Hracia narodeninová torta (fotorecept)

Autor receptu: alexola

presne túto tortu som pripravila pre bratranca na oslavu jeho 3.narodenín. Až tesne pred oslavou ma napadlo, že "Človeče.." asi ešte oslávenec hrať nevie- a tak to aj dopadlo- jedna figúrka prišla o hlavu takmer hneď :))

14
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ja som výrobu torty zahájila už pri skúšaní "marshmallows hmoty", kedy ma napadlo vyrobiť okrem iného aj panáčikov na Človeče, nehnevaj sa! Takže najskôr potrebujeme nápad, ako by mala finálna torta vyzerať.
  2. Moja torta pozostáva z 2 korpusov. Prvý pripravíme tmavý korpus: Zo 6 bielkov ušľaháme tuhý sneh, žĺtky vymiešame s 230g cukru a 150g mäkkého masla.
  3. Do žĺtkovej hmoty primiešame 120g polohrubej múky, 280g mletých orechov a 150g postrúhanej čokolády.
  4. Nakoniec jemne primiešame aj vopred ušľahaný sneh z bielkov. Cesto je pomerne husté, no výsledná chuť stojí za to :) Hotové cesto upečieme vo vymastenej a múkou vysypanej, prípadne papierom na pečenie vystlanej forme potrebného tvaru. Doba pečenia závisí od tvaru formy a tým hrúbky cesta, no priemerne cca 45 minút pri 180°C.
  5. Hotový tmavý korpus prerežeme aspoň na dve časti, spodnú časť potrieme džemom a následne pudingovým krémom. Krém sme pripravili uvarením 2 pudingových práškov v 600ml mlieka, sladíme podľa chuti a návykov. Po vychladnutí pudingu vyšľaháme s maslom, 1 PL citrónovej šťavy a 1 PL uvarenej rozpustnej kávy. Krém týmto získa zvláštnu "orieškoidnú" príchuť.
  6. Krém preložíme bielym plátom= jednoduchou piškótou z 3 bielkov vyšľahaných s 3 PL cukru, 3 PL polohrubej múky, 1 PL vody, štipkou kypriaceho prášku a 3 žĺtkami a pre obzvláštnenie ochutenou troškou škorice (v konečnom produkte ju bolo veľmi príjemne cítiť) detailnejšie informácie pre prípravu bieleho korpusu: http://varecha.pravda.sk/recepty/citronovy-zakusok-fotorecept/8603-pouzi.html
  7. Biely plát opäť natrieme džemom, opäť krémom a uložíme konečný tmavý plát. Okraje uhladíme krémom.
  8. Boky torty obsypeme farebnými guľôčkami, farebnou ryžou alebo hviezdičkami-alebo všetkým dokopy, ako ja...
  9. Pripravíme si všetky ozdoby, ktoré na tortu chceme dať, pre rýchlosť a presnosť kvôli tuhnutiu polevy, do ktorej budeme ozdoby vkladať.
  10. Kontrastnú farbu polevy sme dosiahli vymiešaním práškovej citrónovej polevy s 3 PL vody, 1 ČL kakaa a žltého potravinárskeho farbiva. Pod polevou sme vrchný plát tiež natreli džemom. Pripravené ozdoby vkladáme ešte do tekutej polevy, aby sme ich nemuseli na tortu lepiť.
  11. Doupravujeme ešte panáčikov-zelení a červení majú v sebe menej cukru, preto sa tvária trochu opito. Na dokreslenie smajlíkov som použila potravinársku fixku.
  12. Treba ešte odskúšať, či tu fungujú také isté pravidlá ako v klasickom Človeče..
  13. ... a potom už len zjesť! :)