Marshmallow fondán na poťahovanie tort - falošný marcipán fotorecept
Foto: moli
Varím a pečiem od svojich deviatich rokov.Čím ďalej, tým viac ma láka skúšať nové a nové metódy varenia, pečenia, dekorácie a servírovania.Tak skúšam... Zobraziť celý popisVarím a pečiem od svojich deviatich rokov.Čím ďalej, tým viac ma láka skúšať nové a nové metódy varenia, pečenia, dekorácie a servírovania.Tak skúšam... :o) Prichádzam k vám s receptom na falošný marcipán a som presvedčená, že Vám bude chutiť a aj slúžiť!Viacerý pravý marcipán nemusia, práve kôli mandliam.U nás má veľký úspech. :o) Pridávam dodatočne link s videom ako potiahnuť tortu s marcipánom.Dúfam že Vám to prácu uľahčí http://www.akosatorobi.sk/video/1500/ako-potiahnut-tortu-marcipanom
Postup
-
1
Pripravíme si ingrediencie.
-
2
Do misky vhodnej do mikrovlnky vsypeme 2 balíčky (2x90g) cukríkov JoJo Marshmallow, pridáme 2 PL vody, 1 ML kys.ctrónovej, Ceru vo veľkosti vlašského orecha a potravinársku farbu podľa účelu použitia fondánu. Cukríky môžu byť aj Dulcia alebo od Haribo (170g) Ak chcem hmotu bielu, tak odrezávam bielu časť cukríkov od ružovej (JoJo) a použijem 4 sáčky teda 180 g bielych cukríkov.
-
3
Misu dáme do mokrovlnky na maximálny výkon na cca 2 minúty a vždy po 15 sekundách otvoríme mikrovlnku a hmotu premiešavame.
-
4
Hmotu nesmieme nechať v mikrovlnke dlhšie ako 15 sekúnd, pre to že sa veľmi spení a cukríky sa môžu skaramelizovať.
-
5
Po dvoch minútach, keď sa nám už všetky cukríky roztopili, si postupne primiešavame 400 g dôkladne preosiatého p.cukru.
-
6
Zvyšných 200g vysypeme na stôl a vylejeme do stredu cukru už polotuhú hmotu.
-
7
Rukami dôkladne vpracujeme všetok cukru do hmoty.
-
8
Ak by hmota nestačila pohltiť všetok cukor, môžeme ruky jemne prepláchnuť vodou a tak ďalej hmotu miesiť až kým úplne nevpije všetok cukor.
-
9
Na koniec si ruky umyjeme, usušíme a ešte dôkladne hmotu prepracujeme.Takto je pripravená po rozválkaní na potiahnutie jednej veľkej torty.Kúsok nám vystane na ďalšie zdobenie. Hmotu môžeme skladovať v chladničke aj niekoľko týždňov.Ak ju máme dopredu pripravenú a chceme s ňou pracovať, tak ju vyberieme z chladničky a necháme odstáť pri izbovej teplote asi 5-6 hodín pred jej použitím.Potom sa dá krásne prehnietiť rukami a válkať.Ak je hmota tvrdá, tak si ruky namočíme pod tečúcou vodou a tak hmotu dôkladne prehnietime.
-
10
Na dôkladne očistenú a vysušenú pracovnú plochu - stôl si preosejeme p.cukor v hrubšej vrstve asi vo veľkosti plytkého taniera.
-
11
Položíme naň marcipán a váľkáme.Zvrchu neposýpame, lebo by nám cukor zanechal biele fľaky!Snažíme sa aby sa nám hmota nelepila na valček.Ak sa začne lepiť, tak si valček umyjeme a usušíme.Miestami kde sa lepí môžeme minimálne poprášiť cukrom.
-
12
Ak sa nám plocha vyváľkaného marcipánu rozrastá a vysúva s pod seba cukor, tak ho malíčkom vymetieme, aby sme ho válčekom nenanášali na hmotu.
-
13
Marcipán vyváľkame na rovnomerne tenkú hrúbku asi 2-3mm.
-
14
Vyváľkaný marcipán opatrne z jednej strany nadvihneme a prehodíme cez predlaktie.Hotovú, aj z vonka krémom natretú tortu si položíme na ľahko kĺzajúcu sa podložku a podsunieme si ju pod nadvihnutý vyváľkaný marcipán.
-
15
Pri vyhladzovaní pracujeme rýchlo ale opatrne.Prebytočné okraje môžeme postupne odrezávať.
-
16
Pred položením marcipánu na tortu, plochu okolo nej očistíme od krému, aby "odpadový" marcipán nebol od krému a mohol sa ďalej zúžitkovať!
-
17
Hotový, vyhľadený marcipán môžeme dozdobiť podľa vlastnej fantázie.Z hmoty môžeme tvarovať i kvety, či postavičky.
-
18
Ja som si to vymyslela tentokrát takto (pre 4 ročné dievčatko na želanie modrá.) :o)
-
19
Alebo aj takto pre môjho drahého synčeka 3 ročného Viktorka na MDD. :o)
-
20
Či takto-pre malú slečnu. :o)
To vyrovnávanie je niečo ako žehlenie.Ten marcipán je mäkučký, poddajný a dá sa ľahko natiahnuť, ale aj krásne "scvrknúť".Treba len trpezlivosť a odvahu!!! :o)
Nechávam vám tu odkaz aby ste si pozreli moje ďalšie "diela".Nie je ich veľa, ale hádam vás budú inšpirovať... :o)))
Nádherná práca a vidieť, že Ťa to baví:-)))))))
Ďakujem veľmi pekne nie len vám @tinca , ale aj ostatným za milé slová a uznania!!!A tá úvodná je pre krajčírky, pre moje spolužiačky som ju robila, keď že sme mali v máji stretko zo SOU-krajčírského nadstavbového!
montazi!Mala by si svoj talent spenazit ;-) .
:)
@cica2 , tebe ďakujem za pochvaly :o)))
[IMG]
[/IMG]
A ešte by som vás poprosila o jednu maličkú radu. Pokiaľ nie sú ozdoby na tortu z cukríkov marshmalows, tak z čoho sú? Poradíte mi? Prípadne by som poprosila o recept.
Ale mam este jednu otazku. ako zafarbim MMF hmotu na cierno? nemam ziadne gelove farby skor by som uvitala nieco co mozem doma najst,na internete som citala ze staci zmiesat cierne uhlie s alkoholom ale niesom si ista?! ako sa da ziskat cierne zfarbenie?dakujem
varecha.pravda.sk/recepty/torta-letna-luka-fotorecept/199...
Práve som dorobila tortu...tá hmota je super...aj keď ja tie cukríky nemusím od mala(prejedla som sa ich a od vtedy nemôžem nič jahodové)ale na tomto som si pochutila....neodvážim sa dať foto,pretože vypracovanie nie je dokonalé...a 11mesačný synček sa už budil...ale aj tak som spokojná...som rada,že som to tu našla...vela úspechov prajem
A este nieco, miesto original cukrikov Marshmallow jojo mozte pouzit aj take ruzove ako keby pusinky. Su poliate nejakou ruzovou cukrovou polevou a este posypane cukrom, ale to sa da pod vodou umyt a su vyborne. Predavaju ich v lidli. Inde som ich este asi ani nevidela. Je ich viac a su lacnejsie. Ja osobne nevidim rozdiel medzi original:)
www.chemievjidle.cz/bonbony/jojo-marshmallow-nestle-cesko#...
"Pretože je extrahované z hmyzu, E120 nemôže byť konzumované vegánmi a vegetariánmi a tiež niektorými náboženskými skupinami."
sk.wikipedia.org/wiki/Karm%C3%ADn...
@egreska ktovie prečo ti tá hmota nechutí (dactylopius coccus) ???
čo sa týka prvotných surovín pravdepodobne neexistuje taká ktorú by som nezjedol
skôr som to myslel tak, že či aj vegáni a vegetariáni o tom vedia ......
www.facebook.com/photo.php?fbid=331959210151396&set=...
chcem sa spytat mozem ceru nahradit aj maslom????tu v Norsku taky tuk ako je cera nenajdem :(
Čo sa týka pečenia, som začiatočníčka, robím tortičky pre moje detičky a doteraz som namiesto poťahovej hmoty proste "poťahovala" farebnou šľahačkou. Ale po tomto receptíku som skúsila marshmalow hmotu a bola som príjemne prekvapená hlavne tým, že sa s ňou pracuje oveľa lepšie, než s marcipánom. Ten sa mi z nejakého dôvodu trhá. Jediný problém je vyhladiť boky, tam mi vždy zostanú "volány". Ako to robíte, baby, že to máte tak super hladké?! Dajte mi typ na vyhladenie!
www.akosatorobi.sk/video/2831/ako-potiahnut-tortu-marcipan...
Mozno som dala vela cukru?
Som rada že si vyskúšala a ďakujem za srdečné pochvaly, hrejú pri duši, ďakujem :o)
Spravila som hmotu podla tohto receptu... naozaj perfektne sa snou pracovalo... vyrobila som si krasnu stuhu a ta naozaj dobre vytuhla.. Ale po potiahnuti celej torty som ju odlozila do ladnicky a hmota sa mi cela rozmocila a nakoniec vyzerala ako zele, pod potahovku som dala pudingovu plnku... PROSIM poradte co som spravila zle, postupovala som presne podla receptu :(
Skusala som vsetky druhy fondantu. Vysledok rovnaky.
Je to recept môj vlastný bez múky s pudingových práškov práve čoko krémom, ale krém môže byť rozličný, od výmyslu sveta.. :)
Robila som tortičku podľa tohto rcp.Mne robralo 400g cukru.Hmota je fýborna,dobré sa s ňov pracuje.
Dúfam,že sa podarilo.Tak vyzera s poťahovkov.
nema tam být 1čj nebo tak nak nemohu pochopit ML to jí mam rozpustit a pak přidat? pokud ano kolik mam te kyseliny dát do skleničky?
děkuji za odpověd
Zvykne hmota vlhnúť prirodzene na torte, lebo torta (krém) dýcha a aj vtedy sa potí, keď sa viackrát vloží do chladu a vyberie do tepla, to je normálne :)
Budúci týždeň idem skôšať hmotu...som však v zahraničí, tak jojo cukríky nezoženiem, ale držte palce, aby to s týmy tunajšími vyšlo :).
aj tu najdes recepty len si daj do hladaj.
citam iba vela chvaly na tvoju MMF. Som zaciatocnicka, skusila som uz nejake potahovky ale okrem White Icing sa mi nic moc nepozdavalp (vratane domacej zo suseneho mlieka).
Rada by som vyskusala tvoj recept, ale predtym by som este chcela mrknut na tvoje torticky. Ziada to odo mna heslo, ako sa mozem prihlasit?
Dakujem krasne vopred