Grissiny a cesnakový osúch 2 v 1

Autor receptu: vlasatka

Často robievam kysnuté múčniky, či už sladké alebo slané. Mám pekáreň, takže zamiesiť cesto je rýchlovka a ostatné je maličkosť. Dnes ma napadlo urobiť grissiny a osúch. Nechajte sa inšpirovať.

Suroviny

Postup

  1. Ja cesto robím v pekárni, teda na spodok voda, múka, na to rozmrvím kvasnice, pridám 1 čl soli, trocha oleja /používam olivový/. Nechám zamiesiť a vykysnúť.
  2. Vykysnuté cesto som rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala na plech. Potom som do pohárika prepučila asi 3 strúčiky cesnaku, pridala trocha soli a asi 5 PL oleja. Touto zmesou som potrela vrch osúcha. Asi takto a nechala som to podkysnúť.
  3. Medzitým som robila tyčinky. Druhú časť cesta som rozvaľkala a pokrájala radielkom asi na 1,5 cm pásiky dlhé asi 15 cm. Tie som stáčala každý koniec opačným smerom, a ukladala na plech. Pred pečením som tyčinky pierkom potrela slanou vodou- asi do 0,4 dl vody som dala 1 čl soli, riadne vymiešala a pierkom som potierala tyčinky. Zapla som rúru na 180 st.C a keď bola vyhriata, vložila som najskôr tyčinky. Piekli sa 25 min., ale to každý podľa svojej rúry.
  4. Po upečení vyzerali takto. Najsamlepšia príloha je obyčajná kyslá smotana, do ktorej rozpučíte asi 2 strúčiky cesnaku / samozrejme podľa chuti/ a štipka soli. Do toho sa tyčinky máčajú a jedia. Nemajú chybu! Ideálne k večernému posedeniu, prípadne ku grilovačke.
  5. Keď som tyčinky vytiahla z rúry, dala som piecť osúch. Ten sa tiež piekol asi 30min. Po vybratí ho postriekam vodou /mám v rozprašovači vodu, ktorou striekam kysnuté upečené koláče a vôbec všetko/ a prikryjem utierkou. A vysledok práve vytiahnutého osúchu z rúry je tu. Už iba vychladnúť a jesť.