Foto: vlasatka
Často robievam kysnuté múčniky, či už sladké alebo slané. Mám pekáreň, takže zamiesiť cesto je rýchlovka a ostatné je maličkosť. Dnes ma napadlo Zobraziť celý popisČasto robievam kysnuté múčniky, či už sladké alebo slané. Mám pekáreň, takže zamiesiť cesto je rýchlovka a ostatné je maličkosť. Dnes ma napadlo urobiť grissiny a osúch. Nechajte sa inšpirovať.
Postup
-
1
Ja cesto robím v pekárni, teda na spodok voda, múka, na to rozmrvím kvasnice, pridám 1 čl soli, trocha oleja /používam olivový/. Nechám zamiesiť a vykysnúť.
- 2
Vykysnuté cesto som rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala na plech. Potom som do pohárika prepučila asi 3 strúčiky cesnaku, pridala trocha soli a asi 5 PL oleja. Touto zmesou som potrela vrch osúcha. Asi takto a nechala som to podkysnúť.
- 3
Medzitým som robila tyčinky. Druhú časť cesta som rozvaľkala a pokrájala radielkom asi na 1,5 cm pásiky dlhé asi 15 cm. Tie som stáčala každý koniec opačným smerom, a ukladala na plech. Pred pečením som tyčinky pierkom potrela slanou vodou- asi do 0,4 dl vody som dala 1 čl soli, riadne vymiešala a pierkom som potierala tyčinky. Zapla som rúru na 180 st.C a keď bola vyhriata, vložila som najskôr tyčinky. Piekli sa 25 min., ale to každý podľa svojej rúry.
- 4
Po upečení vyzerali takto. Najsamlepšia príloha je obyčajná kyslá smotana, do ktorej rozpučíte asi 2 strúčiky cesnaku / samozrejme podľa chuti/ a štipka soli. Do toho sa tyčinky máčajú a jedia. Nemajú chybu! Ideálne k večernému posedeniu, prípadne ku grilovačke.
- 5
Keď som tyčinky vytiahla z rúry, dala som piecť osúch. Ten sa tiež piekol asi 30min. Po vybratí ho postriekam vodou /mám v rozprašovači vodu, ktorou striekam kysnuté upečené koláče a vôbec všetko/ a prikryjem utierkou. A vysledok práve vytiahnutého osúchu z rúry je tu. Už iba vychladnúť a jesť.
- 2
Diskusia k receptu