Hovädzí perkelt k mladej fazuľke fotorecept

sracz - fotkasracz, 9. mája 2016
Hovädzí perkelt k mladej fazuľke (fotorecept)
Foto: Sracz

Ďaleko neodchádzajte, k prívarku z mladých fazuľkových luskov patrí aj perkelt. Tak nech máte menu rukou spoločnou „pokope, či pohromade“, jedno i druhé. Perkelt ako príloha, či hlavné jedlo je na Slovensku obľúbený. Nepreháňam, ak si dovolím poznamenať, že od Uble až za Skalicu. Aj pre neho platí východniarske „co chižka, to inakša vareška“. S použitím toho, či iného druhu mäsa, tej či onej koreniny, …, papriky, paradajok. Tak to bolo u nás pod Šibenou horou. Tak nech Vám chutí aj u Vás doma!

4 - 6
porcie
15 minút
príprava
100 - 120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
1 ks
2 PL
900 - 1 000 g
2 - 3 ks
2 - 3 ks
2 - 3 strúčiky
1 PL
1 ČL
1 PL
1 ČL
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Príprava „à la classica“ je veľmi jednoduchá, no na druhej strane, výsledný efekt veľmi chutný; na dve PL rastlinného oleja som postrúhal veľkú žltú cibuľu, pridal dve PL škvarenej bravčovej masti,

    Hovädzí perkelt k mladej fazuľke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridal ani nie celý kg na väčšie kusy (naj je do čeho kusnuc, directiva mojej krajšej ½), hovädzeho krku (do pozornosti dávam jeho krásnu „kobé“ štruktúru), premiešal a nechal „zatiahnuť“.

    Hovädzí perkelt k mladej fazuľke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzičas som využil na pokrájanie zrelých paradajok a hrubostenných paprík (aj s jadrovníkmi),

    Hovädzí perkelt k mladej fazuľke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ktoré som presypal k mäsu.

    Hovädzí perkelt k mladej fazuľke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po premiešaní som vložil aj pretlačený cesnak a koreniny (paprika mletá sladká; čierne mleté korenie; ligurček sušený drvený ; ďumbier čerstvo mletý; klobásovo-gulášová zmes).

    Hovädzí perkelt k mladej fazuľke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte raz jemne premiešal a občasnou kontrolou v priebehu 90 - 100 min nechal uvariť až na skoro „rozpadávajúcu sa konzistenciu“ mäsa; nepodlieval som, ani nedochucoval, ale

    Hovädzí perkelt k mladej fazuľke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    za horúca servíroval ako hovädzí perkelt s prívarkom zo žltej mladej fazuľky; do pozornosti si Vám dovolím dať porovnanie dispozície tohoto posledného obrázku s obrázkom č. 10 receptu: „Mladá fazuľka s perkeltom z hovädziny (fotorecept)“!

    Hovädzí perkelt k mladej fazuľke (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Vzácny môj priateľ, tak toto je absolútna špica! toto milujeme. robievam zo žltej maslovej fazuľky, dakujem Ti za pripomenutie a Tebe posielam veľkú pochvalu s plným 5* - kovým nebom, zdravíme Ťa srdečne do dalekej Iowy z domoviny :-)
@Sracz příteli a kamaráde vzdálený. Přidám komentík k jednomu a druhý si jen uložím. Přepadla mně lenora. Tak jsem oba recepty četl a zkoumal a přemýšlel a uložil a musím také velmi brzo vyzkoušet. Hlavně proto, že jsem to nikdy nejen nejedl, ale ani neviděl. No mám prostě mezery ve svých znalostech. Tak Tě a Vás všechny v té dáli zdravíme a přece jen doufáme, že Ti srdce zavelí a peněženka dovolí a zavítáš do rodných krajů.

Pridaj komentár k receptu: