Hlava Santa Clausa-brioškove cesto (fotorecept)

Autor receptu: honestka

Upiect Brioškove cesto /Brioche dough/ je pre mnohych na tejto stranke nie problemom. Je tu vela dobrych receptov, takze podrobny popis nie je potrebny. Zalezi len na tom, ci chcete zjednoduseny recept /menej tuku a vajicok/, alebo ten "originalny". Ja stale peciem podla zauzivaneho zvyku ten vysokokaloricky, pretoze si ho uz tak casto ako v minulosti nedoprajeme. Vy si samozrejme mozete urobit svoje oblubene cesto. Tu ide viacmenej iba o formu za zmenu dobrej Vianocky ci Venca.

60 minút
na 182 °C

Suroviny

Postup

  1. Jolika, so here HE is coming soon to your table... Vsetky suroviy som ti uviedla na moje pomery avsak Collorado ma skoro take iste podmienky ako my, takze by ti to tentoraz malo vyjst OK. Kedze viem, ze dobre kysnute cesto si vies upiect tak si dopln tekutiiny podla potreby ak bude je tvoja muka velmi sucha.
  2. Kysnute cesto si dobre vypracujes /ako vies, ja mam najradsej, ked mi na taketo "fajnove" cesta kysnu pomaly v chlade. Toto kyslo 6 hodin v garazi, kedze uz mame sneh a chladne podmienky su tam idealne. Ty si urob podla svojho uvazenia, pretoze aj ked kysne normalnym sposobom na kuchynskom counter top, je velmi dobre.
  3. = Vykysnute cesto si rozdelis na jednotlive casti v 10 kusoch: 1 ks cela hlava; 1 ks bombulec na ciapku; 2 ks obrvy; 2 ks oci; 1 ks nos; 2 ks fuzy; 1 ks brada.
  4. Ked je Santa poskladany staci mu podkysnut max. do 10 minut aby sa cesto velmi pred pecenim nerozkyslo, lebo ked ho das do vyhriatej rury, ono v momente pekne vybehne tak, ze neprekysne - co je tu velmi dolezite kvoli samotnnej tvari /aby sa vsetko nezlialo dokopy/. Pred ukladanim jednotlivych casti cely kolac dobre natriem vajickom /s troskou vody a lyzicou krystaloveho cukru/. Troska pockam pokial zaschne /until feels tacky/ a poprikladam jednotlive casti na jeho tvar. Technika je dobra aj preto, ze jednotlive kusky sa "prrilepia" a nebehaju kde nemaju a tak ich nie je potrebne pridrziavat sparatkami!
  5. = Teplota musi zodpovedat tvojej rure - u mna to bolo: 400 F = 204.44 C .......8 minut = znizena na 360 F = 182.22 C ....... 45 minut Cast ciapky kde je bombrlec treba na cas prikryt alobalom, lebo cesto je ovela tensie ako je cela tvar. Dopekat odokryte. Celu upecenu hlavu Santu nakoniec potrieme rozpustenym maslom. Zelam uspech a radost tvojich milych a nech vam chuti! /Ak nezabudnem, zajtra odfotim aj prekrojeny Brioche/.