Kvaka - mliečna polievka

honestka - fotkahonestka, 16. apríla 2010
Kvaka - mliečna polievka
Foto: honestka

Kvaka sa niekedy na Slovensku pestovala vo velkom mnozstve, ale pouzivala sa vacsinou pri vykrme osipanych. Farba kvaky bola slabo oranzova a troska sladkastej Zobraziť celý popisKvaka sa niekedy na Slovensku pestovala vo velkom mnozstve, ale pouzivala sa vacsinou pri vykrme osipanych. Farba kvaky bola slabo oranzova a troska sladkastej chuti. Aj ked Rutabaga-(tiez Swede je angl. vyraz) nie je uplne ta ista odroda, co si pamatam ja z domu, tu z nej robim dobru polievku, ktoru varila mama z kvaky doma a patri medzi nase oblubene. V chudobnejsich rodinach sa z nej varili aj ine - napr. mucne jedla, alebo sa podavali tam, kde sa pouzivali zemiaky.

25 minút
príprava

Suroviny

2  ks
2 ks
2-3 ks
1 ks
1/2 ks
1/2 ks
podla chuti
podla chuti
3 dcl
2 PL
1 liter




Postup

  1. 1

    Vsetku zeleninu pokrajame na kocky a dame pomaly dusit tak, ze prilievame po troske vodu. Ked je vsetko polomake, zalejeme horucou vodou a prevarime. Ked zacne vriet, tak zo smotany si urobime s mukou zatrepku a vsetko spolu prevarime. Dodnutime podla svojich potrieb koreninami a solou.

    Kvaka - mliečna polievka - obrázok 1
  2. 2

    Tato polievka je velmi chutna a vyzivna a tak isto sa z nej moze urobit KREMOVA tak, ze vsetko rozmixujeme ponornym mixerom. Ma zvlastnu sladkastu chut od mrkvy a rutabagy a tak je velmi dobra aj vtedy, ked sa namiesto sladkej smotany prida smotana kysla.

    Kvaka - mliečna polievka - obrázok 2
  3. 3

    Rozdiel medzi RUTABAGA a TURNIP v obrazku sa mozno nezda velmi velky ale vo farbe a v chuti je tento rozdiel podstatny. Turnip je viac biely a ma pikantnu chut, ktora sa skor da prirovnat k stiplavejsiemu kalerabu, naopak rutabaga je slabo-oranzova a nasladla. Pre porovnanie som nasla obrazky ak pomozu. Obidve zeleniny samostatne su tak isto vyborne ak ich pridame k varenym zemiakom a tieto potom vymiesame na pyre.

    Kvaka - mliečna polievka - obrázok 3
  4. 4

    Tuto polievku som uverejnila na podnet diskusie, ktora bola o sweet potato (sladkych zemiakoch) a yams - pretoze bola tam rec o nich, ale su to zase len predsa ine a samostatne druhy zeleniny hoci my ked sa tu snazime tieto prelozit nenajdeme poriadny eqvivalent ako ich nazvat. http://varecha.pravda.sk/diskusie/nedocenene-lacne-suroviny/346-forum.html Na obrazku je cast mojej urody vlani. Nove listky su vynikajuce osmazit na masle a troska cesnakovej soli.

    Kvaka - mliečna polievka - obrázok 4
  5. 5

    K polievke podavame celozrnne zemlicky s orechami ak ich mame poruke, alebo ine druhy chlebov, ci placiek, ktorych receptov je na vareche velky pocet. http://varecha.pravda.sk/recepty/celozrnne-zemlicky-vlasskymi-orechami/6462-recept.html Dobru chut!

