeme nápad, ako by mala finálna torta vyzerať.

    Hracia narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Moja torta pozostáva z 2 korpusov. Prvý pripravíme tmavý korpus: Zo 6 bielkov ušľaháme tuhý sneh, žĺtky vymiešame s 230g cukru a 150g mäkkého masla.

    Hracia narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do žĺtkovej hmoty primiešame 120g polohrubej múky, 280g mletých orechov a 150g postrúhanej čokolády.

    Hracia narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec jemne primiešame aj vopred ušľahaný sneh z bielkov. Cesto je pomerne husté, no výsledná chuť stojí za to :) Hotové cesto upečieme vo vymastenej a múkou vysypanej, prípadne papierom na pečenie vystlanej forme potrebného tvaru. Doba pečenia závisí od tvaru formy a tým hrúbky cesta, no priemerne cca 45 minút pri 180°C.

    Hracia narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotový tmavý korpus prerežeme aspoň na dve časti, spodnú časť potrieme džemom a následne pudingovým krémom. Krém sme pripravili uvarením 2 pudingových práškov v 600ml mlieka, sladíme podľa chuti a návykov. Po vychladnutí pudingu vyšľaháme s maslom, 1 PL citrónovej šťavy a 1 PL uvarenej rozpustnej kávy. Krém týmto získa zvláštnu "orieškoidnú" príchuť.

    Hracia narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krém preložíme bielym plátom= jednoduchou piškótou z 3 bielkov vyšľahaných s 3 PL cukru, 3 PL polohrubej múky, 1 PL vody, štipkou kypriaceho prášku a 3 žĺtkami a pre obzvláštnenie ochutenou troškou škorice (v konečnom produkte ju bolo veľmi príjemne cítiť) detailnejšie informácie pre prípravu bieleho korpusu: http://varecha.pravda.sk/recepty/citronovy-zakusok-fotorecept/8603-pouzi.html

    Hracia narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Biely plát opäť natrieme džemom, opäť krémom a uložíme konečný tmavý plát. Okraje uhladíme krémom.

    Hracia narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Boky torty obsypeme farebnými guľôčkami, farebnou ryžou alebo hviezdičkami-alebo všetkým dokopy, ako ja...

    Hracia narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravíme si všetky ozdoby, ktoré na tortu chceme dať, pre rýchlosť a presnosť kvôli tuhnutiu polevy, do ktorej budeme ozdoby vkladať.

    Hracia narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kontrastnú farbu polevy sme dosiahli vymiešaním práškovej citrónovej polevy s 3 PL vody, 1 ČL kakaa a žltého potravinárskeho farbiva. Pod polevou sme vrchný plát tiež natreli džemom. Pripravené ozdoby vkladáme ešte do tekutej polevy, aby sme ich nemuseli na tortu lepiť.

    Hracia narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Doupravujeme ešte panáčikov-zelení a červení majú v sebe menej cukru, preto sa tvária trochu opito. Na dokreslenie smajlíkov som použila potravinársku fixku.

    Hracia narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Treba ešte odskúšať, či tu fungujú také isté pravidlá ako v klasickom Človeče..

    Hracia narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ... a potom už len zjesť! :)

