Halloumi fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 29. marca 2012

Halloumi je syr najcastejsie robeny z ovcieho alebo kozieho mlieka. Da sa ale robit aj z kravskeho mlieka. Napadlo ma dat tento recept Zobraziť celý popisHalloumi je syr najcastejsie robeny z ovcieho alebo kozieho mlieka. Da sa ale robit aj z kravskeho mlieka. Napadlo ma dat tento recept na Varechu po tom, co som tu nedavno videla recept od @Adkas na grilovany Halloumi.

Suroviny

10 l vlažné




Postup

  1. 1

    Do tepleho mlieka 32C som zamiesala syridlo a nechala som mlieko sadnut. Mnozstvo syridla treba dat podla navodu vyrobcu. Ja mam silny koncentrat , ja som dala 2,5ml syridla na 10l mlieka. Za 40 minut bolo mlieko sadnute, vhodne na krajanie. Sadnute mlieko som nakrajala nozom na stvorceky 3cm. Pokrajane mlieko som nechala postat 5 minut.

    Halloumi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po piatich minutach som to zacala miesat. Najprv pomaly, opatrne.

    Halloumi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Neskorsie, ked uz boli vyzrazane kusky mlieka tvrdsie, miesala som to rychlejsie. Hrniec som vlozila do teplej vody, aby teplota vyzrazaneho syra vysla na 40C. Idealne je dosiahnut to za 20minut.

    Halloumi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po tych 20tich minutach prisiel cas na zlievanie. Na hrniec som si dala sitko, aby som zachytila srvadku.

    Halloumi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na sitko som polozila dierkovu utierku.

    Halloumi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Srvadka mi stiekla do spodneho hrnca a na vrchu mi zostal syr.

    Halloumi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Syr som zaviazala a zavesila som ho na dve hodiny aby este srvadka odtekala.

    Halloumi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po dvoch hodinach som syr polozila na mriezku a zatazila. Posluzili mi na to doska na krajanie masa a 5kg vrecko ryzy. Syr som takto nechala dalsie dve hodiny.

    Halloumi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Syr som potom nakrajala na rovnomerne kusky. V mojom recepte odporucali syr nakrajat na kusky 5/10/15cm. Tieto moje boli zhruba tejto velkosti.

    Halloumi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Srvadku co mi zostala po zlievani syra som ohriala na teplotu 90C. Do takejto teplej srvadky som dala kusky syra. Syr sa necha varit, pokym nevyjde na povrch. Na tomto zabere je uz vidiet ako sa jeden kusok uz objavuje na povrchu.

    Halloumi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Syr by mal vyplavat na povrch asi za 45 minut.

    Halloumi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Syr som vytiahla plochou dierkovanou naberackou a ulozila som ho na drevenne podlozky. V tomto stadiu je syr makky a krehky.

    Halloumi (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po 20tich minutach sa syr moze prekrojit a do prostriedku sa moze vlozit nasekana pepermintova vnatka. Ja som tentokrat nechala syr iba takto.

    Halloumi (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Ked bol syr uplne vychladnuty vlozila som ho do slaneho nalevu. Takto sa da syr skladovat niekolko tyzdnov v chladnicke. Nalev je 20%, 1l vody+200g soli. Ked je syr dlhsie v tomto naleve je dost slany. Aby sme sa zbavili prebytocnej soli je dobre syr pred pouzit dat na par hodin do studenej prevarenej vody.

    Halloumi (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    No a takto syr vyzeral, ked som ho opiekla. Z desiatich litrov mlieka som mala 1,5kg syra.

    Halloumi (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

monzet
No teda-nádherné!!!Veľmi ťa obdivujem.Perfektná práca.
sept8
ake mlieko si prosim Ta pouzila? asi nie nase tetrapackove co vydrzia v pohode aj rok.. :/
zuzik01
original halloumi sa ale akosi sklada... nie je to len kus syra rozkrojeny a v prostriedku vlozena mata...
niniatko
@sept8 na všetky druhy syrov sa používa mlieko sáčkove, prípadne to v plastových fľašiach, mlieko musí mať na sebe napísane pasterizované alebo vysokopoasterizované, tetrapakové, teda UHT mlieko sa nikdy nezasyrí
pivonka
Keď som videla syr, hneď som vedela, že je to tvoj recept. Si macher.
turistka
@palokuchki- recept vyskúšam z kravského mlieka, je dobré, že vydrží i niekoľko dní v chladničke a keď začne sezóna pastvy ovečiek vyprosím si od baču i trošku ovčieho mlieka a potom skúsim urobiť z kombinácie mliek, syry sú zdravé.
palokuchki
Dakujem vam vsetkym. @sept8 , ja som pouzila cerstve kravske mlieko. @zuzik01 , ja som to napisala tak ako to mam v mojej kucharskej knihe. Ak mi vies poradit ako naozaj na to s tou matou budem velmi rada. Ty budes urcite lepsie vediet, ved si odtial. @pivonka :))
julica
Akurát včera som uvažovala o výrobe syra, a tu zrazu takýto nádherný recept. Už je aj uložený, pripravený na použitie. Ďakujem
tatranka
Krásny sýrik.Pekná práca.Ohromne spracovaný celý recept.
majo51
Nádhera,milujem takéto syry.Oprav si v recepte tie percentá soli,lebo 20% je 200g v 1000 ml a nie 800ml ale myslím si že to je pri tom krásnom syre detail.
skye
Velmi zaujimave. Krasny syrik...ale na to by som si netrufla :-)
cica2
si velmi šikovná, spraviť domáci syr, tak to fakt obdivujem, klobúk dole! Krásne fotky :-))
klaura
po bod 8 robím aj ja ... kravskú hrudku ... nabudúce budem určite pokračovať ... vyzerá to úplne skvele ... :)
jerica
Nič iné mi nepríde na rozum , iba, krásna práca veľkého profíka:-) Syry doma spravené z vlastného chovu , čo k tomu dodať , vynikajúce , skvelé:-) prezentácia ktorá nemá konkurenciu , poklona tomu kto to dokáže:-!
paveva
Perfektný podrobný popis. vďaka. podobne ako KLAURA, aj ja robím syr len po bod 8 a určite budem pokračovať. Máme totiž kraku a niekedy neviem čo s mliekom. Raz, ked som robila syr, dala som do neho štiplavú papriku, troch som to prehnala, ale zjedol sa. v minulosti som z neho robievala korbáčiky, ale už som zlenivela. ale toto sa pokusim "vyrobiť"
zuzik01
@palokuchki urcite sa ti popytam, lebo ja naozaj nepoznam presny postup. Viem len, ze aj ked halloumi krajas (hlavne to domace), tak sa akoby "lame" v polovici, kde bol ten syr prelozeny... zistim a urcite sa ozvem :-)
palokuchki
Potesili ma vase velmi mile komentare, dakujem. Som velmi rada, ze som tych co si robievaju syr inspirovala na nieci ine. @majo51 , dakujem za upozornenie. Uz som to opravila. Mala by som napisat autorovi knihy podla ktorej som to robila. On tam uvadza tabulky ako robit slane nalevy tym sposobom ako som to mala povodne napisane. @zuzik01 , dakujem. Budem velmi rada, ked sa mi ozves. @paveva , aj ja mam niekedy toho mlieka tolko, ze neviem co s nim robit. Robit syry, na to nemam cas kazdy den. Davame ho aj prasiatkam aj sliepkam.
ajuschka
fiha tak tento som este neskusala, pisem si na tento vikend
vdakaaaa
tetrisss
Syr robievam, ale len bez nasledneho varenia, chcem sa preto opytat, aku chut ma tento syr oproti cerstvemu?
palokuchki
@tykadielko , @ajuschka , dakujem. @tetrisss , syr po uvareni ma trochu chut od srvadky. Ked vychladne a je nalozeny v naleve ma nevyraznu chut. Varenim stvrdol je vhodny na opekanie.Opekava sa na grile, ale moze sa opekat aj na panvici. Takto opeceny je velmi chutny. Dopisem do receptu, ze v tom naleve je to dobre na dlhsie skladovanie. Normalne je ten nalev trochu slany. Je dobre dat syr pred varenim na par hodin do studenej prevarenej vody.
bejaja
krásne a zaujimavé, krásne fotky, recept určite vyskúšam...
tothka
Ten syr musí byť výborný, škoda že si tak ďaleko, tak rada by som tvoje syry ochutnala. Nech sa ti darí.
irenaw
skvelý recept, ukladám, aj keď možno nenájdem odvahu sama vyskúšať, ale budem sa občas kochať :-)
majaa81
tento syrík je výborný a po ugrilovaní krásne vrzgá pod zubami :) mnamka... teda domáci som este nejedla,ale v anglicku kupovaný chutil vyborne.
niniatko
dnes som ho robila po 3x, zatiaľ sme negrilovali, budeme v sobotu, len som si ho opiekla na panvici a bol veľmi dobrý, otec ho je len tak s chlebom a tiež som ho nakladala, keď mi jaksi nevyšiel čerstvý mäkký syr a viac chutil všetkým naložený tento ako ten mäkký
martamm
Obdivujem každého, kto dokáže takéto zázraky, nádherný syr :)
manya
teraz som vyskúšala syr, ktorý som robila podľa tohto receptu, je výborný,týždeň bol v slanom náleve, ale neurobila som ho taký slaný, mám už nejaké skúsenosti s výrobou syrov a viem že by bol vŕzgavý pod zubami, k tepelnej úprave tentoraz isto nedôjde,stihneme ho zjesť,robila som zo 7 litrov mlieka,nabudúce naložím aj do oleja s bylinkami, mám už odskúšané, vďaka za tento recept aj za španielske pečené vajíčka,robila som už viackrát,vynikajúce, ďakujem.
palokuchki
@martamm , dakujem. @manya som velmi rada, ze si bola spokojna so syrom aj so spanielskymi vajickami a dakujem ti ze si dala vediet. Ja tento syr robim dost casto. Opekam ho, alebo ho vyprazam.
manya
dnes som si z neho vypražila na skúšku,fantázia, v sobotu robím znova,lebo som dala aj dcére,veľa nezostalo, sme všetci syrový,ešte raz vďaka za super recept.
kukulienka71
Perfektná práca! to je veľká výzva, halloumi nám veľmi chutí, domáce by bolo úplne super:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia