Hovädzie provianťáka Hrču fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. mája 2015
Hovädzie provianťáka Hrču (fotorecept)
Foto: sracz

Žižkáreň na La Franconi sa v r. 1963÷66 stala dočasným domovom mňa a mne podobných, večne hladných asi 600 postpubertálnych vlčiakov, šakalov a Zobraziť celý popisŽižkáreň na La Franconi sa v r. 1963÷66 stala dočasným domovom mňa a mne podobných, večne hladných asi 600 postpubertálnych vlčiakov, šakalov a orlíkov. Každá starostlivá mamka dobre vie, ako jej milovaní … „teens“ so zapaľujúcimi sa lýtkami, dokázali v rokoch dospievania doslova „obžrať“ aj uši! Tam nás jedlom zásoboval major Hrča, oficier s „pergamenovou“ pokožkou, ale s dušou plnou číreho pravého „človečenstva“. Obdivovali sme ho aj vďaka jeho nátierkam a raňajkám. Toto sú jedny z nich.

2÷3
porcie
12÷15 minút
príprava
90÷120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL škvarená
2 PL (alebo kukuričný)
1 ks červená väčšia
2 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté
450-500 g predné
podľa potreby ml (alebo vývar)
241 g sterilizovaný




Postup

  1. 1

    príprava je jednoduchá a zvládne ju aj začínajúci dobrovoľný kuchár samouk, laik, amatér, či „autodidakt“! Iba tak „na margo“, už v júli 1964 som tento rcp samostatne varieval pre našu čatu počas „puťáku“ medzi Liptovským Mikulášom a Trenčianskou Teplou. Radi si na ňom pochutili aj veliteľ našej roty pplk. Eugen Kropilák, veliteľ našej čaty kpt. Kamil Krlín a sem tam sa k mojim kotlíkom „zatúlali“ aj mjr. Domoracký i mjr. Kmeť s mjr. Ďurčom. Ale poďme variť! Na 2 PL bravčovej masti a na 2 PL oleja som orestoval postrúhanú (pokrájanú) cibuľu,

    Hovädzie provianťáka Hrču (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridal ku nej 2, na „C_éčka“ pokrájané, zelerové stonky (to už je ale moja inovácia, kto nechce nepridá), potom na kocky pokrájaný dobrý „funt“ hovädzieho predného a krátko, tak zo 5´, nechal „zosnúbiť sa“ až mäso získalo svetlý nádych,

    Hovädzie provianťáka Hrču (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom som ho osolil a okorenil čMČK (čerstvo Mletým Čiernym Korením) a sladkou aj štípľavou mletou paprikou (miesto štípľavej v súčasnosti žne u nás úspechy klobásovo-guľášová zmes pána Urbíka z Komárna), zamiešal a nechal asi 60´ dusiť

    Hovädzie provianťáka Hrču (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pri kontrole som ho podlial „deckou“ vody (mäso vo vývare nemá „plávať“, servíruje sa v hustejšej konzistencii) a dusil ešte 30´; potom som ho zasypal malou, 241 g, konzervou sterilizovaného hrášku s mrkvou (nálev som samozrejme zlial), nechal prevrieť

    Hovädzie provianťáka Hrču (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a hotovo!

    Hovädzie provianťáka Hrču (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    podával som ku našim raňajkám s domácim, vlastnoručne vymieseným a upečeným, chlebíkom

    Hovädzie provianťáka Hrču (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a mojej sladkej krajšej a lepšej ½ aj s teplými škvarkami naviac

