Foto: lubisthemple
Z mojej novej kuchárskej knihy.
na 200 °C
Suroviny
225 g mleté |
|
4 PL |
|
4 PL rozpustené |
|
Čokoládová náplň: | |
225 ml |
|
2 čl |
|
115 g |
|
2 ks |
|
225 g |
|
1 čl |
|
150 ml |
|
Postup
-
1
Zmiešame pomleté para orechy s kryštálovým cukrom a rozpusteným maslom.
-
2
Pomocou lyžice alebo rukou túto zmes natlačíme na dno a okraje formy. Upečieme v rúre predhriatej na 200 °C 8 až 10 minút (alebo do zlatista). Necháme vychladnúť.
-
3
Želatínu necháme nabobtnať v mlieku počas 2 minút. Pridáme vaječné žĺtky, polovicu práškového cukru a čokoládu. Varíme nad parou asi 5 minút (kým sa želatína aj čokoláda nerozpustia). Vymiešame dohladka. Pridáme vanilkovú esenciu a opäť premiešame. Dáme do chladničky na asi hodinku.
-
4
Zo sladkej smotany si pripravíme šľahačku.
-
5
Z bielok vyšľaháme sneh. Keď bielka začnú tuhnúť pridáme dve lyžice zo zvyšného práškového cukru a ušľaháme tuhý sneh. Pridáme zvyšok práškového cukru.
-
6
Čokoládovú zmes vyberieme z chladničky. Postupne primiešame šľahačku a bielkový sneh. Vylejeme na vychladnutý orechový spodok koláča.
-
7
Koláč necháme odpočívať v chladničke aspoň 3 hodiny.
@babidka , robila som ho prvykrat, takze som sla podla originalneho receptu, ale urcite by bol vynikajuci aj s mandlami alebo vlasskymi orechami :)