    Hracia narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

evusik
tak k tomu niet čo dodať.... výborný nápad, perfektné prevedenie, krásne nafotené a určite aj dobré... skrátka super :-)
alexola
Ďakujem Vám všetkým za milé slová :) aj by som Vás ponúkla, no stihla sa zjesť...
mamaoli
u nas je akurat IN clovece nehnevaj sa...........naozaj skvely napad
tatranka
Tortička je pekná a vydarená.Nápad je to ohromný,až ľutujem,že nemám komu takú tortičku vychystať.Žeby manželovi k narodeninám?Ja totiž neviem zdobiť a toto by som hádam zvládla.Ukladám do KK ako predlohu.Paráda.)))
evanaaa
Alexola, ako vidím, ty si sa s tým pohrala, tú trpezlivosť by som nemala, už som z toho " vyrástla ", tiež som niekedy dávala na detaily, teraz skôr tak hala-bala, preto uznávam a obdivujem toto tvoje krásne jedlé dielko, teda, škoda ho zjesť. Ešteže je nafotené.
jerica
jéžiš , to je milé !!! Ten čas stál za ten krásny výsledok . Nápad oslovil. KK.
ebetka
zlaté...ukladám recept - že keď raz budem mať deti :-)
alexdidi
Krásna tortička a určite sa potešil aj malý bratranec, i keď nevie hrať človeče...
ajula
Nádherné. Ďakujem za inšpiráciu :))
valeri
@alexola : VYDARENÁ TORTRA PRE DETI - upečiem hocičo, hlavne keď je recept :-)), ale dostať ten správny nápad !!! - to už je horšie. Ukladám veď Danielka dorastie :-))
zdezda
:-))) to je milé a zároveň krásne, si šikula a dobrá sesternica
janger
No to je krasny napad, vzhladovo a iste aj po tej chutovej stranke!!! Preco mne nikdy nieco take nenapadne?! :-)))
pivonka
Krásne a náročné. Vyhrala si sa. Ale určite aj zavďačila.
wevewe
nadhera. aj ja by som taku tortu chcela dostat :-D
allstar
Ozaj nádherná torta. Každý by sa potešil takej tortičke .
janula2608
skvelý nápad ! skúsim to niekedy vyskúšať, ked bude mať moja dcéra narodeniny! držte mi palčeky.
vieraa
alexola super, je velmi pekná a chcela by som takú upiect mojej vnučke k narodeninám.Potrebujem však recept ako spravit tu hmotu z ktorej sú tie postavičky /človeče.../ tak ak ju poznáš , prosím o zaslatie receptu na moju mail adresu:jurcackova.viera@gmail.com , vopred dakujem
ejmepb
Krááásne, tiež by som poprosila uverejniť aj recept na tie figúrky, som užasnutá iste to vyskúšam niektorému vnúčaťu. Ukladám do KK. Ďakujem.Na políčka by sa možno dali použiť aj lentilky.
celka
@Alexola - s Tvým dortem bych u mého vnuka zabodovala. Možná
se do něho pustím, bylo by to překvápko. Je to výborný nápad !
22janka22
Tak toto je úplne že najšpičkovejšie, čo som kedy videla. Deti milujú hrať sa s jedlom a toto prevedenie je jednoducho neskutočné. Zahviezdim s tým na rodinnej oslave... aj tak neviem čo tej malej kúpiť...preboha veď jej herňa je väčšia ako moja obyvačka... ĎAKUJEM!
bedrunka
Alexola - nemám slov, na úžasný nápad a nesmiernu trpezlivosť. Moje vnúčatko bude mať v nedeľu 1. narodky a kým sa naučí človeče, tak dúfam, že sa mi podarí vyhútať niečo origoš.
alexola
@tatranka , možno by stálo za to vyskúšať pre manžela šach :)) u nás padol aj taký návrh do budúcnosti... @22janka22 , @janula2608 držím palce, určite sa podarí :) @ejmepb a @vieraa recept na figúrky som čerpala najmä od @Moli :  varecha.pravda.sk/recepty/marshmallow-fondan-potahovanie-...
za čo jej týmto veľmi ĎAKUJEM, no cukríky som topila nad parou a robila z malých množstiev, pretože som nepotrebovala hmotu na celú tortu.. aj tak jej vyšlo veľa, mám ju uskladnenú v potravinovej fólii, stačí len premiesiť a opäť tvarovať. Všetkým Vám ďakujem za veľmi milé, pozitívne komentáre a kto bude skúšať, držím palce :)) pekný deň
hannah22
je to krásne a vidieť že urobené s láskou a tým to je povedané všetko, si šikovnica šikovná len tak ďalej ... :))
altyn
@alexola krásne, dostal som sa k tomuto až dnes, ale stojí to za pohľad!!!!! Šikulka!!! :-))))))))))
hubarka35
Velmi pekná torticka a dobrý nápad,hrávame človeče s malou,taka torta ju k narodkám poteši,dakujem uložim si to.
cica2
Si velmi šikovná, máš obrovský talent aj na torty! Toto by som fakt nezvládla...ja tortu ako tak upečiem ale ozdobiť vôbec neviem!
moli
Nápad super, zrealizované perfektne.Hru "človeče nezlob se", som už chcela aj ja vlani neteri k piatim narodeninám, no nakoniec sa slečna dožadovala Helo Kitty :o) Snáď som aj ja trocha inšpirovala k tomuto tvojmu dielu!? :o) Nápadov mám toľko aj ja len niet toľko osláv aby ich človek stíhal zrealizovať :o)
alexola
@moli ďakujem za uznanie, od takej "pani cukrarky" si to ozaj cením :) a áno, prvotnou inšpiráciou boli naozaj Vaše výrobky. Ešte mám jeden svoj nápad nafotený, no čaká na svoj čas :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia