Gratinované zemiaky
Autor receptu: elixir
Syrovo-zemiakové jemné, ale kalorické jedlo... Zapekala som v mise s rozmermi dna 11cmx11cm.
2 porcie |
15 minút príprava |
75 minút na 200-220 °C |
Postup
- Surové zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Maslo dáme topiť v malom hrnci, kde pridáme tymián a petržlenovú vňať, premiešame.
- Keď sa maslo roztopí, pridáme šľahačkovú smotanu a premiešame.
Maslom na vymastenie potrieme steny aj dno zapekacej misy, posypeme ich soľou a čiernym korením. - Začneme ukladať a tento postup opakujeme, kým sa nám minú suroviny
- dáme vrstvu zemiakových plátov, posolíme,
- zalejeme smotanovou zmesou tak, aby zemiaky boli akurát zakryté,
- posypeme strúhaným ementálom. - Dáme piecť vo vyhriatej rúre na 220°C. Po upečení gratinované zemiaky vyklopíme, vcelku držali tvar. Môžeme podávať. Ako prílohu som k tomu na masle opiekla trochu šampiňónov a pór.