    Hovädzie provianťáka Hrču (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a prečo … major Hrča, oficier s „pergamenovou“ pokožkou, ale …? Nuž to bolo tak! Menovaný vykonával svoje funkčné obdobie s časti v kancelárii pod úrovňou vozovky, či chodníka. Keď sa, aj dnes, postavíte ku vchodu do internátu La Franconi, po ľavej ruke úplne v dolnej časti budovy uvidíte malé okienka a za jednym z nich, šéfoval práve on. Za roky strávené v „katakombách“, bez Slnka, mu položka zvráskavela a získala „pergamenový“ nádych! Za nás „Kropilákovcov“ som, mimo iné, zastupoval kamarátov spolužiakov aj v stravovacej komisii (véééľmi dôležitá a zodpovedná funkcia) a tak som bol s mjr. Hrčom relatívne v „živom“ kontakte. Volal ma „Vyskoč z vody“! To podľa rcp, ktorý som mu niekedy v roku 1964 doniesol od mojej mamky z Košíc. Rád a s úctou na neho spomínam. Som presvedčený, že nie som sám. Okrem toho, že bol zodpovedný dôstojník, nikdy nezabudol, že „sýti oficiersky dorast“, vo vojenských podmienkach prežívajúci „trošku“ iné detstvo! Verte, neverte, nám naši rodičia naozaj chýbali!

Diskusia k receptu

katka78
Páčia sa mi tieto recepty s príbehom :-) Kým som dočítala a dopozerala fotky, mám pár poznámok:
*toto sú iné "raňajky"! Ale mne by chutili, lebo hovädzie mám veľmi rada. Možno najradšej, ešte som to neuzavrela :-)
*páči sa mi tá šikovná panvička
*mne moji rodičia chýbajú stále, som večné dieťa milujem s nimi tráviť čas, keby sa dalo, znesiem im modré z neba. Ale to sa nedá, tak im dávam aspoň seba :-)
Prajem krásny večer!
klaudia968
@Sracz pekne si navaril, raňajky ako sa patrí. Recept sami páči, tak si ho ukladám, hovädzie robievam často, aspoň bude zmena. Aj keď ja to budem asi podávať k obedu. :-)
1x sracz
tricia
Aj ja ti "gatulujem" :).....vid komentar od p. Mesiara - neviem dat makcen na T.
A tiez 5 *****
1x sracz
katka78
@redenc a prečo nie? Veď recepty sú rôzne. Niektoré sú zamerané na postup, iné skôr na nápad, inšpiráciu, alebo rady, ďalšie kombinujú pracovný postup s príbehom. Čo je na tom zlé? Sme predsa ľudia, sme rôzni a také je aj naše vyjadrovanie.
1x sracz
evanaaa
No, zasa jeden zmenený nick, ako sa zdá - miesto @kredenc je @redenc.....
@sracz , hovädzie varievam aj ja častejšie, ak je naň akcia, ale takto s mrkvou a hráškom dávno nie, ale by som si dala, nabudúce to tak bude. A k tomu žižkováckemu internátu, ešte ako 14-15 ročné puberťáčky sme s kamarátkou chodili pozorovať vojakov-žižkovákov ( mimochodom, bývala som neďaleko, na Žižkovej ulici), a napokon sme sa s dvoma aj soznámili, ale na rande som šla len raz, bola som ešte hanblivé dievča:), ale neskôr som sa aj chodila hrať dnu, lebo dcéra riaditeľa internátu bola moja spolužiačka a mali aj vychovávateľku a to bola zasa birmovná mojej sestry, tak som tam bola ako doma.......len to bolo možno tak v rokoch 1955-60, neviem presne.
1x sracz
baka123
Takže, recept je super,ale ťažko by sa u nás ujal na raňajky, môj muž by umrel od hladu, kým by som to uvarila, pretože pri tej vôni by nevydržal čakať. Na obed je to reálnejšie...ale dobrý nápad, dávam 5* a ukladám, určite niekedy vyskúšam, keď kúpim hovädzinu
1x sracz
mirop
To by ma zaujimalo kde ten proviantak v roku 63 vzal stonkovy zeler
1x sracz
rulik
@Sracz navštevoval som podobný ústav, vlastne jeho pokračovateľa Vojenské gymnázium v Banskej Bystrici a mám len tie nejlepšie spomienky, mne veľmi chutila sýrovo-salámová pomazánka, aj som skúšal googliť alebo experimentovať, ale zatiaľ to nebolo ono
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia