Hodvábny čokoládový koláč fotorecept

lubisthemple - fotkalubisthemple, 10. apríla 2011

Z mojej novej kuchárskej knihy.

8 minút
na 200 °C

Suroviny

225 g mleté
4 PL
4 PL rozpustené
Čokoládová náplň:
225 ml
2 čl
115 g
2 ks
225 g
1 čl
150 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešame pomleté para orechy s kryštálovým cukrom a rozpusteným maslom.

    Hodvábny čokoládový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pomocou lyžice alebo rukou túto zmes natlačíme na dno a okraje formy. Upečieme v rúre predhriatej na 200 °C 8 až 10 minút (alebo do zlatista). Necháme vychladnúť.

    Hodvábny čokoládový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Želatínu necháme nabobtnať v mlieku počas 2 minút. Pridáme vaječné žĺtky, polovicu práškového cukru a čokoládu. Varíme nad parou asi 5 minút (kým sa želatína aj čokoláda nerozpustia). Vymiešame dohladka. Pridáme vanilkovú esenciu a opäť premiešame. Dáme do chladničky na asi hodinku.

    Hodvábny čokoládový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo sladkej smotany si pripravíme šľahačku.

    Hodvábny čokoládový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z bielok vyšľaháme sneh. Keď bielka začnú tuhnúť pridáme dve lyžice zo zvyšného práškového cukru a ušľaháme tuhý sneh. Pridáme zvyšok práškového cukru.

    Hodvábny čokoládový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Čokoládovú zmes vyberieme z chladničky. Postupne primiešame šľahačku a bielkový sneh. Vylejeme na vychladnutý orechový spodok koláča.

    Hodvábny čokoládový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláč necháme odpočívať v chladničke aspoň 3 hodiny.

    Hodvábny čokoládový koláč (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Dezerty, Obed, Na sladko, Torty, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

kata50
Perfektný fotorecept, s ešte krajším koláčikom:-))
verula
zaujimavy recpetik a krasne sa ti podaril ukladam
babidka
To je nieco akurat pre mna:-)Ten kolacik musi byt uzasny! skusala si to aj s inymi ako para orechami ?
lubisthemple
vsetkym dakujem za pozitivne komentare :)
@babidka , robila som ho prvykrat, takze som sla podla originalneho receptu, ale urcite by bol vynikajuci aj s mandlami alebo vlasskymi orechami :)
sovka62
Ja by som sa asi obišla aj bez toho spodného cesta. Stačilo by tou plnkou naplniť poháre, vyzerá úžasne.
lubisthemple
@sovka62 , urcite by to slo aj tak. Ten spodok ani nie je cesto, su to len orechy, cukor a maslo. Ked sa upecie, tak cukor skaramelizuje a potom je spodna cast uzasne chrumkava :)
abend
@lubitshemple mám otázku, môžem para orechy nahradiť vlašskými orechami? Ďakujem za odpoveď.
lubisthemple
@abend , robila som ho prvykrat, takze som to este neskusala, ale myslim si, ze s vlasskymi orechami bude rovnako vyborny :)
trencanka
Vanilkovu esenciu si vyrabam doma z pravych vanilkovych strukov a vodky. Zreje minimalne 6 mesiacov.
evanaaa
Výborný koláčik už len podľa opisu, rada by som vyskúšala ak by sa dalo dať do orechov miesto cukru sladidlo, síce by to neskaramelizovalo, ale čo už, len či by to tak šlo. Ale treba asi vyskúšať.
gman
o kvalite kolacika nepochybujem a velmi sa mi paci, ked si variaci daju zalezat aj na tom, aby bola fotka PARADNA. klobuk dolu
domci4
Tak toto som robila a nepodarilo sa mi to :(
domci4
Neviem, bolo to riedke, nestuhlo mi to :( vobec...asi som dala malo čokolady
lubisthemple
možno to bolo kvôli tomu, ako si pripravila želatínu, pretože ja som ho robila podľa tohto receptu trikrát a vždy stuhol.
blackwidow68
Mnam ja som ho dnes robila vynikajuci je :) ale nabuduce dam daky kysli lekvar medzi orechy a cokoladu :)