Hodvábny čokoládový koláč (fotorecept)

Autor receptu: lubisthemple

Z mojej novej kuchárskej knihy.

8 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame pomleté para orechy s kryštálovým cukrom a rozpusteným maslom.
  2. Pomocou lyžice alebo rukou túto zmes natlačíme na dno a okraje formy. Upečieme v rúre predhriatej na 200 °C 8 až 10 minút (alebo do zlatista). Necháme vychladnúť.
  3. Želatínu necháme nabobtnať v mlieku počas 2 minút. Pridáme vaječné žĺtky, polovicu práškového cukru a čokoládu. Varíme nad parou asi 5 minút (kým sa želatína aj čokoláda nerozpustia). Vymiešame dohladka. Pridáme vanilkovú esenciu a opäť premiešame. Dáme do chladničky na asi hodinku.
  4. Zo sladkej smotany si pripravíme šľahačku.
  5. Z bielok vyšľaháme sneh. Keď bielka začnú tuhnúť pridáme dve lyžice zo zvyšného práškového cukru a ušľaháme tuhý sneh. Pridáme zvyšok práškového cukru.
  6. Čokoládovú zmes vyberieme z chladničky. Postupne primiešame šľahačku a bielkový sneh. Vylejeme na vychladnutý orechový spodok koláča.
  7. Koláč necháme odpočívať v chladničke aspoň 3 hodiny.