Z mojej novej kuchárskej knihy.
na 200 °C
Suroviny
| 225 g mleté | 
                                                             | 
                                                    
| 4 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 4 PL rozpustené | 
                                                             | 
                                                    
| Čokoládová náplň: | |
| 225 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 2 čl | 
                                                             | 
                                                    
| 115 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 225 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 čl | 
                                                             | 
                                                    
| 150 ml | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Zmiešame pomleté para orechy s kryštálovým cukrom a rozpusteným maslom.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Pomocou lyžice alebo rukou túto zmes natlačíme na dno a okraje formy. Upečieme v rúre predhriatej na 200 °C 8 až 10 minút (alebo do zlatista). Necháme vychladnúť.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Želatínu necháme nabobtnať v mlieku počas 2 minút. Pridáme vaječné žĺtky, polovicu práškového cukru a čokoládu. Varíme nad parou asi 5 minút (kým sa želatína aj čokoláda nerozpustia). Vymiešame dohladka. Pridáme vanilkovú esenciu a opäť premiešame. Dáme do chladničky na asi hodinku.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Zo sladkej smotany si pripravíme šľahačku.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Z bielok vyšľaháme sneh. Keď bielka začnú tuhnúť pridáme dve lyžice zo zvyšného práškového cukru a ušľaháme tuhý sneh. Pridáme zvyšok práškového cukru.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Čokoládovú zmes vyberieme z chladničky. Postupne primiešame šľahačku a bielkový sneh. Vylejeme na vychladnutý orechový spodok koláča.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Koláč necháme odpočívať v chladničke aspoň 3 hodiny.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


@babidka , robila som ho prvykrat, takze som sla podla originalneho receptu, ale urcite by bol vynikajuci aj s mandlami alebo vlasskymi orechami :)