Guláš s knedľou

honestka - fotkahonestka, 12. júna 2010
Guláš s knedľou
Foto: honestka

Recepty su v kazdej rodine "original" pre nich, ja sa podelim s mojim.

15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg
1 ks
1 hlavička
1  lyžica
podla chuti
1  lyžička
1 lyžička
podla chuti
podla chuti
koreňová zelenina:
1/2
1/2
3-4 ks
3-4 ks
1/2
2-3 ks
1/4 lyžičky
1 pohar
1/2  lyžičky
1 lyžica
podla potreby




Postup

  1. 1

    Postup rozpisovat nebudem podrobne - vsetci robime zaklad zrejme rovnako. Dolezite je maso dobre opiect zo vsetkych stran a ja ho troska posypem mukou. Prelozim do kuchty v ktorej som na bravcovej masti udusila do sklovita cibulu a cesnak a pridam vsetky potrebne koreniny, papriku, horcicu, kečup, podlejem 1 pohar vina a dusim 20 minut.

    Guláš s knedľou - obrázok 1
  2. 2

    Kuchtu necham vychladnut, otvorim a pridam korenovu zeleninu, ktoru nechavam v kuse, lebo nie kazdy si prilozi z nej na tanier) a znova podusim 5 minut. Zase počkam kym hrniec vychladne otvorim - zelenina pustila dalsiu stavu (ak nie prilejte v tomto momente trosku vody) a tak len dochutim čerstvym mletym ciernym korenim, pridam 3 struciky pretlaceneho cesnaku, majoranku a necham vsetko povarit asi tak 5 minut, aby sa tato chut dostala dobre do jedla.

    Guláš s knedľou - obrázok 2
  3. 3

    Takto pripraveny hrniec necham postat par hodin pred jedenim, aby sa vsetky chute dobre spojili a my ho papapme vzdy iba s parenou knedlou v nutnom pripade sa podava s cestovinami ci zemiakmi, alebo ryzou.

    Guláš s knedľou - obrázok 3
  4. 4

    Pretoze sa u nas robi najradsej z tohto typu masa, ostane makučke, vlačne a velmi chutne. Nase deti vsak preferuju gulas IBA z chudeho masa a tak prichadzju o taketo dobre jedlo. Naviac nam je potrebne iba pohar dobreho vina, alebo vychladeneho piva a nebicko v papulkach je dostatocne. Tu si vzdy spominame na nase dobre CHmelove piva a striedame radsej tie europske ako tieto rychle a umele ... Dobru chut!

    Guláš s knedľou - obrázok 4

Diskusia k receptu

frezia68
Veru by som si dala a tiež rada používam tie maďarské omáčky v tube a papriku samozrejme tiež.Pekné aj knedle,až toľko....:-))
tinca
@honetka perfektný recept mám rada šťavičky v kombinácii so zeleninou skúsim, ale bez tých pást, nepoznám to. No a tie knedle nemajú chybu, ale si ich narobila. No a močing je výborný ľúbim tú gliku.
sovka62
@honestka a to aj v Canade máte paprikové pasty? Veď ja som ich dosť dlho nosila z Maďarska, u nás neboli. Teraz už bežne dostať Gulyás krém a Piros Arany (červené zlato) sladké i pálivé. Ten guláš krém je taký dobrý, že keď už neviem, čo by som jedla, natieram si ho na maslový chlieb. A tiež ich samozrejme používam do gulášu. Vyskúšam ten tvoj recept, guláš robievam len z mäsa, nanajvýš kotlíkový so zemiakmi, takže tvoj je pre mňa novinka.
2010
honestka,
aj ty uz si asi dlho vonku lebo tam vidim komplexnost surovin a chuti,
musi byt super, my tu na opacnej strane namiesto kecupu supneme thai sweet chilli sauce, a jasne ze tam ide madarsky pista .
Sovka aj moja zena si ho dava na chleba.
honestka
@2010 : radi mame aj nase originalne gulase, tento som si casom premenila na tuto kombinaciu oblubeneho husteho- lebo ako gulasova polievka nam chuti so zeleninou. a osvedcio sa. Vonku sme uz velmi dlho a tak sa rada vraciam k originalom nasich jedal,clovek vyskusal vsetlico ,ale ..."co sa v mladosti naucis"... pokial mozeme tak obmiename vsetko a je maloco co nam nechuti.
honestka
@Sovka : obcas v tunajsich deli najdeme vyrobky, na ktore si spominam este z domu, a vzdy rada skusam aj tie co nepoznam. niekedy clovek objavi veci bez ktoreho sa kuchyna stane nepostradatelna. Z nudze som si dlhe roky pripravovala taketo veci varenim sama, lebo nebolo kde kupit a tak na jesen to u nas vyzera ako stara slovenska domacnost- zavaranie hoci viacej veci som sa naucila mrazit.
frezia68
@tinka ,v Kauflande je veľké výber,práve som bola dokúpiť,ale niektoré ozaj pália,treba dať menej.Ale nemusím mať čili na balkóne,výborne nahradia,hľadaj maďarské-sú sladké,aj pálivé.
používateľ nemá avatar
dry
dry
Gulášový krém ako aj paprikové ochucovadlo "Piros arany" kúpite aj v Tesku aj v Kauflande. Dajú sa kúpiť lahôdkové - csemege a pálivé - csípős. Používam ich podľa zloženia stravníkov. Pre deti viac ochucujem lahôdkovými.
tatranka
Ten guláš mi vonia aj na diaľku.Nehovoriac,že určite výborne chutí.
Pre mňa je prekvapením horčica v prášku.Vôbec také niečo nepoznám.No budem hľadať po predajniach.
jerica
@honestka ďakujem za super video na vykosťovanie kuraťa na roládu , pre mňa by to bolo na dlhšie , fotografovať a vykosťovať , v jednej ruke nožík , v druhej fotoaparát. ahojko :-))
babav
@honestka , mala si ten gulas nazvat "moj",lebo je skutocne originalny,
asi by si tazko nasla rovnaky recept ;-).V tom je krasa varenia ,kazdy si moze prisposobit recept k vlastnej chuti!
honestka
@babav : veru po rokoch varenia tu si clovek msli, ze este vela veci varim slovenskych, avsak casto sa pristihnem, ze original veci som si prisposobila z nutnosti, aby som tu "slovensku; chut ako tak privodila hoci aj na zaklade tyh inych primesi... hlavne ze to povazujeme za nase jedla...dakujem, pozdravujem ta.
sefkuchar
Gulas sa priblizuje k mojmu..Mam knihu -200 receptov na gulase...takze som z toho vybral tie najlepsie napady a robim ho skoro ako Tvoj...ta knedla -je moja slabost- malokedy sa mi vydarila ,preto kupim - cesto -white bread ,rozmrazim ,necham napuchnut ,naparim - a je celkom jeditelna.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia