Hovädzí perkelt Iowa s maslovými nokerdľami fotorecept

sracz - fotkasracz, Peoria, Arizona, USA, 10. septembra 2015
Hovädzí perkelt Iowa s maslovými nokerdľami (fotorecept)
Foto: sracz

Staré všeobecne na našom krásnom Slovensku známe, teda okrem halušiek, „každá chižka inakša variška“, platí aj o guľášoch, perkeltoch a paprikášoch! Aj ja pridávam ďalší z mojich, ktorý svetlo sveta získal ďaleko od mojej rodnej „hrudy“! Aj to iba vďaka zvláštnemu druhu hovädzieho mäsa. Medzirebrovej svaloviny s jemnou, až čipkovou štruktúrou tuku, veľmi podobnou slávnej japonskej z Kobe. Aj maslové „ňočky“ získali obdiv u našich susedovcov, ktorých som touto našou „várou“ pohostil. Chutilo im!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 - 250 g
600 - 800 g
1 200 - 1 500 g
2 PL
1 PL
1 PL
1 ČL
podľa chuti
1 ks
1 ks
3 - 4 strúčiky
500 - 600 ml (alebo kurací, príp.voda)
3 - 4 halúzky
Nokerdle:
500 - 600 g
2 - 3 ks
4 - 5 PL
1 ČL
podľa potreby (minerálka)
1 ks
podľa potreby ks (na ozdobu)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    do vyškvarenej pokrájanej údenej slaniny som nastrúhal dve veľké, tentoraz žlté, cibule

    Hovädzí perkelt Iowa s maslovými nokerdľami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a po krátkom orestovaní, na cibuli nechal „zatiahnúť“ hovädzie mäso pokrájané na veľké kocky; presne podľa motta mojej krajšej a lepšej ½_čky: „nech je do čoho kusnúť“

    Hovädzí perkelt Iowa s maslovými nokerdľami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nasledovali koreniny, v poradí čerstvo nastrúhaný „orech“ ďumbiera (množstvo „bajočko 2 zarovnané PL“), PL korenia na hovädzie mäso „Szeged“, PL papriky červenej mletej sladkej, mokka lyžička guľášovo klobásovej zmesi z Komárna; soľ a čMČK podľa chuti

    Hovädzí perkelt Iowa s maslovými nokerdľami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po premiešaní a asi 12÷15´ podusení, som pridal veľkú mäsitú zelenú papriku, veľkú zrelú paradajku, pokrájané na „C_éčka“ a menšie kocky a čerstvo pretlačené strúčiky cesnaku, opäť všetko jemne opatrne premiešal, podusil ďalších 12÷15´,

    Hovädzí perkelt Iowa s maslovými nokerdľami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zalial „dobrým ½ litrom“ hovädzieho vývaru (ale nič sa nestane ak použijete obyčajnú vodu), priložil halúzky ťerstvého ligurčeka, tentoraz ale už vyproseného od nového majiteľa, priviedol do varu, zdroj tepla stĺmil na minimum a ~ 90´ nechal variť až na konzistenciu všeobecnej spokojnosti

    Hovädzí perkelt Iowa s maslovými nokerdľami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    než sa perkeltík uvaril, pripravil som nokerdlíky; uvedené ingrediencie som vymiešal (potreboval som ešte asi 120 ml vlažnej neochutenej minerálky „Perrier“) na hustotu o niečo málo väčšiu ako na halušky a vesto nechal ~ 15´ oddýchnuť. Potom som ho cez „haluškátor“ pretlačil do vriacej osolenej vody, premiešal, nechal tri razy „zodvihnúť penu“ a sdedil; hneď som, bez prepláchnutia (to iba v prípade, že by som nokerdle urobil do zásoby, prepláchol by som ich v studenej vode), servíroval

    Hovädzí perkelt Iowa s maslovými nokerdľami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a jedlo sa veľkými lyžicami (ako by moja milovaná švagrinka Naděnka, po rodičoch z Hané, povedala „a snědli sme to velikó lžečkó“

    Hovädzí perkelt Iowa s maslovými nokerdľami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    takto „vyrašil“ môj ligurček TibÝk u mňa posledný raz, na jar 2014; 15. januára 2015 sme sa odsťahovali do „bytovky“ a ligurček som nechal na jeho pôvodnom mieste; žiaľ v kvetináči na „lódžii“ sa jeho bratovi nedarilo

    Hovädzí perkelt Iowa s maslovými nokerdľami (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Slovenská kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené

Diskusia k receptu

frezia68
@sracz :tá medzirebrová svalovina mi pripomína móčing,ale nech je odkiaľkoľvek,mne by chutilo,lebo taký perkelt a ešte s nokerlami,je moje obľúbené jedlo.Fajnovo si navaril :-)
izabella929
@sracz , jedlo pre kráľov..veľmi chutné s nokerľami, u nás ich voláme nokedle, ale na tom nezáleží, ala to skvelé jedlo považujem za nasamlepšie...)chutne si navaril...)
jozka2
Verim,ze chutilo aj tvojim susedom a chvalia do nekonecna,hlavne,ze oni nemuseli varit.
babkamt
ty si sa dnes rozbehol. Takto pripravené mäso by aj mne chutilo:-)
helenore
Ja ani neviem čo mám napísať, ale že slintám, hovorí za všetko.
patroveckypitrs
Ako by som to komu česť tomu chvála a kuchárovi z rodnej zemi trikrát sláva. Vidno hneď kto si varenie užíva a robí mu potešenie, tak želám ešte veľa takýchto 5***** receptov pre nás a držím palec.
klaudia968
@sracz výborne si navaril,je vidieť, že sa vieš v kuchyni otáčať. Klobúk dolu pred tvojou šikovnosťou, dávaš sem samé fajné recepty. Inak sa ani nedá ako 5*