Gratinované artičoky s ovčím syrom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Artičoky očistíme tak, že odkrojíme asi 2/3 listov, vydlabeme kvetné lôžko, aby sme získali mištičku. Odkrojíme krajné listy, ktoré bývajú tvrdé, a drevnatú stonku. Pri čistení artičokov používame gumové rukavice, aby artičoky nezoxidovali.
  2. Očistené artičoky dáme variť do osolenej vody s citrónom asi 5 minút. Musia zostať polomäkké. Smotanu zredukujeme, pridáme do nej nastrúhaný syr a krátko povaríme.
  3. Syrovú omáčku necháme trochu vychladnúť a naplníme ňou varené a odkvapkané artičoky. Posypeme ešte syrom a dáme piecť do rúry pri teplote 180 °C asi 10 minút. Pečené artičoky dáme na tanier s dochuteným šalátom.
  4. Náš tip: Artičoky sú veľmi cenná zelenina, obsahujú horčiny, triesloviny, veľa vitamínov A a B, fl avonoidy, inulín, organické kyseliny, slizy, vlákninu a iné. Artičoky sa používajú aj pri liečení porúch trávenia, odbúravajú cholesterol a pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.