Hlava Santa Clausa-brioškove cesto fotorecept

honestka - fotkahonestka, 7. decembra 2014
Hlava Santa Clausa-brioškove cesto (fotorecept)
Foto: honestka

Upiect Brioškove cesto /Brioche dough/ je pre mnohych na tejto stranke nie problemom. Je tu vela dobrych receptov, takze podrobny popis nie je potrebny. Zobraziť celý popisUpiect Brioškove cesto /Brioche dough/ je pre mnohych na tejto stranke nie problemom. Je tu vela dobrych receptov, takze podrobny popis nie je potrebny. Zalezi len na tom, ci chcete zjednoduseny recept /menej tuku a vajicok/, alebo ten "originalny". Ja stale peciem podla zauzivaneho zvyku ten vysokokaloricky, pretoze si ho uz tak casto ako v minulosti nedoprajeme. Vy si samozrejme mozete urobit svoje oblubene cesto. Tu ide viacmenej iba o formu za zmenu dobrej Vianocky ci Venca.

60 minút
na 182 °C

Suroviny

1 kg
20 dg
33 g čerstvé
1/4 ČL
1 ČL
1/2 ks na sťavu a kôru
1 pohár vlažné
1/4 pohára
1 pohár mäkké
5 ks
2 ks celé
2 ks na oči
Na potretie cesta pred pečením:
1 ks celé
troška
1 PL
Na potretie upečeného cesta:
2 PL rozpustené




Postup

  1. 1

    Jolika, so here HE is coming soon to your table... Vsetky suroviy som ti uviedla na moje pomery avsak Collorado ma skoro take iste podmienky ako my, takze by ti to tentoraz malo vyjst OK. Kedze viem, ze dobre kysnute cesto si vies upiect tak si dopln tekutiiny podla potreby ak bude je tvoja muka velmi sucha.

    Hlava Santa Clausa-brioškove cesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kysnute cesto si dobre vypracujes /ako vies, ja mam najradsej, ked mi na taketo "fajnove" cesta kysnu pomaly v chlade. Toto kyslo 6 hodin v garazi, kedze uz mame sneh a chladne podmienky su tam idealne. Ty si urob podla svojho uvazenia, pretoze aj ked kysne normalnym sposobom na kuchynskom counter top, je velmi dobre.

    Hlava Santa Clausa-brioškove cesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    = Vykysnute cesto si rozdelis na jednotlive casti v 10 kusoch: 1 ks cela hlava; 1 ks bombulec na ciapku; 2 ks obrvy; 2 ks oci; 1 ks nos; 2 ks fuzy; 1 ks brada.

    Hlava Santa Clausa-brioškove cesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked je Santa poskladany staci mu podkysnut max. do 10 minut aby sa cesto velmi pred pecenim nerozkyslo, lebo ked ho das do vyhriatej rury, ono v momente pekne vybehne tak, ze neprekysne - co je tu velmi dolezite kvoli samotnnej tvari /aby sa vsetko nezlialo dokopy/. Pred ukladanim jednotlivych casti cely kolac dobre natriem vajickom /s troskou vody a lyzicou krystaloveho cukru/. Troska pockam pokial zaschne /until feels tacky/ a poprikladam jednotlive casti na jeho tvar. Technika je dobra aj preto, ze jednotlive kusky sa "prrilepia" a nebehaju kde nemaju a tak ich nie je potrebne pridrziavat sparatkami!

    Hlava Santa Clausa-brioškove cesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    = Teplota musi zodpovedat tvojej rure - u mna to bolo: 400 F = 204.44 C .......8 minut = znizena na 360 F = 182.22 C ....... 45 minut Cast ciapky kde je bombrlec treba na cas prikryt alobalom, lebo cesto je ovela tensie ako je cela tvar. Dopekat odokryte. Celu upecenu hlavu Santu nakoniec potrieme rozpustenym maslom. Zelam uspech a radost tvojich milych a nech vam chuti! /Ak nezabudnem, zajtra odfotim aj prekrojeny Brioche/.

    Hlava Santa Clausa-brioškove cesto (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

frezia68
Aký zaujímavý a krásny Santa. Obchádzam sladké a mnohé recepty,lebo zdravotné obmedzenia......,ale som bola zvedavá,kto pridal ten recept,rukopis mi nebol známy.Ináč už mnohé recepty autora prezradia.Takže vítaj @honestka a priznám,že ak by tu boli nejaké deťúrence,tak už vypekám,lebo kysnuté som vždy rada robila.A piekla by som presne to "vysokokalorické",veď párkrát do roka sa môže,nie?A hoci asi nebudem piecť,ukladám do KK " pre istotu",možná sa niekedy príležitosť najde,tak krásne sviatky do tej diaľky :-)))
babav
Mila @honestka , dakujem za tento recept, cesto sa podla ingrediencii chvali uz pred upecenim. Skoda, ze sa mi neotvaraju fotky v postupe , budem improvizovat a urcite cesto pouzijem aj na vianocku. Prajem ti pekne , stastne a pokojne sviatky, v kruhu tvojich najmilsich :-).
1x babav
babav
Vdaka, uz vidim aj foto postup.Hviezdickujem 5* > a ukladam do KK.
editam
Cesto vyzerá super, krásne nakysnuté. Stojí za vyskúšanie. Len ten postup prípravy znie ako súkromná pošta pre akúsi Joliku :-) Santa je celkom pekný, určite jednoduchší ako náš Ježiško :-)))
jerica
milá @honestka ,
Pozdravujem do Calgary , tvoj koláčik s tvárou Santa Clausa, je ako vyšitý pre deti, vnúčatká sa určite tešia, naši by sa tešili, len to musím zrealizovať.
Tvoje recepty, pritom aj rady pri varení a pečení, a to je aj pri tomto pridanom recepte, sú studnicou pre začínajúce, ale aj pre už skúsené ženy s vareškami v ruke. Vždy je dobre sa niečo nové naučiť, tak je to aj s inšpiráciou ako spestriť deťom, pre mňa aj vnukom, takého Mikuláša na plechu a tešiť sa pohľadom na tie očká prekvapenia kde vidieť nefalšovanú radosť. Určite si ukladám a teším sa na hviezdičky, nielen na vianočnom stromčeku, ale aj tých 5* čo sú pod receptom.
Požehnané sviatočné dni do ďalekej, pritom dnes už blízkej Kanady.
pusta1
Milá@Hanka , veľmi pekná, milá, vtipná a chutná kreácia :-)
*****
pusta1
Milá@Hanka , veľmi pekná, milá, vtipná a chutná kreácia :-)
*****
sonulienka
Jéj Hanka to je nádherné. Určite vyskúšam potešila si ma. Srdečne Ťa pozdravuje Tvoja rodná Banská Bystrica.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia