Hodvábny čokoládový koláč (fotorecept)
Autor receptu: lubisthemple
Z mojej novej kuchárskej knihy.
Postup
- Zmiešame pomleté para orechy s kryštálovým cukrom a rozpusteným maslom.
- Pomocou lyžice alebo rukou túto zmes natlačíme na dno a okraje formy. Upečieme v rúre predhriatej na 200 °C 8 až 10 minút (alebo do zlatista). Necháme vychladnúť.
- Želatínu necháme nabobtnať v mlieku počas 2 minút. Pridáme vaječné žĺtky, polovicu práškového cukru a čokoládu. Varíme nad parou asi 5 minút (kým sa želatína aj čokoláda nerozpustia). Vymiešame dohladka. Pridáme vanilkovú esenciu a opäť premiešame. Dáme do chladničky na asi hodinku.
- Zo sladkej smotany si pripravíme šľahačku.
- Z bielok vyšľaháme sneh. Keď bielka začnú tuhnúť pridáme dve lyžice zo zvyšného práškového cukru a ušľaháme tuhý sneh. Pridáme zvyšok práškového cukru.
- Čokoládovú zmes vyberieme z chladničky. Postupne primiešame šľahačku a bielkový sneh. Vylejeme na vychladnutý orechový spodok koláča.
- Koláč necháme odpočívať v chladničke aspoň 3 hodiny.