Foto: honestka
Upiect Brioškove cesto /Brioche dough/ je pre mnohych na tejto stranke nie problemom. Je tu vela dobrych receptov, takze podrobny popis nie je potrebny. Zobraziť celý popisUpiect Brioškove cesto /Brioche dough/ je pre mnohych na tejto stranke nie problemom. Je tu vela dobrych receptov, takze podrobny popis nie je potrebny. Zalezi len na tom, ci chcete zjednoduseny recept /menej tuku a vajicok/, alebo ten "originalny". Ja stale peciem podla zauzivaneho zvyku ten vysokokaloricky, pretoze si ho uz tak casto ako v minulosti nedoprajeme. Vy si samozrejme mozete urobit svoje oblubene cesto. Tu ide viacmenej iba o formu za zmenu dobrej Vianocky ci Venca.
na 182 °C
Suroviny
1 kg |
|
20 dg |
|
33 g čerstvé |
|
1/4 ČL |
|
1 ČL |
|
1/2 ks na sťavu a kôru |
|
1 pohár vlažné |
|
1/4 pohára |
|
1 pohár mäkké |
|
5 ks |
|
2 ks celé |
|
2 ks na oči |
|
Na potretie cesta pred pečením: | |
1 ks celé |
|
troška |
|
1 PL |
|
Na potretie upečeného cesta: | |
2 PL rozpustené |
|
Postup
-
1
Jolika, so here HE is coming soon to your table... Vsetky suroviy som ti uviedla na moje pomery avsak Collorado ma skoro take iste podmienky ako my, takze by ti to tentoraz malo vyjst OK. Kedze viem, ze dobre kysnute cesto si vies upiect tak si dopln tekutiiny podla potreby ak bude je tvoja muka velmi sucha.
-
2
Kysnute cesto si dobre vypracujes /ako vies, ja mam najradsej, ked mi na taketo "fajnove" cesta kysnu pomaly v chlade. Toto kyslo 6 hodin v garazi, kedze uz mame sneh a chladne podmienky su tam idealne. Ty si urob podla svojho uvazenia, pretoze aj ked kysne normalnym sposobom na kuchynskom counter top, je velmi dobre.
-
3
= Vykysnute cesto si rozdelis na jednotlive casti v 10 kusoch: 1 ks cela hlava; 1 ks bombulec na ciapku; 2 ks obrvy; 2 ks oci; 1 ks nos; 2 ks fuzy; 1 ks brada.
-
4
Ked je Santa poskladany staci mu podkysnut max. do 10 minut aby sa cesto velmi pred pecenim nerozkyslo, lebo ked ho das do vyhriatej rury, ono v momente pekne vybehne tak, ze neprekysne - co je tu velmi dolezite kvoli samotnnej tvari /aby sa vsetko nezlialo dokopy/. Pred ukladanim jednotlivych casti cely kolac dobre natriem vajickom /s troskou vody a lyzicou krystaloveho cukru/. Troska pockam pokial zaschne /until feels tacky/ a poprikladam jednotlive casti na jeho tvar. Technika je dobra aj preto, ze jednotlive kusky sa "prrilepia" a nebehaju kde nemaju a tak ich nie je potrebne pridrziavat sparatkami!
-
5
= Teplota musi zodpovedat tvojej rure - u mna to bolo: 400 F = 204.44 C .......8 minut = znizena na 360 F = 182.22 C ....... 45 minut Cast ciapky kde je bombrlec treba na cas prikryt alobalom, lebo cesto je ovela tensie ako je cela tvar. Dopekat odokryte. Celu upecenu hlavu Santu nakoniec potrieme rozpustenym maslom. Zelam uspech a radost tvojich milych a nech vam chuti! /Ak nezabudnem, zajtra odfotim aj prekrojeny Brioche/.
Pozdravujem do Calgary , tvoj koláčik s tvárou Santa Clausa, je ako vyšitý pre deti, vnúčatká sa určite tešia, naši by sa tešili, len to musím zrealizovať.
Tvoje recepty, pritom aj rady pri varení a pečení, a to je aj pri tomto pridanom recepte, sú studnicou pre začínajúce, ale aj pre už skúsené ženy s vareškami v ruke. Vždy je dobre sa niečo nové naučiť, tak je to aj s inšpiráciou ako spestriť deťom, pre mňa aj vnukom, takého Mikuláša na plechu a tešiť sa pohľadom na tie očká prekvapenia kde vidieť nefalšovanú radosť. Určite si ukladám a teším sa na hviezdičky, nielen na vianočnom stromčeku, ale aj tých 5* čo sú pod receptom.
Požehnané sviatočné dni do ďalekej, pritom dnes už blízkej Kanady.
*****
*****