Diskusia k receptu

kuchticka
Ahoj honestka, tento recept vyskusam hned v pondelok. Paci sa mi. Ja kupujem rutabaga i turnip a pridavam do vsetkych zel. polievok , ale tiez jem surove, ako kaleraby. Velmi mi chutia. Ale nenapadlo mi robit polievku zo smotanou. To moze byt ovela jemnejsia polievka. Prosim ta mozes mi vysvetlit co je to VEGETA u nas? Je to ten bujonovy prasok, ci granule, ako kuriaca prichut, alebo hovadzia?
tinca
Keď som bola malá, tak moja starka varila kvakovú polievku, ale na sladko, nie so smotanou, bola výborná. Na vysvetlenie k VEGETE, môže byť aj ako prášok, ale fi Nestlé vyrába výbornú granulovanú, slepačiu aj zeleninovú. Tá zeleninová je s 10 druhmi zeleniny.
2010
kuchticka
Vegeta ( brand name) je dehydratovana ,ochutena a pomleta zelenina.
sovka62
Predpokladám, že Turnip je vodnica. Celkom Vám, čo žijete vonku, závidím, že si tieto plodiny môžete kúpiť. Hoci sa obe u nás pestovali tradične, v obchodoch ani na trhoch som ich nevidela. Pritom sú nenáročné na pestovanie, dobre rastú aj v chudobnejších pôdach a čo je dôležité, dajú sa skladovať celú zimu ako zemiaky, alebo koreňová zelenina. Ako píše Kuchtička, sú naozaj chutné aj surové a v zime nahradia napr. mladý kalerábik, alebo reďkovku. Nuž ale čomu sa čudujem, keď na Slovensku sa už pomaly prestávajú pestovať aj zemiaky.
2010
kuchticka,
dakujem , odkladam
sracz
Výborný variant využitia turnipu (na obr.) Honestka! Blahoželám! Spoločne s rutabagou (semená som poslal už aj domov) ich používam s ostatnou koreňovou zeleninou tu v Des Moines Iowa, do hovädzej polievky. V kombinácii s mladou karotkou, pokrájanými stopkami zeleru (?rapíky? v SJ?), červenej cibule, zemiakov v červenej šupke, zapečené s troškou olivového oleja, niekoľkými hoblinkami masla, oMČKované a jemne osolené; výborné aj k rezňom, kuriatkam, alebo iba tak k TV. Rutabágu, podusenú ako sladkú kapustu, s troškou MČK som vyskúšal aj v strapačkách! I tak še da!
bozulka
@honestka ,kvaka je jedna z mnohých oblúbených zelenín.Ja ju často pečiem s batatmi,baklažánom, cukínou,hokaido atď mám recept na vareche.Kvaku, vodnicu aj čiernu reďkev si pestujem sama/semiačka dostať kúpiť v semenách/.Môj otec mal veľmi rád kvaku na Vianoce ako polievku.Len kvaku si sušil-tenké plátky a potom uvaril s údeným mäsom -špeciálne s údenými bravčovými chvostikami,určite bola s feferonkou lebo si pamätám ,že pálila.Bol to číry vývar trošku do hneda ale výborný.To čo máš na obrázku je vodnica-jeden druh ako ju poznám ja.Vodnica je aj biela a trošku sploštená.Tú mám rada za surova,do šalátov aj vyprážaná atď.
Kvaka je tak vyfarbená ako táto vodnica,ale je to skôr ako repa.Mám doma sáčik so semienkami,ale nemám skener.
@sovka Ty máš záhradu?Ja tieto semená kupujem bežne niekoľko rokov v semenách.
honestka
Dakujem vsetkym za comments!
Je fantasticke, ze na zaklade toho, ked niekto spomenie jednu vec- sa diskusia rozsiri roznymi smermi a dozvieme sa celkom nove veci.

Je strasne vela veci, co sa tu na Vareche premelie rad a receptov- ja mam rada trebarz veci, ktore som uz davno pozabudla a ked si znova precitam nejaky recept- vybavi sa mi detstvo.
Vtedy sa veru mamy museli obracat co navarit denne, aby nakrmili 4-5 chlapov v rodine, kedze vtedy este neboi ani tak rozsirene zavodne kuchyne, aby sa clovek najedol aspon raz denne teple jedlo...
teraz viacej z nostalgie sa vraciam k tymto jedlam, ale aj preto, ze clovek pochopil, ake boli tie nase zakladne jedla jednoduche a predsa dobre!
Som tu rada medzi vami ze sa nilene clovek pouci, ale aj zasmeje!

samanka
honestka,ďakujem za receptík, u nás sa takáto zelenina nikdy nepoužívala, ale hneď ju budem hľadať na tržnici a vyskúšam
vegetarianka
Asi tiež začnem kvaku pestovať. Naozaj sa veľa tradičných vecí nedá zohnať. Zohnať hokaido tekvice bol pre mňa tiež problém, tak som sa vlani dala na ich pestovanie. Nerátala som však s tým, ako sa rozrastajú a o chvíľu som mala čisto tekvicovú záhradku :-) Každý, kto prišiel na návštevu si odnieslo tekvicu a recept na polievku.
huck
tu v Chorvatsku kvaku volaju repa. Repa sa na zimu naklada ako kapusta . Pripravuje sa podobne ako kysla kapusta a je to vynikajuce zimne jedlo. Huste polievky (ako u nas kapustnica) ale aj varena repa, alebo dusena... Priloha udene maso, klobasa, zemiakove kaše, dusene zemiaky na cibule, alebo palenta. Kysla Repa(kvaka) je ovela jemnejšia ako kapusta... Mimoriadne je chutna yota - polievka(maneštra) z kyslej kvaky s červenou fazulou , jačmennymi krupami a udenym masom. Čudovala som sa, že ju nedostaneme kupit na Slovensku . Semienka kvaky som odniesla mojej neteri aby si ju zasiali do zahradky. Otec vravel, že kydysi davno sa kvaka pestovala aj na Slovensku , ale ju jedli len zvierata a chudobni...
honestka
dakujem huck!
praveze som bola aj ja prekvapena, ze sa to uz nepestuje. ja ako mala pamatam, ze sme ju pestovali na lanoch pola a ozaj iba pre prasiatka, iba mama obcas z nej nieco dobre navarila, hoci sme sa s tym vtedy nechvalili, lebo sa to povazovalo za jedlo prasiatok, hehe... aka skoda ale dobre, ze sa k veciam co boli znova vraciame...
Cheers, pozdravujem ta na dialku!
violetacamorova
honestka, ja žijem teraz v Škótsku a tu je turnip a na začiatku tvojho receptu som si ho pomýlila s kvakou ale pozerám, že v rcp máš aj turnip. Moja babka niekedy varila asi tú kvaku, ja som si myslela, že to bol ten turnip, ale keď spomínaš, že to bolo jedlo slovenských chudobných tak to bola kvaka a varila ju spolu s mrkvou, potom podusila a podávala na to škvarky z baraniny, ja som to nemala rada, a viem že babka si ju vždy sama pestovala.
honestka
@Violeta : dakujem ti za koment. aj ja si pamatam tu originalnu co sa doma pestovala- tieto odrody tu su troska s inou chutou ale daju sa vzdy z nich uvarit nielenze dobre sladke ci smotaneove polievky ale su vyborne aj pecene na plechu ako sme niekedy pekavali len zemiaky s rascou. a kedze tu mame dlhu zimu, casto si tieto pecene korenove zeleniny davame ako prilohy, aleb jeme len tak s niecim ako salat, alebo kefir, mlieko.
=ako dlho zijez v cudzine- si tam natrvalo?
Pozdrvujem ta!
eva53
dnes je kvaka na obed ku kuracím medailonkom, spolu s duseným kalerábom, robím ju prvýkrát tak som ju len udusila na kvaple oleja,zaliala vodou,osolila a okorenila- tak som hádam nič nepokazila,chuť a konzistencia skoro ako dusený mladý kaleráb,len trocha pripomína horčičné semienka ,pikantná .
honestka
@Eva53 : veru dobre hoci dost malo poznane v dnesnych casoch. Nasi stari rodicia prezivali na tychto pozivinach- pre nas su takmer nezname. dakujem a dobru chut nadalej.
jerica
@honestka Hanka , ako dobre , že sa prehŕňam v receptoch , natrafila som na @janger výborný recept a tam pridaná linka na tvoj recept,dokonca som už ho mala aj v mojej kk , zajtra si založím na FEST, aby sa náhodou nestratil v rukách hackera .
honestka
@dkujem Jarka je pravda, ze nase zienky dokazu uvarit chutnu polievku z kazdej zeleniny. dobre ze sme zdedili tieto skusenosti po nasich predkoch. Na mnohych prichadza doba, ked si musia utahovat opasky /odrazalo sa to casto v kuchyni/ a aj preto sa zaciname obzerat znova po receptoch minulosti. vtedy si museli vediet poradit. Neovladali nas tak velmi bankovnici a pozicky a nastastie vela ludi malo kusok pola ci zahrady.
Neboj, recepty tu ostanu. hugs!
jerica
@honestka , ďakujem za milé slová , keď, aj ten kúsok záhradky , si menia na okrasné záhrady , dnes nevidíš sady s orechom , už aj marhule akoby sa strácali , to fakt bude donekonečna , že budeme odkázaní na výpestky zo sveta ?!
njdevil
@honestka , krasny recept, doteraz som okolo kvaky iba prechadzala, turnip pouzivam pravidelne na vsetky mozne sposoby, ale vdaka tebe sa rutabaga stane cestnym clenom nasej kuchyne a este dnes po ceste domov sa zastavim na farme pre kvaku a zajtra sa vari polievocka podla tvojho receptu! Este raz vdaka!!! Hugs from New Jersey:-)
honestka
dakujem, spat pzodravy aj do NJ- mam tam dobru kamaratku;
a verim, ze tato polievocka bude stalaicou aj vo vasej kuchyni.
Ked ju budes servirovat "NJ domorodcom" neuveria z coho si ju pripravila a pre tych fajnovych urob ako krem :).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia