Halloumi (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Halloumi je syr najcastejsie robeny z ovcieho alebo kozieho mlieka. Da sa ale robit aj z kravskeho mlieka. Napadlo ma dat tento recept na Varechu po tom, co som tu nedavno videla recept od @Adkas na grilovany Halloumi.

Suroviny

Postup

  1. Do tepleho mlieka 32C som zamiesala syridlo a nechala som mlieko sadnut. Mnozstvo syridla treba dat podla navodu vyrobcu. Ja mam silny koncentrat , ja som dala 2,5ml syridla na 10l mlieka. Za 40 minut bolo mlieko sadnute, vhodne na krajanie. Sadnute mlieko som nakrajala nozom na stvorceky 3cm. Pokrajane mlieko som nechala postat 5 minut.
  2. Po piatich minutach som to zacala miesat. Najprv pomaly, opatrne.
  3. Neskorsie, ked uz boli vyzrazane kusky mlieka tvrdsie, miesala som to rychlejsie. Hrniec som vlozila do teplej vody, aby teplota vyzrazaneho syra vysla na 40C. Idealne je dosiahnut to za 20minut.
  4. Po tych 20tich minutach prisiel cas na zlievanie. Na hrniec som si dala sitko, aby som zachytila srvadku.
  5. Na sitko som polozila dierkovu utierku.
  6. Srvadka mi stiekla do spodneho hrnca a na vrchu mi zostal syr.
  7. Syr som zaviazala a zavesila som ho na dve hodiny aby este srvadka odtekala.
  8. Po dvoch hodinach som syr polozila na mriezku a zatazila. Posluzili mi na to doska na krajanie masa a 5kg vrecko ryzy. Syr som takto nechala dalsie dve hodiny.
  9. Syr som potom nakrajala na rovnomerne kusky. V mojom recepte odporucali syr nakrajat na kusky 5/10/15cm. Tieto moje boli zhruba tejto velkosti.
  10. Srvadku co mi zostala po zlievani syra som ohriala na teplotu 90C. Do takejto teplej srvadky som dala kusky syra. Syr sa necha varit, pokym nevyjde na povrch. Na tomto zabere je uz vidiet ako sa jeden kusok uz objavuje na povrchu.
  11. Syr by mal vyplavat na povrch asi za 45 minut.
  12. Syr som vytiahla plochou dierkovanou naberackou a ulozila som ho na drevenne podlozky. V tomto stadiu je syr makky a krehky.
  13. Po 20tich minutach sa syr moze prekrojit a do prostriedku sa moze vlozit nasekana pepermintova vnatka. Ja som tentokrat nechala syr iba takto.
  14. Ked bol syr uplne vychladnuty vlozila som ho do slaneho nalevu. Takto sa da syr skladovat niekolko tyzdnov v chladnicke. Nalev je 20%, 1l vody+200g soli. Ked je syr dlhsie v tomto naleve je dost slany. Aby sme sa zbavili prebytocnej soli je dobre syr pred pouzit dat na par hodin do studenej prevarenej vody.
  15. No a takto syr vyzeral, ked som ho opiekla. Z desiatich litrov mlieka som mala 1,5kg syra.