Hrachový prívarok

moncici95 - bez fotkymoncici95, 8. júla 2013

Klasický hrachový prívarok

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
500 gr
1 ks
1 ks
3 KL
3 PL
3 PL
6 ks




Postup

  1. 1

    Bravčovú masť necháme roztopiť a pridáme najemno nakrájanú cibuľu, opražíme do sklovita. Pridáme hrášok a popražíme, stiahneme zo sporáka a pridáme mletú červenú papriku po zamiešaní zalejeme studenou vodou, týmto krokom prívarok aj zapražíme, pridáme bobkový list a korenie, nesolíme, až nakoniec. Necháme variť, kým hrášok nezmäkne.

  2. 2

    Medzi tým si pripravíme kyslú smotanu, zmiešanú so smotanou na varenie a metličkou premiešame s hladkou múkou, necháme zohriať na izbovú teplotu. Špekáčiky nakrájame na kúsky, každý podľa svojho gusta, ja krájam na malé trojuholníčky a necháme popražiť, môžme trošku preliať olejom, podľa druhu.

  3. 3

    Do smotany s hladkou múkou postupne prilievame vriaci nálev z hrášku, kým sa zmes neoteplí, aby sa potom po priliatí nezrazila. Premiešame dochutíme a necháme zovrieť. Keď sa špekáčiky spražia na želanú konzistenciu, povyberáme ich deravou lyžicou, alebo sitkom a do výpeku pridáme na slíže nakrájanú cibuľu. Prívarok podávame so špekáčikmi a povrchu spraženú cibuľku. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

marinha
Ej hrachový ten u nás ide, iba ho akosi zanedbávam. Myslela som, že babky robili klasicky zo suchého hrachu. Zelený bol do polievky. Ale to bolo asi podľa krajov rôzne.
lianka
Ja tiež robím aj zo zeleného hrášku. Je výborný, ale robím ho trošku jednoduchšie. Asi na 2 PL oleja a 1 PL hrubej múky urobím zápražku, keď začne ružovieť zalejem studenou vodou, nechám zovrieť a pridám vylúpaný a umytý hrášok. Posolím podľa chuti a keď je hrášok mäkký urobím z mlieka a hladkej múky zátrepku a prívarok zahustím a ešte pridám 1 trvanlivú smotanu na šľahanie. Nechám prevrieť a môžme papať. Keď je prívarok na tanieri, zvykneme si ho prichutiť citronovou šťavou. A ako prídavok môžme si ho dať s údeným mäsom, fašírkou, špekačkou alebo volským okom. Eto vsjo. Ešte by som chcela dodať, že na 2 litre omáčky-prívarku treba dať asi 1/2 litra hrachu.
lianka
A ešte by som chcela dodať, že recept mám po maminke.Tá varila x druhov prívarkov, podľa sezóny aj sladké aj slané. Ja ich milujem, ale bohužiaľ manžel ich nemusí, takže za seba ich varím len občas a na to mám určený 1 a pol litrový hrniec, lebo keby bol väčší, tak urobím viac.
evanaaa
@moncici95 , páči sa mi, ako miešaš tie smotany, ja to tiež tak robievam, podľa mamy, mám to od nej, one ich zmiešala ešte večer pred prípravou a nechala vonku, v kuchyni. Takisto dávam všade do omáčok len zátrepku, je to ľahší spôsob ako robiť zásmažku, pražiť múku. A @lianka , načo dávať oboje?
Podľa mňa stačí ešte jednoduchšie - povariť hrášok v troche vody, ochutenej soľou, korením, alebo, ak chcete, dať zeleninový bujón alebo inú sypkú zmes, a keď už je skoro mäkký, priliať zátrepku, dochutiť, možno aj štipkou cukru a hootvo. Aké parády......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia