Hovädzí perkelt k mladej fazuľke (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ďaleko neodchádzajte, k prívarku z mladých fazuľkových luskov patrí aj perkelt. Tak nech máte menu rukou spoločnou „pokope, či pohromade“, jedno i druhé. Perkelt ako príloha, či hlavné jedlo je na Slovensku obľúbený. Nepreháňam, ak si dovolím poznamenať, že od Uble až za Skalicu. Aj pre neho platí východniarske „co chižka, to inakša vareška“. S použitím toho, či iného druhu mäsa, tej či onej koreniny, …, papriky, paradajok. Tak to bolo u nás pod Šibenou horou. Tak nech Vám chutí aj u Vás doma!

4 - 6
porcie
15 minút
príprava
100 - 120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Príprava „à la classica“ je veľmi jednoduchá, no na druhej strane, výsledný efekt veľmi chutný; na dve PL rastlinného oleja som postrúhal veľkú žltú cibuľu, pridal dve PL škvarenej bravčovej masti,
  2. pridal ani nie celý kg na väčšie kusy (naj je do čeho kusnuc, directiva mojej krajšej ½), hovädzeho krku (do pozornosti dávam jeho krásnu „kobé“ štruktúru), premiešal a nechal „zatiahnuť“.
  3. Medzičas som využil na pokrájanie zrelých paradajok a hrubostenných paprík (aj s jadrovníkmi),
  4. ktoré som presypal k mäsu.
  5. Po premiešaní som vložil aj pretlačený cesnak a koreniny (paprika mletá sladká; čierne mleté korenie; ligurček sušený drvený ; ďumbier čerstvo mletý; klobásovo-gulášová zmes).
  6. Ešte raz jemne premiešal a občasnou kontrolou v priebehu 90 - 100 min nechal uvariť až na skoro „rozpadávajúcu sa konzistenciu“ mäsa; nepodlieval som, ani nedochucoval, ale
  7. za horúca servíroval ako hovädzí perkelt s prívarkom zo žltej mladej fazuľky; do pozornosti si Vám dovolím dať porovnanie dispozície tohoto posledného obrázku s obrázkom č. 10 receptu: „Mladá fazuľka s perkeltom z hovädziny (fotorecept)“!